Maastopyörä vie sinnekin minne autolla ei pääse

Kauniita polkuja
Tänään oli hieno aurinkoinen päivä. Uimarannalle oli ajettava ja Vähäjärvellä vesi oli yllättävän lämmintä jo nyt. Puolituntisen jälkeen lähdin kuvailemaan maisemia Kurikkaan. Se sijaitsee keskellä Pirkkalaa ja siellä on monia hyviä kauttaaltaan kauniita luontopolkuja.

Maastopyöräilyyn paikka tarjoaa metsäisiä polkuja runsailla haastavuusasteilla. Päivän polulla pääsin kokeilemaan ajoa jyrkkään ylämäkeen ja paluussa odotti odotetusti jyrkkä alamäki. Maastopyöräily on mielestäni hauskaa hyötyliikuntaa ja harrastuksella saa tapettua aikaa, jos on tylsää, kuten ainakin muutaman kerran päivässä.

Kuntoilun lisäksi pääset kuuntelemaan musiikkia makusi mukaan metsäpolulta toiselle suoratoistettuna. En ole koskaan ymmärtänyt miksi ihmiset pyöräilevät rahaa vastaan kuntosalissa seiniä katsellen, kun käytetyllä maastopyörällä voi kasvattaa kuntoa kuntopyörää enemmän, nähden samalla kuntosalia paljon parempia maisemia. Maksamatta juurikaan mitään. En myöskään ymmärrä autoiliua lähikauppaan, koska kävellen tai pyörällä tänne pääsee myös liikuntaa harrastaen.

Hauskaa poluilla

Kurikasta pääsee myös kauemmas luontoon ja Pirkkalan metsäopetuspolku -kyltti antaa vielä ohjeita ja reitistön jos ei ulkomuistista tiedä. Ensikertalaisille varsinkin opasteista on paljon hyötyä. Opetuspolulla on lukuisia pienempiä kylttejä jotka kertovat erilaisia mielenkiintoisia asioita selvällä kielellä. Yksi mielenkiintoisin kohde on Iso-Naistenjärvi, sinne mennään Vähä-Naistenjärven reitistöltä ylittäen ensin onnellisesti Pyhäjärventien. Ja matka jatkuu täysin.

Merkkiä ei voi olla huomaamatta Kurikan poluilla. Reitti kahlitsee mukaansa niin kävelijöitä, pyöräilijöitä kuin näitä juoksijoitakin. Talvella pääsee sitten jouhevasti hiihtäen. Tänään en kuitenkaan vielä jatkanut kohteeseen vaan siitä tulee myöhemmin oma merkintä. En jatkanut siksi, koska minulla ei ollut mitään mukana. Olisi tylsää käydä kodalla ilman makkaraa. Toisaalta myös juttu jäisi siltä osin vaisuksi, joten myöhemmin uusiksi paremmalla varustuksella.

Maastopyörällä metsään

Tästä kyltistä näkee, että Iso-Naistenjärven lisäksi pääsee Birgitanpolulle, Kaitajärvelle ja Lempäälään. Lempäälä on kunta, jossa asukkaat viihtyvät Pirkkalan kunnan asukkaiden tavoin. Sinne on siis hyvä piipahtaa välillä ja parhaitenhan se onnistuu tietysti luonnon kautta. Lempäälän kohteita ovatkin kaikki kolme ylintä. Iso-Naistenjärvi kuuluu Pirkkalan kuntaan. Varttuneempi metsän asiantuntija löytää alueelta varmasti muitakin hauskoja kohteita. Kokeile itse mitä sieltä löytyy.

Olen käynyt pyörälläni täällä aiemminkin, mutta yksi huomio on aina mielessä, ketään ei juurikaan näy. Eikö ihmisiä kiinnosta ulkoilu? Eikö ihmisillä ole aikaa? Tuleeko televisiosta jotain paljon parempaa, joka kuntouttaa enemmän? Ovatko kengät ostamatta? Missä ovat kaikki juoksijat, kävelijät ja pyöräilijät? Pirkkalan ja Lempäälän kunnat tarjoavat loistavia mahdollisuuksia kuntoilla, mutta ihmiset maksavat kuntosalista. Kuntosalista, joka maksaa jopa 60 euroa kuukaudessa.

Loppusanat

Tietenkin oli haikea fiilis, kun en jatkanut metsässä eteenpäin, mutta uudemman kerran myöhemmin. Reitistön maisemat ovat nimittäin kokemisen arvoisia ja niistä haluaa nauttia uudemmankin kerran. Suosittelen kaikille tutustumista luontoon, koska sieltä saa liikuntaa, hyviä aiheita valokuviin ja monia ideoita bloggaamiseen. Yllättävän moni ei kuitenkaan harrasta retkeilyä. Mietinkin, että miksi näin? Metsällä on jokaiselle paljon annettavaa. Nauti sen antimista ajasta riippumatta.

Metsässä käymistä pitäisi mainostaa jo pienille. Tänä päivänä ainoa mainos on se, että elämiseen tarvitset hampurilaisen, ranskalaiset ja älypuhelimen Androidilla. Ihmiset eivät enää tunnista metsää omakseen. Jotkut välttävät sitä. Autoilija valitsee moottoritien, ettei vain vahingossakaan tulisi nähtyä mitään kiinnostavaa, ajan säästämiseksi. Töitä pitää tehdä nykyään niin paljon, että varsinaista aikaa vapaa-aikaan ei enää löydy, viimeistään uupuminen estää lähtemästä mihinkään.

Mitä polkupyörään tulee, niin se on toiminut todella hyvin kaikki nämä vuodet, vaikka ostin sen Hobby Hallista, todella halvalla. Moni ei markettipyöristä tykkää, mutta säännöllisesti huollettuna ja voideltuna toimii kuin junan vessa. Moni unohtaa kuinka paljon voi tehdä jo kerran ostetulla asialla. Se voi olla pyörä. Se voi olla vaate. Se voi olla auto. Se voi olla jotain, joka kestää vuosia, jos siitä pitää hyvää huolta. Ehkä se ei toimi enää sinulle, mutta se voi toimia jollekin toiselle ihmiselle.

Kommentit