Hiljaisuutta ja mökkielämää

Ikaalisissa on kivaa
Mökkiä ei varmastikaan ole kaikilla, kuten ei minullakaan, mutta joskus sellaisesta nauttimiseen Ikaalisissa tarjoutuu mahdollisuus. Silloin ei kieltäydytä ainakaan kovin helposti! Kesällä mökillä uiminen, makkaran paistaminen ja viihtyminen saa uusia ulottuvuuksia.

Monella ei yksinkertaisesti ole rahaa mökkiin ja tyydytään asumaan vain kaupunkiasunnossa. Myös lain pykälät rajoittavat asumista vapaa-ajan asunnossa. Selkein syy siihen miksei jokaisella ole mökkiä, on varmaan tarve, kaikilla ei ole sitä. Erilaiset vuokramökit ovat usein parempia: vuokraa kun tarvetta. Mitä mökille kannattaa ottaa? Nörtin näkökulmasta paras kysymys on mitä ei kannata unohtaa kotiin. Vaikka joskus toivoisi unohtavansa jotain.

Mökkielämää parhaimmillaan

Silloin unohtaa ei pidä kännykkää eikä tablettietokonetta. Mökillä keskitytään toki viihtymiseen ja ajasta nauttimiseen, mutta välillä on ihan kiva pysyä kartoilla uutisista ja siitä mitä maailmalla tapahtuu yleensäkin esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Toinen asia mitä en unohtaisi on uimavaatteet ja kolmantena varavirtalähde. Ehkä sinne on myös otettava hieman ruokaa! Mielestäni se on todellakin näin yksinkertaista. Toki älypuhelin riittäisi varmasti.

Jos kysyisin itseltäni mitä ottaisin mukaan, en luultavasti muistaisi ottaa kaikkea. Sen sijaan kysymys mitä en haluaisi unohtaa kotiin, saa aikaan sen, että ne enitenkin kaivatut asiat lähtevät varmasti mukaan. Matkalla tuli huomattua, että 4G-peitossa oli hakemista ja operaattorin karttalupauksista huolimatta mökillä ei 4G:tä edes ollut. Sinne ei tosin edes lupailtu muuta kuin yhden tähden LTE-verkkoa, joten odotukset olivat jo valmiiksi pienet - en siis pettynyt.

Kukkien ohella 3G-verkosta valui muutaman megabitin verran. Käytännössä 1-3 Mbps ja se riitti hyvin peruskäyttöön. Ei voi olettaa, että jossain mökillä keskellä ei mitään pääsisi kodin laajakaistan tuloksiin. Toisaalta LTE:n yleistyessä odotukset ovat korkeammalla: LTE-verkolta odottaa yleensäkin enemmän - itse vähintään puolet liittymän maksimista. Syrjässä tosin harvemmin pääsee, mutta kaupunkiolosuhteissa ei ole mahdottomuus. Vauhtia saisi olla siis enemmän.

Tunnelmallista mökkielämää

Mökillä oli uintia, veneilyä, valokuvausta, surffailua netissä, jutustelua, kalan ja makkaranpaistoa sekä kylmää juomaa. Itse asiassa vain kalastus puuttui, mutta siihen ei ollut oikein aikaa, tuntui löytyvän niin paljon muuta tekemistä. Jos sinulla ei omaa mökkiä ole, kysy rohkeasti pääsisitkö jonkun tutun mökille. Onko sukulaisilla sukulaisia, joilla on mökki vapaana tiettynä aikana? Kysy, voisitko olla siellä yhden päivän jonkun kanssa. Ehkä nettiä olisi voinut olla vähemmän.

Jos ei sukulaisilla ole mitään, niin ainahan voi tietenkin vuokrata mökkinsä vaikkapa viikonlopulle. Vuokramökit ovat kuitenkin mielestäni hyvää bisnestä, sillä pelkkä viikon kestävä mökkielämys voi maksaa puolet siitä mitä maksat vuokrasta asunnostasi tai jopa enemmän. Vuokramökki ei siis ole välttämättä jokaisen hankittavissa. Moni voi tyytyä kunnan tarjoamiin kotiin, joissa voi yleensä paistaa makkarat ja nauttia yhtä lailla päivästä, maksamatta muusta kuin makkarasta.

On kuitenkin äärimmäisen hienoa, että jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Rahahan ei puussa kasva, joten joskus on tehtävä valintoja. Parhaimmissa tapauksissa valinnat voivat olla ilmaisia. Tiedosta mistä tykkäät ja viihdy sen parissa. Se voi olla marjastus, kalastus tai vaikkapa pyöräily maastossa. Kaikki ei sentään vielä ole maksullista. Nokka eteenpäin kohti uusia elämyksiä. Vaikka sitten ilman vuokramökkiä! Kyllä ihminen keinot keksii. Ja sinä olet ihminen myös.

Loppusanat

Mökkipäivä sujui nopeasti ja ainoa asia jonka unohdin oli varavirtalähde. Se johtui siitä, että kutsu mökille tuli nopeasti ja varavirtalähde ehti tyhjentyä ja en ole ladannut sitä. Otin asian kuitenkin positiivisesti, sillä vähemmän puhelinta, enemmän elämää. Joskus on taivuttava siihen, mihin ei uskoisi, mutta kuten siinä kävi: tositilanteen edessä siihen näköjään pystyisi. Elämään päivän ilman suurta kaipuuta kaiken maailman elektroniikkaan ja sosiaaliseen mediaan.

Toivottavasti piditte tästä merkinnästä ja seuraavaksi tulee varmaan juttua Tampereen kukkaisviikoilta - tietenkin jäljessä. Nyt on ollut muutenkin hiljaista, sillä en halua kirjoittaa juttuja väkisin. Minusta juttua tulee paremmin ja laadukkaammin, kun kirjoittaa aidosti siinä tilassa, jossa kokee kirjoittamisen olevan mukavaa ja vapaata. Väkisin raapustaminen ei ole minun juttuni. Raapusta alle kommenttisi sinun mökkihetkistä! Kenties olet unohtanut jotain kotiin?

Kommentit