Mitä tehdä sunnuntaina Lahdessa?

Vapaapäivä kaupungissa Lahti
Sunnuntai. Kello on kuusi aamulla. Saavun ihanaan Lahteen päiväksi. Polkupyörää ei ole. Ainoastaan jalat. Kertaakaan en ole Lahdessa ollut kunnolla, joten ajatuskin eksymisestä oli heti aamusta voimissaan. Onhan minulla onneksi Googlen navigaattori. Sinullakin on!

Navigaattoristakaan ei tosin hyötyä ole, jos ei siihen osaa kertoa paikkaa, johon on menossa. Tyhjää parempi kuitenkin. Sunnuntai muutenkin huono päivä olla kaupungilla, sillä tunnetusti mitään ei ole auki kuin aikaisintaan puolilta päivin. Siispä musiikit soimaan mobiililaajakaistan avulla ja kävelemään. Navigaattori oli pois päältä ja menin ihan arvoitusten mukaan - löysin ainakin hienojen keskustamaisemien kautta puistoon.

Pyörällä olisi kaikki nopeampaa

Pyörällä tätä Lahden seutua olisi voinut kiertää nopeammin, mutta kun ei tajunnut asiaa, niin ei. Jalkaisinkin tosin pääsi mukavasti kiertelemään ja osin oli nälkäkin, mutta kun mitään ei ole auki... Odotus oli suuri, nimittäin kello 11 näytti avautuvan pikaruokaravintola eli mäkkäri. Siihenkin oli vielä muutama tunti. Kävelin sitten satamaan ja siellä olikin nähtävää. Jopa aamuvirkkuja mummoja oli penkillä istumassa. Katsomassa huikeita maisemia Lahdesta.

Niitä maisemia, joita varten matkasin Tampereen seudulta asti. Täältäkö niitä löytyy, minä kysyin. Kyllä, kuului vastaus. Kysyin samalla vinkkejä missä kannattaisi syödä kun on nälkä jo nyt. Mummot olivat yksimielisiä siitä, että mitään ei pahemmin ole auki ainakaan sunnuntaina aamulla. Ja sen huomaa, olenhan kohta kiertänyt jo osan kaupungista vatsassa kurnien. Mummot toivottivat hyvää matkaa ja selviytymistä ruokapaikkaan. Meninkin sitten toiselle puolelle tuota kylää.

Siellä oli Googlen mukaan huoltoasema. Minä jo iloitsin, että jes, nyt sitä saa. Syömään! Ja sitten paljastui totuus - kiinni! Tätäkö varten minä juuri kävelin yhden kilometrin? Kaupungissa. Istahdin bussipysäkille ja ajattelin odottaa bussia. No eihän sellaista tullut puolessa tunnissakaan. Kello lyö 10.15. Ajattelin, että nyt on pakko liikkua. Kello 11 olen jo syömässä mäkkärissä. Niinpä lähdin, koska en halunnut odottaa tuomiopäivääkään, eli sitä tilavaa bussia.

Kukkia siellä Lahdessa

Lopulta näin jotain. Tuolla. Tuolla se on. Ja kellokin oli viittä vaille. Ajoissa liikkeellä ja kohta pääsee vatsaa täyttämään. Ilo oli suurta kun näki ovien avautuvan. Tilauksen jälkeen kesti minuutti niin hampurilainen tuotiin pöytään. Big Mac -aterian otin isompana ja nälkä kyllä lähti. Sitten olikin aika mennä ostoskeskukseen. Se oli vähän huono ajatus, sillä suurin osa kaupoista olivat sunnuntaina kiinni. Väkeä ainakin oli, mutta kun ei rahat kelpaa... Jälleen oltiin kaupungissa.

Noin kello kaksitoista olin jo vatsa täynnä ja ostoskeskus kierrettynä. Muutama lehtikin on tullut lukaistua, joita ostoskeskuksesta löysin ilmaisjakeluna. Aikaa oli vielä olla muutama tunti. Sunnuntaina on oikeasti hankalaa keksiä tekemistä kaupungilla. Niinpä kävin Lidlissä, ostin jäätelön, kokista ja paistopistetuotteita. Niitä oli kiva syödä pikkunälkään, joka kertyi kaupungilla kävellessä ja käveltäväähän riitti isossa kaupungissa nimeltä Lahti. Pyörää kaipasin siellä myös.

Näiden jälkeen kello 13 kävin uudestaan satamassa ja siinä menikin tunti valokuvaillessa ja maisemia katsoessa. Sitten olinkin jo valmis kello 14 ja ajattelin ehtiä ajoissa kello 15.30 saapuvaan junaan juna-asemalle. Olisin voinut lähteä myöhemminkin, mutta kun en kaupunkia tunne, ajattelin siinä menevän tuplaten ja siinähän meni tuplaten. Seikkaillessa ja navigaattorille vitsejä takaisin laukoessa. Minä en tee koskaan U-käännöksiä elämässäni! Miksi tekisin niitä nyt?

Loppusanat

Hyvä kun perille pääsin ajoissa. Navigaattori ei ole paljoa auttanut, kun ei paikkoja tunne niin ohjeet olivat yhtä hepreaa vähän kuin kiinaksi, pyydettiin kääntymään vasemmalle - kysyin mistä. Seuraavaksi olikin U-käännös. Jonkun aikaa jaksoin kuunnella ja sitten mietin, selviän itse kävi miten kävi. Tosiaan pääsin sinne ajoissa. Oli vielä aikaa hakea juomista - kylmää sellaista. Pari kokispulloa neljällä eurolla, ihan kohtuuhinta kylmästä. Vaikken kyllä yleensä osta mitään tällaista.

Matkasta jäi mieleen navigaattorin ohjeet, joita ei yksinkertaisesti ymmärtänyt isossa kaupungissa. Asun maalla, joten täällä ei ole katuja noin tiheään, siksi ohjeiden ymmärtäminen oli vaikeaa. Myös maisemat olivat kohdillaan ja Lahden satama oli vilkas - jopa sunnuntaina kahvilat täynnä. Se oli mukava päivä Suomessa. Täällä on paljon tarjottavaa kaupunkien, kuntien ja kylien muodossa. Yksi tällainen paikka on myös Helsinki, jossa navigaattori naurattaa vieläkin enemmän.

Aina ei nimittäin tarvitse käydä ulkomailla viihtyäkseen. Suomessakin on paljon nähtävää.

Jos vain näet ja otat uudet haasteet miettimättä. Nyt on niin.

Kommentit