Pirkkalasta mukavaa kesätekemistä jokaiselle

Vähäjärvi
Joskus sitä miettii, että mitä tekisi kuumana kesäpäivänä Pirkkalassa. Vaihtoehtoja on monia. Kaikista huonoin vaihtoehto on jäädä kotiin sohvalle makaamaan. Siispä toimiin ja pyörän selkään. Tänä perjantaina sää oli suotuisa ja kameralla sai erittäin hyviä kuvia.

Yksi vaihtoehto mukavaan kesätekemiseen on siis valokuvausharrastuneisuus. Siitä on iloa ja jotain jää aina muistoksi muistikortillekin. Niitä iloja jaan tässä merkinnässä. Erityisesti harrastus on mieleen maastopyöräilijöille, koska täältä löytyy metsäpolku jos toinenkin vauhdikkaiden ajojen ystäville. Myös paljon muutakin saa ja kannattaa tehdä.

Hauskaa voi pitää myös yksin

Minkälaista kesätekemistä kunnassamme siis on? Lähdettyäni pyörällä liikkeelle huomasin heti ensimmäisenä sen pyöräilyn - hyvä vaihtoehto tappaa vapaata aikaa. Siis se on valokuvauksen ohella hyvä harrastus. Parasta pyöräilystä tekee ehdottomasti se, että sen voi yhdistää valokuvaamiseen. Katso vain ympärillesi ja löydät paljon mielenkiintoista tallennettavaa. Jos muistikortti uhkaa täyttyä, kaupasta saa tietenkin suurempia ja nykyisin vieläpä hyvin edullisesti.

Ahkerana pyöräilijänä ajattelin ensimmäisenä, että onpa täällä haja-asutusalueen keskellä kuuma. Onneksi ratkaisu löytyi parin kilometrin päässä kuntakeskuksessa. Siellä oli nimittäin ratkaisu mielenkiintoiseen ongelmaani. Vähäjärvi! Se tarkoittaa asuinaluetta, jossa on tietenkin järvi. Sinne on siis kiva pullahtaa kesähelteillä ja samalla voi nauttia auringonpaisteesta rannalla löhöillen. Siltä tuntuessa järveen voi mennä vaikka uudelleen ranta-aurinkoa pakoon.

Kuva paljastaa että Vähäjärvellä ovat maisemat kohdillaan. Lähdin alun perin vain uimaan, mutta en voinut vastustaa myöskään sitä, että rannan kauneudesta oli ikuistettava kuva. Se oli tehtävä siitäkin huolimatta, että minulla on mahdollisuus käydä maisemia katsomassa vaikka joka päivä! Ajattelin, että kuvista saa välitettyä tunnelman myös muille ja onhan minulla nyt asia josta olla ylpeä - Vähäjärven maisemat hyvässä tallessa tulevillekin sukupolville Pirkkalassa.

Järven kautta jatkamaan, mutta minne? Totta puhuen itse kukin löytää tekemistä monista asioista. Kuntakeskuksen keskuskentällä voi pelata jalkapalloa hyvissä maisemissa. Jos jalkapallon peluu tuntuu ajan päästä väsyneeltä, kerää kavereitasi kokoon ja lyö vetoa kuka juoksee kentän ympäri kaikkein nopeiten. Se on muuten hyvää liikuntaa! Muista vain pyytää ensimmäistä läheltäsi mittaamaan ajan, jos haluat tilastoida tuloksia tarkemmin. Kuka sitten voitti?

Liikunta keskuskentällä kesäantimissa ei ole todellakaan kuntamme ainoa asia. Lukuisat luontopolut ja -metsät antavat syytä rauhoittua linnunlauluun. Yksi suosikki mielestäni on Iso-Naistenjärvi. Sinne mennään vaikkapa Vähäjärveltä kohti Takamaan lenkkipolkuja. Siellä on kyllä hyviä opasteita järvelle. Metsäpolkukin on kunnan toimesta erinomaisesti viitoitettu, joten ei kyllä eksy! Muista ottaa grillimakkaraa, sillä kodalla voi pitää pienen hengähdystauon.

