Suoratoisto on nykyaikaa

Musiikkia kotona
Miksi omistaa musiikkia tai leffoja ja sarjoja fyysisesti tai ladattavassa formaatissa vielä tänä päivänä? Suoratoisto on tullut jäädäkseen mullistamaan sisällönkulutuksen. Mutta onko suoratoistopalveluissa kaikkia niitä sisältöjä, joita erityisesti kaipaamme laitteisiimme?

Ja mitä saa kymmenellä eurolla kuussa? Suurimpaan osaan kysymyksiä löytyy vastaus ja kokemuksiani näistä palveluista vuosien varrelta. Olenhan suoratoiston käyttäjä jo vuosia. Enkä aio luopua toimivasta tavasta nauttia viihteestäni näin. Pohjolassa muutenkin suoratoisto on hyvin yleistä ja en ihmettelisi, jos sinullakin olisi Netflix, Spotify tai ainakin YouTube säännöllisessä käytössä. Kerro siitä kommentilla!

Toisto rajattomalla netillä

Spotifyä käytän pääasiallisena musiikkilähteenäni jo vuodesta 2009 ja Netflixiä leffa- ja sarjalähteenäni jo vuodesta 2013. Molemmissa käytössä maksulliset palvelut. Spotify Premium ja Netflix HD. Netflix on vielä kampanjahintaan 7,99 euroa noin puolitoista vuotta, koska he nostivat hintojaan kesällä ja jo maksavia asiakkaita muutos ei koske kahden vuoden ajan hinnankorotuksesta. Nyt samalla rahalla saa enää vain SD-suoratoiston. Kallistunut, enkä ole varma kauanko maksan tästä.

Spotify maksaa 9,99 euroa kuukaudessa. Myöhemmin Netflixini kallistuu eurolla, mutta se silti tulee olemaan videolähteeni, koska se on niin kätevä kuitenkin. Ylipäätään en ymmärrä miksi sisältöjä pitäisi vielä vanhanaikaisesti ostaa tai vuokrata. Spotifyn tullessa markkinoille olin heti rakastunut ideaan: musiikkia ilmaiseksi ja rajattomasti. Se oli niin hyvä juttu, että lopetin musiikin lataamisen laittomasti netin tiedostojenjakopalveluista. Moni on tehnyt tätä samaa.

Tämä ei ole enää yksinkertaisesti kannattanut, koska Spotifystä sai saman sisällön napin painalluksella soimaan ilman että pitäisi ensin ladata jotain. Varsinkin silloisella 512 kbps / 512 kbps ADSL-netillä lataaminen oli melko hidasta ja musiikista ei päässyt nauttimaan heti. Nykyisin nettien nopeutuessa ei Netflixinkään kaltainen palvelu ole ongelma - sisältö lähtee pyörimään heti. Miksi siis vinguttaa pankkikorttia ensin ennen kuin leffa voi alkaa? Mieti sitä.

Sama leffa voi kuulua kuukausimaksuun. Musiikin ostaminen on myös tehty hankalaksi: se on lisensoitu aina alueittain ja verkon kaupoista myydään yleensä musiikkia kohdemaahan. Et siis voi ostaa dollarilla samaisen kappaleen Amazonista ja sinun pitää maksaa 1,49 euroa samasta kappaleesta suomalaiselle kauppiaalle sen sijaan. Lisäksi kappaleiden etsiminen verkkokaupoista on yleensä hankalaa, koska hakukoneet ovat sivuilla usein todella huonoja.

Etsimisen sijasta voi yksinkertaisesti tilata Premiumin ja saada kympillä kuussa rajattomasti musiikkia suosikkityyleistään verkon yli toistettuna. Sen lisäksi, että toisto voi alkaa heti, sovelluksen voi ladata niin tietokoneelle, nettiselaimeen, puhelimeen ja mm. tabletiinkin. Lisäksi itselläni on käytössä ns. Spotify-kaiutin - sitä ohjataan puhelimella ja musiikki soi kaiuttimen kautta verkosta. Erinomaisella äänenlaadulla. Ei minkäänlaista valittamista!

Joskus kaupoista oli myös vaikeaa löytää 320 kbps -musiikkia ja siksi suoratoistopalvelu oli tämän tiimoilta parempi. Nykyisin lähes aina musiikkikaupoissa tarjoillaan 320 kbps:ää. Spotifyssä tosin kaikki biisit olivat tuossa laadussa jo vuosia. Kätevää on myös sekin, että biisejä ei tarvitse siirtää enää yhtään mihinkään, kovalevyjen rikkomista ei tarvitse pelätä ja säilytystilaankaan ei tarvitse investoida. Riittää, että sinulla on laite ja nettiyhteys.

