Bluetooth-minikaiutin honkkarista: parinkympin ihmevekotin

Langaton kaiutin
Ääntä parantamaan voisi olla asiallista kokeilla isompaa kaiutinta matkoille. Hong Kongista löytyi kiinalainen halvalla. Valintaa nopeutti se, että huomasin kaiuttimessa olevan isompi subwooferin tapainen kaiutin, joten bassotoiston pitäisi olla asiallista.

Normaali kahden vuoden takuu sai ostopäätöksen pakettiin. Vaikka tuote ei vastaisikaan odotuksia, menetettävää ei olisi paria kymppiä enempää. Mukaan tuli kaiuttimen lisäksi akku, latauspiuha, äänikaapeli johdolliseen toistoon, ohje ja kolikolta näyttävä tukijalka. Se oli kätevä keksintö ja kadottuaan virkaa jatkaa lähin kolikko lompakosta. Latausaika oli muutama tunti ja kesto tuntuu olevan kohtuullinen matkoille.

Hyvä kaiutin miinuksilla

Halvasta hinnasta huolimatta kaiutin ei vaikuta halvalta. Rakenteen laatu on hyvä eikä mikään osa natise. Takakansi voisi kuitenkin olla tukevampi, mutta koska sitä ei oikeastaan tarvitse avata, niin se ei niin haittaa. Ylipäätään vaihdettava akku oli hienoinen ilonaihe tuon hintaisessa kaiuttimessa. Ilmeisesti saa sitten varaosana kaupan kautta ostettua varauksen heikennyttyä selvästi. Kallis kaiutin ei tosin ole, jos haluaa mieluummin uuden.

Akun kestävyys riippuu kuitenkin siitä käytätkö sitä langallisesti vai langattomasti. Kaikkein nopeammin akku tyhjenee Bluetooth-käytössä ja vielä nopeammin täydellä voimakkuudella nautittuna. Tyypillisesti itse akku kestää muutamia satoja lataustyhjennyskertoja. Itse takuu Hong Kongissa toimii kuitenkin hyvin, joten uskalsin ostaa tuonkin. Viimeisin kuulokehankinta ei sujunut nappiin ja takuu otti vastaan ja sain kaikki rahat takaisin.

Näissä langattomissa kuulokkeissa oli siis havaittavaa pätkimistä jopa lähettimen vieressä ja musiikkia eivät toistaneet lujaa. Sain rahat takaisin. Tässä kaiuttimessa ääntä tuntuu lähtevän, mutta mielestäni ostohetkellä sitä on ollut enemmän. Käyttöönottopäivänä kävin tämän kanssa lenkillä ja luukutin bassopitoista musiikkia täysillä. Pari vastaan tullutta miestä alkoivat jammailla musiikin tahtiin. Komea ääni, miehet sanoivat jatkaen matkaansa.

Kaiutin purettu paketista

Mitään huonoa sanottavaa ei siis minulla näistä ole ja katsotaan tilannetta tarkemmin ajan kanssa. Nyt vielä mitään merkittävää puutetta ei ole. Ainakaan tähän hintaan ei voi vaatia parempaa. Tämänhän voi ladata, sitä voi käyttää kaapelilla ja sillä voi vastata puheluihin. Tosin iPadissa käytettynä puheluihin ei paljoa vastailla, mutta älypuhelinkäytössä saattaisi olla hyödyllinen ominaisuus. Vastausmahdollisuus toimii Bluetoothia käytettäessä.

Kaiuttimet vaikuttavat laadukkailta ja ääni on riittävän voimakas täyttämään lähiympäristön niin kotona kuin vaikkapa rannallakin. Mitään diskoelämystä ei kannata odottaa, mutta vaikkapa rantasoittimeksi tuo on kiva. Saa nauttia musiikista samalla kun ottaa aurinkoa. Rantakäytössä kaiuttimesta löytyi puute. Mainittu tukijalkakolikko ei toimi pehmeällä alustalla, mutta apua voi hakea pahvilaatikosta tai muusta vastaavasta alustasta. Lopulta ääntä tulee kyllä hyvin.

Voihan tuo roikkua siellä ilman jalustaakin, mutta jalustan kanssa ääni tulee hieman paremmin esille kuuntelijaa päin suunnattuna. Itse ajattelin vielä hankkia jostain kunnollisen ranta-alustan, jossa olisi tilaa olla ja joka tarjoaisi myös tilaa tavaroille. Jotta ei niiden tarvitsisi makoilla nurmikolla, joka voi joskus olla kosteakin. Biltemasta ainakin oli näitä halvalla, joten pitää käydä katsomassa. Yleisesti kaiutin on juurikin ulkokäyttöön, vaikka siinä ei mitään suojausta olekaan.

Loppusanat

Ei ainakaan jää harmittamaan jos kastuu tai täyttyy rantahiekasta. Näin halvalla voi hakea vaikka toisen samanlaisen ja taas mennään. Puutteista huolimatta kysymys on kuitenkin varsin laadukkaasta kiinatavarasta. Halvalla ei tietenkään voi olettaa saavansa koko korttelin täyttävää meteliä, mutta pikkupiknikin tarpeet kaiutin täyttää mitä mainioimmin. Kaiutin oli ainakin ostohetkellä hyvässä tarjouksessa, sen normaalihinta on 25 euroa.

Varsinkin 20 eurolla hankinta ei kuitenkaan ole huono lainkaan vaikka puutteita toki onkin - ja takuutakin on kaksi vuotta. Merkkituotteesta vastaavalla äänellä saa kuitenkin monesti maksaa kymmeniä euroja. Esimerkiksi verkkokapoissa on myynnissä Philipsin vastaava 2.1-matkakaiutin, mutta hintalapussa seisoo komea luku: 160 euroa. Kannattaako merkistä maksaa niin paljon ja uskaltaako noin kallista edes kantaa rannalle? Niinpä, mieti sitä.

Lisäys: muutaman kuukauden jälkeen akku heikkeni laitteessa niin paljon, ettei toiminut enää montaakaan tuntia uuteen nähden. Kaupasta ei saanut vara-akkua ja kaiuttimetkin olivat loppu, joten sain rahat takaisin. Nyt ajateltuna en ehkä ostaisi tällaista muutenkaan nimenomaan akun ja heikkenevän äänitehon takia ajan kanssa. En ole ostanut edes mitään tilalle, vaan ajattelin pärjätä nappikuulokkeilla ääneneristysominaisuudella. Huomennakin.

Kommentit