Kunta ilman kasvoja. Missä on Rissanen?

Pirkkalan asuntoja
Vuokra-asuminen on yleinen elämäntapa suomalaisissa kodeissa niin perheillä kuin sinkuillakin. Ihmiset viisastuvat. Totuus kuitenkin on, että Pirkkalan kunnassa oli viime kuussa suuri mielenosoitus Suupalla, jossa osoitettiin mieltä vuokra-asumisen puolesta.

Tilanne on se, että Pirkkalan kunta myi vuokra-asunnot voittoa tavoitteleville yrityksille ja nyt asiassa on kiistaa - osa taloista ovat kuulemma näiden mielestä tiensä päässä ja ne on purettava. Asukkaiden mielestä taloissa ei ole mainittavia puutteita, joskin niiden kunnossapito on ontunut - mutta vaikka taloille ei olekaan tehty mitään, ne ovat edelleen asumiskelpoisia.

Itsekin asun vuokralla ja ihmettelen tätä suuresti. Miksi vuokralainen on väärin. Vuokralaisia pitäisi kohdella samalla tavalla kuin muitakin asujia. Jos taloista ei pidetä huolta, ja se on ainoa syy tähän asiaan, niin nyt olisi hyvä aika tehdä asunnoille jotain. Omassa vuokratalossa jotain on yritetty, mutta ei tarpeeksi. Hakatiellä tilanne on käsittääkseni huonompi, koska asuntojen on vain annettu rapistua. Sellainen ei palvele asukkaita, eikä etenkään vuokranantajaa pitkässä juoksussa.

Itsenäistyminen on Pirkkalassa mahdotonta

Vuokra-asuminen on bisnestä ja edullisia sellaisia on hankala löytää jo Tampereelta sekä Lempäälästä. Olin itse samassa veneessä, kun jostain piti saada asunto, kun edellisestä tuli lähtöpassit talon täysremontin vuoksi. Tampereelta muutin Pirkkalaan 2012 ja tuurilla löysin asunnon täältä. Tuntui suorastaan lottovoitolta. Ei ole siis mikään uutinen, että Pirkkalan kunnasta on hankala löytää vuokra-asuntoa. Totuus on, että kaikilla ei ole varaa tai mahdollisuuksia omistusasuntoon.

Jos Tampereella asunnon haku oli lähes mahdotonta suurien jonojen takia, niin asia ei ole tämän helpompi Pirkkalassakaan, koska ei täällä ole sellaisia. Mielenosoituksessa osoitettiin mieltä Hakatiellä olevista vuokra-asunnoista. Asujien mielestä Rissanen myy asukkaiden kodin tuosta noin. Mielenosoituksessa kyseltiin kiivaasti pormestarin olinpaikkaa. Missä on pormestari, kun häntä kaivataan, onko hän saunomassa? Kiinnostaako kuntaamme asukkaiden mielipide?

YouTube-palveluun on ladattu tapahtumasta kertova video. Kuntalaiset eivät ole tyytyväisiä todella suppeaan vuokra-asuntotarjontaan. Heidän mukaan Pirkkalasta on joskus pakko muuttaa esimerkiksi opiskelujen takia, mutta takaisin paluu näiden jälkeen on liki mahdotonta. Asuntoihin on suuria jonoja ja osa nykyisistäkin haluttaisiin purkaa jonkinlaisilla tekosyillä. Tehdäänkö päättäjien toimesta pormestarin hyväksynnyllä meidän Pirkkalasta vain tosi rikkaiden kylää?

Olen huomannut myös sen, että vuokra-asuntoja on Pirkkalassa tosi vähän avoimilla markkinoilla. Opiskelijoiden niin sanottuun kotiin paluun lisäksi järjestelmä pakottaa perheiden nuoria muuttamaan muualle, koska he eivät voi itsenäistyä Pirkkalan kunnassa helposti perheen lähellä. Perheen tuki on varsinkin nuoren aikuisen itsenäistymisen alussa tuiki tärkeää. Toisaalta kuntaan halutaan muuttaa varallisuudesta riippumatta ja nyt asuinkämppää ei ole kaikille halukkaille.

Samaan aikaan kunta rakentaa, enimmäkseen omistusasumista, ja tämä buumi todennäköisesti vain lisääntyy kun kuntakeskustaa sekä lentokenttäseutua aiotaan uudistaa nykyaikaan. Kunnan mielestä vuokra-asuntoja on enemmän kuin laki sallii. Voi olla niin, mutta jos itsenäistyvän nuoren on pakko muuttaa Pirkkalasta vuokralle kaupunkiin, eivät mielestäni puheet ihan käytännössä näy mitenkään - paitsi kunnasta pois muuttamisena mainitun vuokra-asuntopulan takia. Miksi näin?

Loppusanat

Pirkkalassa asuvana toivoisin kunnalta ymmärrystä meitä vuokra-asujia kohtaan. Meillä on vaivalla löydetty vuokrakämppä melko hyvästä kunnasta, jossa on mukava asua ja ei todellakaan haluaisi muuttaa täältä vain siksi, koska kuntamme haluaisi tilalle mieluummin vähän rikkaampia omistusasuntoihin. Missä on tasa-arvo? Pormestari Helena Rissanen - näytä, että kuuntelet meitä ja varmista Pirkkalan valoisa tulevaisuus yhdessä kunnanvaltuuston kanssa.

Näet varmasti erinomaisesti, että kuntaan haluttaisiin muuttaa, mutta sopivaa asuntotarjontaa ei ole. Jos on täältä löytänyt hyvän vuokra-asunnon, voisi ajatella voittaneensa lotossa samalla, eikä ainakaan kannata harkitakaan pois muuttoa. Toivon, että vuokratarjontaa jopa lisättäisiin ja nykyisiä kohteita kunnostettaisiin säännöllisesti. Oikeasti ei ole tarvetta viedä ihmisiltä asuntoja pois. Oletko samaa mieltä pormestari Rissanen? Paremmat palvelut kuuluvat myös vuokra-asujille.

Pirkkala on mukava kunta juurikin hyvän bussitarjonnan, vielä paremman luontotarjonnan, ja mielenkiintoisen asuntotarjonnan osalta. Hyvä ei kuitenkaan riitä, vaan Suomen parasta kuntaa voisi parantaa entisestään. Pienillä panoksilla toivottavasti itsenäistyvä nuorikin löytää vuokrakämpän kotikunnastaan lähellä ystäviä ja perhettä. Siinä samalla kauniin luontomme säilyttäminen ei olisi todellakaan pahasta. Tehdään kunnastamme kiva yhdessä, palveluiden luona.

Kuuma totuus tänäänkin on nimittäin se, että ehkä tekemättäkään ei voi jättää.

Halutaan asua täällä, ja meillä on oikeus vuokraamme, kiitos.

Kommentit