Netflix toimii hieman eri tavalla. Siinä suoratoistetaan musiikin sijasta isoja videotiedostoja. Hyvin merkittävä osa jo HD-laadulla eli Spotifyn pieni 1 Mbps -vaatimus kasvaa noin 8 Mbps -vaatimukseen. Toki video lähtee pyörimään hitaammallakin yhteydellä, mutta laatu kärsii siinä. Netflix on saatavilla tietokoneen nettiselaimeen, televisioon (Smart-TV), puhelimeen ja mm. tabletiinkin. Laillinen tapa tuokin nauttia laillisesta viihteestä! Päivästä toiseen.

Spotify maksaa kappaletta kohti eli jokainen kuuntelu tuo korvausta levy-yhtiöille, artisteille ja remixaajille. Se on parempi korvaus kuin yleisesti luullaan. Toki kappaleen ostaminen tuo rahaa enemmän, mutta vain kerran riippumatta toistojen määrästä elämäsi aikana. Näin ollen ei ole sopivaa verrata kahta eri kulutusmuotoa keskenään. Suoratoisto tuo vähän, mutta joka kerta. Netflix maksaa taas kertaluontoisen korvauksen kaikista striimeistä.

Spotify on kätevä siinä mielessä, että siinä on oikeasti jo lukemattomia miljoonia kappaleita maailmanlaajuisesti. Tällainen maksupolitiikka toimii. Nykyisin kappaleita häviää palvelusta todella vähän, entisaikaan verrattuna, joten levy-yhtiöt lienevät tyytyväisiä maksuihin? Sen sijaan Netflixin kertaluonteinen esitysoikeuden osto tietyksi ajaksi kerää mielipiteitä. Ostettu oikeus on voimassa muutaman kuukauden. Sisältö häviää sitten.

Varsinkin, jos uutta esitysoikeutta ei saada hankittua. Tämä on Netflixin suurin puute, koska valikoima on rajallinen. Miten saisimme elokuvien Spotifyn? Mielestäni Netflixin pitäisi maksaa suoratoistoperusteisesti. Se kiinnostaisi leffayhtiöitä enemmän. Lisäksi Netflix saisi näin hankittua helpommin sisältöä sinunkin kotiisi. Jos suomalaisten määrä maksavissa asiakkaissa kasvaa, luultavasti sitten Netflixillä olisi enemmän rahaa hankkia sisältöä?

Sarjojen ja leffojen suoratoisto vaatii todennäköisesti monen suoratoistopalvelun hankintaa, jotta saa ihan "kaiken". Itse olen kuitenkin ollut tyytyväinen Netflixiin, mutta toivoisin lisää ohjelmia. Heillä on tuo suoratoiston toimivuus huippuluokkaa ja Smart-TV-sovellus on kätevä kun 42-tuumaisesta televisiosta voi pistää suosikkisarjan jakson pyörimään. Ja sitten vaikka pari huippuleffaa päälle. Suoratoistopalvelu ei poista ongelmaa, mutta helpottaa sitä.

Vaikka sinulla on Spotify ja Netflix, luultavasti et löydä sieltä kaikkea. Edelleen joudut siis käyttämään myös muita kanavia musiikin kuunteluun. Musiikissa siellä Spotifyssä alkavat löytyä jo lähes kaikki, valtavirrasta poikkeaviin artisteihin, mutta Netflixin käyttäjä joutuu jatkossakin hankkimaan niitä teatterilippuja. Jotta näkee sen uuden Transformersin. Myös vuokralipukkeille voi olla kysyntää Netflixin olemassaolosta huolimatta - teatteriin leffalle.

Loppusanat

Olen joskus yrittänyt koeluontoisesti ostaa muutamia suosikkikappaleitani, mutta en ole niitä löytänyt musiikkikaupoista, yleensä ne eivät olleet saatavilla kohdemaahan. Siitäkin huolimatta tällaiset kappaleet löytyivät Spotifystä. Olen jo pitkään suoratoistanut kaiken ja aikeita vanhanaikaiseen maksa, lataa ja kuuntele -tiehen ei enää ole. Mieluummin painan vain Toisto-nappulaa. Kuuntelemaani musiikkia on Spotifyssä ja vastaavissa kylliksi!

Nettien nopeutuessa ja halventuessa ei ole suoratoisto edes ongelma. Kotona 100M/10M-kaista ottaa suoratoistot työn alle eikä mobiiliyhteydellekään 3G-verkossa suoratoisto ole lainkaan riesa. Musiikki soi Online-tilassa kaikkialla. Paikkaa, missä mikään ei lataudu, saa hakemalla hakea. Suoratoisto on suosittelun arvoinen tapa nauttia musiikista, leffoista ja sarjoista. Unohda pankkikortin vingutus, vain kympillä kuussa saat (lähes) kaiken. Kunhan jaksat kuunnella.

Tule nykyaikaan ja striimaa juttuja, joita rakastat, näin tekevät muutkin edelläkävijät tänään.

Kommentit