Hevosia kuntakeskuksen tuntumassa

Iso-Naistenjärvellä voi nauttia oikeasta maaseudun rauhasta. Grillaamiseen et tarvitse halkoja, sillä niitä on siellä valmiina. Ota vain mukaan grillimakkaraa ja muita herkkuja sekä juomia (mielellään alkoholittomia sellaisia) ja nauti yksin tai kaveriporukassa ajastasi. Pidä kuitenkin mielessä, että alueen tiheän metsikön takia nopeita matkapuhelinverkkoja voi joutua hakemaan, mutta GPRS:n pitäisi toimia normaalisti, joskin hyvin hitaasti. Toisaalta elämä jatkuu ilman kenttää.

Iso-Naistenjärveltä suosittelen jatkamaan entistä syrjemmälle. Päädyt sieltä luonnonkauniin Pehkosuon kautta Kurikkakalliolle. Sieltä eteesi avautuvat mitä mainioimmat maisemat. Nappaa siis miettimättä digikamera povitaskusta ja näet heti samalla sekunnilla lukuisia kuvamahdollisuuksia! Pirkkalassa siis todellakin on kesäisenä päivänä kivaa tekemistä jokaiselle. Pyöräillen tai kävellen - sinä päätät. Maisemia riittää joka hetkeen. Kunhan uskaltaa kokea miettimättä.

Mikäli ei halua lähteä jostain syystä tänään hirveän kauas, kuntakeskuksesta voi lähteä "maaseutuun" päättyen lopulta pyöräilevänä ihmisenä keskelle Kyöstiä. Kyösti kuului aiemmin Naistenmatkan kylään, mutta lopulta kuntakeskuksen vakiinnuttaessa paikkansa Kyöstistä tuli oma asuinalueensa. Lähde siis vaikka Pirkanpojan pihalta kohti lentoasemantietä ja huomaatkin olevasi piakkoin Pirkkalan kirkon maisemissa ja sitten suoraan Kyöstille maisemia katsellen!

Eikä pidä yllättyä, että muutama hevonen kutsuu moikkaamaan matkasi varrella. Mikäli mikään ei sano vielä mitään, kysymyksessä on Ratsutilantie. Minä ihmettelen vieläkin miten kaunista lähellä kuntakeskusta voi olla ja kuinka maaseutumaista elämää! Se kaikki on kiehtonut minua Pirkkalan onnellisena asukkaana jo vuosia. En muuttaisi täältä minnekään. Ainoa asia joka täältä oikeasti puuttuu on uimahalli! Ja näitäkin toki löytyy niin Nokialta kuin Tampereeltakin.

Yksinäinen kukka voi lohduttaa yksinäistäkin kulkijaa. Ehkä uimahallin puuttuminen johtuu Pirkkalan taloustilanteesta? Kesällä helpotus voi löytyä lähirannalta. Muulloin ei ainakaan voi sanoa uimahallin olevan kaukana, sillä tästä kesästä alkaen busseilla pääsee Tampereen hinnoilla. Siis uimahallin voi löytää sieltä ja jo muutamalla kolikolla pääsee varmasti bussiin. Uimahalliin pääsy ei siis ole vaikeaa vaikkei sellaista kunnastamme nyt löydy. Lähde bussilla uimaan!

Kuntakeskus marketin vieressä

Kesäisenä päivänä voi tehdä vaikka mitä. Toinen mistä tykkään on erityisesti Sionkylän alue. Lähellä lentokenttää sijaitseva Sorkkalantie tarjoaa hyviä maisemia pyöräilyyn. Ei siis ole mikään ihme, että niin moni pyöräilijä ilmaantuu tielle säännöllisesti. Onhan se mukavaa katsoa kuinka maaseudulla asutaan kerrasta toiseen. Jos minulta kysytään parasta pyöräreittiä, mainitsen miettimättä Sorkkalantien. Sieltä pääsee lentokentälle tai Pirkkalankylään. Valitse suunta itse.

Pyöräillen pääsee siis pitkälle ja levyjarrut lisäävät tarkasti annosteltavaa tehoa jarrutukseen kunnan antimissa. Aina ei nimittäin tiedä kuka sitä tielle eksyy lisäksesi. Mikään uutinen ei esimerkiksi ole se, että metsästä tielle juoksee hätääntynyt jänis. Autoilijoilta, mopoilijoilta ja pyöräilijöiltä toivoisi malttia liikenteeseen ja tarkkuutta. Yleisesti täällä on hyvin turvallista liikkua päivin ja öin. Toivottavasti näin on asian laita jatkossakin. Että kaikki liikkuisivat turvallisesti.

