Ruotsi ja Kolmårdenin eläinpuisto

Norsuja eläintarhassa
Viikolla lähdin matkalle Ruotsiin. Siellä oli tarkoitus käydä eläintarhassa ja tunnetuimmassa sellaisessa. Kysymyksessä oli valmismatka ja koska porukkaa lähti kerralla paljon, hinta ei ollut huokea. Ainakaan tällaisesta runsaudesta, joka houkutti myös minut hienolle matkalle mukaan.

Pakettiin sisältyi bussikuljetus nykyaikaisesti Tampereelta Turkuun ja takaisin, lauttamatkat kumpaankin suuntaan ja kuljetus Ruotsissa kohteeseen. Alussa kerron kuitenkin vähän matkasta muuten. Kaikki alkoi ehdotuksesta, paikka vapautui ja piti saada nopeasti joku tilalle, niinpä sitten suostuin menemään mukaan. Joskus voi matkustaa, vaikkakaan yleensä en halua matkailla ulkomaille erityisemmin. Kotimaassakin voi nauttia arjesta.

Ensin sinne Turkuun

Ennen kuin päädyttiin tuonne eläintarhaan, alkuun mentiin Tampereelta bussilla Turkuun. Siellä kaikkia odotti vastassa laivaelämys. Laivalla jokaiselle pikkuryhmälle oli hytti. Kukin sai tehdä mitä ikinä halusi laivalla. Tarjolla oli kauppoja, baareja ja kahviloita. Jonoa oli alkuun paljon. Ihmiset juuri astuivat laivaan ja hytissä olon jälkeen nälkäiset ihmiset kokoontuivat kahviloita täyttämään. Jos on jaksanut odottaa, pahimmista jonoista on näin päässyt ohitse.

Hyvin nukutun yön yli laivassa pääsi lopulta jopa Tukholmaan. Jonkin verran muistan katselleeni Netflixiä puhelimella illalla, kunnes Saunalahden kenttä katosi kuulumattomiin. Sarjan katselua sai jatkaa vasta loman jälkeen takaisin matkalla bussissa. Menomatkalla laivalla oli itse asiassa aika hiljaista. Yhdessä baarissa laulaja lauloi kuuroille korville. Yleisöä ei ollut. Ainakaan alussa, mutta ehkä loppuillasta vähän enemmän, kun menin itse jo nukkumaan hyttiin

En sitten tiedä mistä johtui, mutta Tukholmaan päästyäni kiinnosti enemmän kaikki muu. Laivasta pääsi pois nopeasti ja bussi tulikin perässä noutamaan matkustajiaan. Tämän jälkeen seurasi noin 200 kilometriä matkaa Ruotsin ihanissa maisemissa. Kaupunkeja ja maaseutua. Huomasin muuten, että siellä asutaan yhtä hyvin kuin täälläkin. Mikään ei ollut parempaa tai huonompaa. Esimerkiksi maaseudun tiet eivät olleet paljoa paremmat mitä täällä.

Apinoita liikkeellä

Päästyämme kohteeseen lukuisten ikkunasta katseluiden jälkeen kelpasi vihdoin mukava päivälenkki puistossa eläimiä katsellen. Siellä oli kaikenlaista. Niin karhuja kuin susiakin. Kuvilla olen yrittänyt taltioida jotakin mukaani ja olipahan siellä mukava nautinto hauskasta delfiiniesityksestä. Aikaa tähän oli varattu noin viisi tuntia ja sen jälkeen lähdettiin takaisin kohti pääkaupunkia. Mieleen jäivät erityisesti tappelevat apinat - olivat todella hauskoja veijareita.

Onpahan jäänyt mieleen tilanne, että oltuamme jonossa hampurilaisravintolaan, takanamme oli joku suomalaispariskunta. He valittivat viisi minuuttia siitä kun jono ei liiku. Mielestäni jono ei valittamalla lyhene. He valittivat, kunnes saivat tarpeeksi. Sanoivat, että on täällä muitakin paikkoja syödä. En tajua miten joku voi käyttää niin paljon energiaa valittamiseen. Lähdettyään kesti vain kolme minuuttia ja olisivat päässeet asioimaan heti meidän jälkeen.

Toinen mielenkiintoinen juttu oli 30 minuutin matka eläinten yllä. Paljon nähtävää ja kamera oli todellakin hyvä huokealla lisäzoomilla. Siitä oli paljon hyötyä kun halusi kuvata korkealta tarpeeksi läheltä. Esimerkiksi karhuun on voinut zoomata ilman että kuva heikkenisi merkittävästi toimenpiteen aikana. Olen ollut todella tyytyväinen kamerahankintaani. Samalla matka tarjosi upeita näköaloja. Niistä on kuvia myöhemmin. Paras tapa nähdä on kuitenkin lähteä itse matkalle.

Loppusanat

Eläintarha on alueena aika suuri, joten käveltävää oli varmaan viikon edestä. Henkilökuntakin oli iloista ja mukavaa. Eläimien iloisuutta unohtamatta. Jos etsit sopivaa matkakohdetta, tämä voisi olla yksi niistä. Varsinkin, jos et ole koskaan ennen käynyt. Omalla kohdallani kävin Ruotsissa tänään ensimmäistä kertaa, joten olen nyt yhtä kokemusta rikkaampi. Tulisin varmasti milloin tahansa uudelleen näin hienoon maahan! Tanska on ja sieltä parhaimmasta päästä.

Todettakoon vielä, että älypuhelimen kameralla ei tee mitään tuolla. Älypuhelimella ottamani testikuvat ovat rakeisia ja niiden avulla ei pääse lähelle kohdetta. Esimerkiksi kauempana juokseva tiikeri on näkynyt kuvassa pienenä plänttinä. Jos zoomaus olisi tehokkaampi, tiikerillä voisi täyttää vaikka koko kuva-alueen. Näin olen saanut tehtyä tuolla superzoomilla varustetulla digikamerallani. Älypuhelimella sai kuitenkin hyvää Full HD -videota. Parempi toki sekin kuin ei mitään.

Itse asiassa Full HD -videokuvaus olisi digikamerassakin, mutta neljän gigatavun kortti ei tarjonnut mahdollisuutta ottaa videoita. Varasin lähes kaiken tilan kuviin ja kotona valitsin niistä parhaimmat. Mielestäni ei ole järkevää säilyttää tietokoneen uumenissa epäonnistuneita tai muuten vain kohtuullisen samanaiheisia kuvia samasta kohteesta. Matka itsessään oli hieno ja sain mielestäni enemmän kuin tarpeeksi hyviä kuvia! Kuvia, joita voin säilyttää Googlen Kuvissa.

PS: Katso myös video delfiiniesityksestä tästä.

KuvagalleriaKommentit