Ideaparkiin ei tarvitse mennä autolla

Ideaparkiin metsän kautta

Lempäälän Ideaparkiin monet lähtevät autolla tai bussilla. Mutta kyllä polkupyörälläkin pääsee. Harvaa vain kiinnostaa ja vielä harvempaa metsän kautta. Johtuuko se siitä, että maastopyöräilyä ei harrasta juuri kukaan? Pirkkalasta pääsee Ideaparkiin itse asiassa vähemmällä ajalla, jos ajaa metsän kautta. Tämä tietenkin onnistuu vain lumettomaan aikaan, joten eiköhän pistetä pyörät pyörimään - vielä kun se on mahdollista oikoen. Kyllä, oikoen! Aikaa säästäen suosittuihin reitteihin verrattuna.

Miksi polkea asfalttia, jos metsässä säästää useamman kilometrin ja lisäksi pääsee näkemään kaunista luontoa, kenties jopa järviä? Kuka ei haluaisi sellaisista nauttia? Pyhäjärventien alikulkutunnelin kautta matka alkaa Keisarinviitan jälkeen ja sieltä sitten kohti Syrjän metsäautotietä ja sieltä Keskisentielle. Jatketaan tyylikkäästi kohti Kaitajärveä, josta avautuu ennen pitkään Rajajärventie. Ennen sitä muistettava kääntyä kohti Kalliojärventietä. Jopa Googlen navigaattori osaa neuvoa tässä.

Se nimi ei ole tuulesta temmattu, sillä tiellä on kiviä, joten peruspyörällä ei sinne ole asiaa. Ja ei muuta kuin eteenpäin kohti sähkölinjaa. Sähkölinjan jälkeen matka ei ole enää pitkä Houkkalammintielle. Ei muuta kuin sinne kääntymään ja kohti Houkkalampea. Siellä voi nauttia vaikka järvimaisemista hetkisen. Jos alue ei ole sinulle tuttu, kannattaa pistää Google avuksi. Google tietää hyvin metsäisetkin reitit ja näitä olen itsekin joskus hyödyntänyt ensimmäisellä matkallani luontoon.

Istahda ja nauti jostain

Houkkalammi on järvi Lempäälässä. Järvi, josta kunta on varmasti ylpeä. Se sijaitsee luontopolkujen läheisyydessä. Asiaa en ole kuitenkaan tutkinut, mutta ilmeisesti jostain lähellä saattaa kulkea myös Birgitan polku. Ja pakko sen on kulkeakin, koska polku kulkee käytännössä läpi Lempäälän. Minulla ei ollut mukana mitään muuta kuin vettä, koska söin ennen matkaa. Tässä olisi kuitenkin voinut jotain nauttiakin penkillä luonnonkauneudessa. Nauttikaamme siis ilmaisista iloista.

Ikävästi huomasin, että vaikka olin Dual Carrierin alueella, mobiiliverkko oli aika hidas. Myöhemmin Kuljun asemakylässä huomasin tämän myös, kun Upload oli suurempi kuin Download. Tulin siihen päätökseen, että Kuljun asemakylässä Elisan 3G on aika kuormitettu, minkä johdosta alueen tukiasema ei ihan syrjäseudulle kovia nopeuksia puske. Sellaisia kun ei saa kylän keskeltäkään. Hyvin viihdytyn vartin jälkeen matka jatkui. Nettiä kun en tarvinnut muuhun kuin musiikkiin.

Musiikki jatkui tietenkin kohti Kuljua ja siellä olikin jo Ideapark kivenheiton päässä. No, kun sellaisen pihalle saavuin, minä kysyin itseltäni: tarvittiinko autoa? Paljonko kului bensaa? Autoa ei tarvittu ja bensaakaan en joutunut ostamaan. Autoa ei siis todellakaan tarvitse mihinkään! Pyöräile metsäteitä, nautit maisemista. Pyöräile takaisin asfalttiteitä, nautit maisemista. Kunhan pyöräilet ja huomaat nauttivasi maisemista. Helppoa, eikö totta? Ihmettelen miksei luonto kiinnosta massaa.

Lempääläläisiä maisemia

Tämä kuva pysäyttää. Autolla ajaessa harvemmin näkee mitään tällaista. Ja jos näkeekin, ei siinä jaksa pysähtyä enää, koska se olisi jotenkin niin vaivalloista nykyajan laiskoille. Kenties jopa täysin vaarallista. Jotkut menevät lähikauppaankin vain autolla, koska "en minä kauppakassia jaksa kantaa - auton takakontissa on tilaa". Suosittelen maastopyöräilyä metsissä ja jos vain mielenkiintoa on, Houkkalammi odottaa jo. Voin kertoa, että perjantain matkallani vastaan tuli vain tuuli.

Ihmisiä ei ole ollut vastassa kertaakaan. Harmi, koska heitä ei näytä ulkoilu kiinnostavan. Tai ehkä ajelin sittenkin huonoon aikaan? Keskipäivä on kyllä mielestäni paras mahdollinen aika lähteä liikkeelle. Itse ajoitin matkan niin, että poistuisin metsästä juuri ennen pimeän tuloa. Pimeässä olisi melko vaarallista tuolla Kalliojärventiellä. Lampunkin kanssa. Nyt lähden kohta bussia kohti, täytyyhän sitä käydä ostoksillakin. Viikonloppuostoksilla. Ehkä sinäkin keksit jotain tekemistä.

Illalla onkin sitten siivousohjelmaa. Saa nähdä ehtiikö tänään edes Netflixiin paneutua. Aloin nimittäin katsoa vampyyrisarjaa - se on sopivan mielekästä ohjelmaa sarjan muodossa. Huomenna odotetaan sitten Gigantin pesukonetoimitusta jonka tilasin perjantaina - aika hyvin ovat saaneet pesukoneen liikkeelle näin viikonloppunakin. Vanha joutaa kuljetusmiesten matkaan kierrätykseen. Helppoa tuo pesukoneosto nykyään. Kaikki hoituu katsellessa uuden kuljetusta ja vanhan poisvientiä.

Kommentit