Pyöräilyn ohella kannattaa myös kokeilla metsässä vaellusta. Esimerkiksi Iso-Naistenjärven reiteillä on poluilla lukuisia kiviä ja haasteellisiakin kävelyosuuksia. Osan matkasta voi pyöräillä, toisen taittaa juosten ja kolmannen tehokkaasti luonnossa kävellen. Pyörä on hyvä muistaa lukita kunnolla, ja näkyvälle paikalle, jotta osaa navigoida pyörän luo matkalla takaisin. Harrastusmahdollisuuksia siis löytyy Pirkkalasta eikä näitä hetkiä tarvitse aina hakea naapurilta.

Moikkaa meitä! Tätä mieltä olivat tänään Ollilan tilan hevoset. Maisemia tutkaillessa voi siis pysähtyä silittämään hevosia. On hauska nähdä kuinka kaikki tällainen on niin lähellä keskustaa eli kuntakeskuksen sydäntä. En ikinä, mistään hinnasta, muuttaisi takaisin kaupunkiin asumaan. Maaseudulla on niin rauhaisaa ja nättiä. En tiedä yhtäkään ihmistä, joka ei asuisi viihtyisästi täällä Pirkkalassa. Sellaisia taida oikeasti olla yhtäkään, en ainakaan tunne.

Ainakin ovat muuttaneet jo. Kesällä kannattaa myös suunnata juosten taikka pyöräillen Keskisentielle. Se tarjoaa haastetta harjoituksiin. Jos jaksaa, hieman voi jatkaa myös Lempäälän puolelle. Etenkin maastopyöräilijöitä ilahduttaa naapurikunnan kivikkoinen Kalliojärventie ja kävelijät löytävätkin piakkoin itsensä Birgitan polulta joka vie vaikka Lempäälän keskustaan tai minne haluatkaan sen vievän. Valinta on sinun ja vaikka musiikkia napeista kuunnellen.

Pirkkalassa kävelytaitoja voi harjoitella myös Pirkkalan pururadalla.

Loppusanat

Tässä artikkelissa oli muuten vain osa vinkeistä mitä kesällä voi täällä tehdä. Reipissä on ainakin lisäksi monia tapahtumia kesän mittaan ja Reipin hiekkaranta on ollut kauan mielessä muutenkin. En ole koskaan käynyt uimassa siellä, joten tänä kesänä sekin on käytävä kokemassa. Avaa siis silmäsi ja huomaat, että Pirkkalan kunta tarjoaa meille aivan kaiken sen mitä olemme aina toivoneet ja vähän enemmän. Nautitaan tästä kaikesta! Ja nautitaan kaikesta muustakin.

Päiväreissun jälkeen sain monia ihania elämyksiä aina laatumaisemista hyvään liikuntaan. Uskon, että tänäkin kesänä löydän kaiken tarvitsemani Pirkkalan kunnasta. Olen vuosien aikana tottunut maaseudulla elämiseen. Kaikki palvelut eivät välttämättä ole ihan lähellä, mutta otan sinnekin matkustamisen liikuntana. Esimerkiksi postitoimistoa ei löydy kuntakeskuksesta. Postiasioissa monesti joutuu asioimaan Partolassa. Pyörällä sinne menee vartissa.

Partolassa on myös enempi kauppatarjontaa. Lopuksi pitää sanoa että Pirkkalasta ei puutu mitään muuta kuin uimahalli, mutta toivottavasti me sellainenkin joskus saadaan. Ulkoilumahdollisuuksista ja lukuisista uimarannoista voimme olla todella ylpeitä. Kannustan kaikkia pirkkalalaisia liikkumaan ja kokeilemaan artikkelini vinkkejä. Mitäpä jos lähtisit heti huomenna kohti Iso-Naistenjärveä? Entäpä saisiko olla pala hiekkarantaa Reipissä? Viihtyä saavat nimittäin kaikki.

Kommentit