Birgitan polku haasteilla maastopyöräilyyn

Maalla on mukavaa
Aivan lähikuntien välimaastossa Pirkkalan ja Lempäälän välissä voi poiketa Kaitajärvellä. Järvelle mennään Keskisentieltä tästä Pirkkalan suunnasta ja varoituksen sana tulee pyöräilijöille. Paikalle ei kannata ajaa suotta Jopolla tai vastaavalla peruspyörällä.

Kivikkoiset tiet, huonokuntoiset sellaiset tarjoavat kyytiä, jollaisesta vain kunnon maastopyörä selviää ja sanoo matkan jälkeen kiitos! Peruspyörä taas mielellään ottaa nokkiinsa ja hajoaa. Ainakin rengas puhkeaa, jos ei nyt muuta tapahdu. Mielenkiintoisia paikkoja ja kuvan maisemat otin matkan varrelta. Kuvan hajonnut kyltti on "Ei moottoriajoneuvoja reitille". Talvella tässä on nimittäin hiihtoreitti.

Täysjousto parhaimmillaan

Minulla on etujousitettu pyörä, mutta silläkin pärjää jotenkin. Täysjousto tarjoaisi kylläkin hieman parempaa mukavuutta näissä maisemissa, mutta maksaa eniten. Itse Birgitan polku on tarkoitettu lähinnä retkeilyyn, mutta jos lähtee Kaitajärven polulta, voi siellä myös ajaa maastopyörälläkin. Ajoa voi jatkaa myös itse Birgitan polullakin, mutta tiettyjä paikkoja kannattaa mieluummin mennä taluttaen. Ellei sitten halua löytää itsensä ja pyöränsä lähimmästä ojasta. Minä en.

Luonnollisesti jokainen pyöräilee maastopyörällään osaamisensa mukaan - ihan ensimmäisenä ei siis kannata ottaa nopeuskisaa metsäpoluilla. Itse sanoisin olevani kiinnostunut, mutta olen silti ajossa varovainen. Mukaan kannattaa ottaa vettä, grillimakkaraa ja tulitikkuja. Lempäälän kunta tarjoaa järven tuntumassa Lempäälän puolella kodan. Siellä voi grillata makkarat ja paljon muuta ja nauttia elämästä näin. Ilman Twitteriä, Facebookia tai Instagramia. Koska niin voi tehdä.

Monille ei kelpaa luonto

Jos haluaa nauttia jostain syystä kodan tunnelmasta Pirkkalassa, sellainen löytyy Iso-Naistenjärveltä ja sinnekin pääsee maastopyörällä erinomaisesti. Ehkä jopa helpomminkin kuin Lempäälän kotaan, jos lähtee Keskisentieltä. Minusta ei ole paikkaa, jonne ei pääsisi maastopyörällä. Toki välillä joutuu taluttamaan pyörää, koska kulkeminen on lähes mahdotonta tai vaarallista, mutta ammattilaiselle varmaankin helppo nakki. Jokainen voi tulla sellaiseksi, jos haluaa.

Musiikissa kuuntelen lähinnä verkon yli ja valitettavasti Birgitan polku jätti ilman musiikkia. Ajattelin asiaa tosin positiivisesti, koska taustalta kuului mukava linnunlaulu. Eihän tuo musiikkia vastaa, mutta on parempaa kuin ikävä hiljaisuus. Tällä hetkellä minulla on 4G-liittymä testissä vielä ainakin syksyn loppuun asti, mutta myöhemmin pudotan takaisin 3G-nopeuksiin. Ei ole oikein ollut hyötyä lisänopeudesta ja akku kuluu nopeammin, koska verkko vasta laajenee.

Luonnon verkko on musiikkia varten

4G:stä ei ole syrjässä mainittavaa hyötyä, koska tässäkin korvessa 4G vilkkui vain hetkisen ja 3G:täkin sai hakemalla hakea. Vaikka palkkeja saattoi olla 3G-verkossa muutamia, dataa ei liikahtanut mihinkään. Kuuluvuusalueella 4G toki on yleensä nopeampi, mutta lopulta tarvitseeko puhelimeen 50 Mbps musiikin kuunteluun? 3G riittää mainiosti vaikka on yleensä ruuhkaisempikin. Lisäksi mainittu akun kestävyys paranee peiton ollessa laajempi. Hyvä niin ja jatkoin matkaa.

Kodan lähellä uimataitoisia odottaa uinti! Jos haluaa uida ja kukapa ei, etenkin kesällä. Puita ei tarvitse kantaa kotoa, sillä niitä on siellä valmiina. Oli hyvää makkaraa Lempäälän hienoissa maisemissa. Grillailun jälkeen jatkoin ympyrää järven ympäri ja jatkoin eteenpäin. Virallisesti en enää luontopolkua kylläkään. Sitten tuli este, pieni puro. Ei auttanut muu kuin yrittää löytää tie läpi. Paluu takaisin ei enää oikein innostanut juuri ennen maalia. Kukapa haluaisi väsyneenä yhtään lisää.

Loppusanat

Vaatteet pakettiin ja repun heitin puron yli ja uin puron kautta toiselle puolelle pyörä mukana. Oivallista! Selvästi näkyy, että olen katsonut Bear Gryllsin Hiuskarvan varassa -sarjaa. Kannattaa vilkaista, jos haluaa oppia selviytymistaitoja. Pienen lämmittelyn jälkeen vaatteet päälle ja menoksi maaliin. Näin Kaitajärvi oli voitettu tällä kertaa. Ehkä olin eksynyt poluista ja jostain olisi päässyt paremmin järven ympäri, mutta kävihän tämä näinkin, yksi kokemus lisää elämään.

Mikään ei ole mahdotonta, jos uskaltaa ja osaa ylittää itsensä, edes maastossa! Kannustan kaikkia liikkumaan luonnossa eikä vain asfaltoiduilla teillä. Se avartaa ja tarjoaa suorastaan unohtumattomia hetkiä luonnon parissa. Tästäkin huolimatta niin moni ei ole koskaan täälläkään käynyt. Matkalla oli muuten todella hiljaista, en ole törmännyt yhteenkään ihmiseen. Olisin kyllä toivonut näkeväni edes muutaman, mutta ei osumia tällä kertaa. Ehkä he ovat sosiaalisessa mediassa.

Näin paljon ihmisiä kiinnostaa luonnossa oleminen siis. Totta, ei siellä syrjän luontopoluilla ole mitään vaateliikkeitä taikka kahviloita, mikä lienee se pääasiallisin syy miksei sinne mennä. Toivottavasti asia muuttuu tulevaisuudessa ja ihmiset kiinnostuisivat luonnossa kävelystä, juoksusta tai pyöräilystä. Retkeily avartaa, joten aloita treenisi jo huomenna! Se kannattaa ja usein palkitsee esimerkiksi parempana kuntona. Ja ilonaiheena elämässä. Että on tehnyt jotain kivaa.

Kommentit