Johtosotkuja selvittämässä

Television takana
Kiinteä laajakaista on ollut täällä jo reilun vuoden ja Elisan langattomaan 3G-laajakaistaan ei ole enää kotikäytössä paluuta. Ensinnäkin luvattu nopeus toteutuu aina kaapelimodeemissa ja toisekseen en enää jaksa yhtään langattoman laajakaistan vaihtelevia nopeuksia. Ilta-aikaan surffailu oli tuskaa jos onnistui lainkaan.

Nyt illat menevät mukavasti surffaillessa, Spotifyä kuunnellessa ja Netflixiä katsoessa. Mikä on muuttunut, siis muu kuin hinta? Toimintavarmuutta tuli lisää ja vaikka nopeutta onkin 100M, vähempikin kyllä riittäisi. Hinnoittelu vain on sellaista, että hitaamman ja nopeimman välillä eroa on kymppi. Operaattorin kannalta hyvä asia. Saavat enemmän rahaa, vaikka asiakkaiden tarpeet olisivat ylimitoitetut.

Siis kannattaa hommata se nopein, joka maksaa 39,90 euroa. Soneralta saisi esimerkiksi ADSL-yhteyden 8M/1M 29,90 eurolla. Onnettoman nopeuden yhteys ja hinta suolainen, ei siis kiitos tänne, mutta 100M kelpasi noin vuosi sitten vallan mainiosti. Itse asiassa tuohon vaihdettiin Elisalla suoraan määräaikaisesta mokkulasta. Katsoivat tukiasemakarttaa ja tämän alueen tukiasemassa kuormitusta oli havaittavissa - kokivat, että vaihto Viihteeseen olisi ratkaisu. Ratkaisu joka tyydytti varmasti minun lisäksi myös Elisaa, sillä kuukausimaksu nousisi reippaasti. Juuri tätä operaattorikin haluaa.

Samalla nostin mobiilin nopeutta silloisesta 0.25M-nopeudesta 21M/5M-nopeuteen. Ajattelin, että sillä onnistuu netinkäyttö kotipihan ulkopuolellakin ja samalla olisi hyvä varanetti häiriötilanteisiin. Häiriöitä ei kylläkään ole ollut muutamia enempää ja se on minusta kiinteän laajakaistan etu. Näin nopea laajakaista vaatii tietenkin johtoja. Ethernet-johtoja. Miten saada johdot siistiksi? Onko Wifistä mihinkään? Mitä laitteita liittäisin ethernetillä? Voisiko jotain liittää langattomasti?

Kiinteä laajakaista ei ole johtojen sekamelskaa

Moni pitää langattomassa laajakaistassa johdottomuudesta. Nettitikku sisään läppäriin ja se on siinä - vaan eipä saa nettiä enää älytelevisioon. Yleistyvämpää tänä päivänä kuitenkin ovat erilaiset mobiilireitittimet. Nämä kuitenkin ovat karvalakkimalleja, joten monet ostavatkin kiinteän modeemin näköisiä mobiilireitittimiä. Jos nopeus on mobiilissa vähänkin isompi, langaton Wifi-tuki ei välttämättä enää riitä, jolloin liitäntä tarvitsee Ethernet-johtoja myös. Näin johtoja on loputtomasti.

Voiko siis langattomassakaan laajakaistassa välttyä johdoilta? Ei. Mutta kiinteässä laajakaistassa johtoja tulee väkisin ellei tyydy Wifi-verkkoon. Itse ratkaisin johdon sekamelskan yksinkertaisesti. Mietin jo ennen paketin hakua, että eihän johdot tv-tason takana voi mitenkään häiritä elämääni ja näinhän se periaatteessa onkin. Ennen kaapiston siirtämistä seinää sivummalle kannattaisi jo miettiä mitä laitteita on verkkoon liittämässä. Pahaa olisi tehdä kaiken uusiksi hetkeä myöhemmin.

Hyvä suunnittelu palkitsee kaikkia. Onko esimerkiksi laitteita, joita ei voi liittääkään langattomasti? Entä onko sellaisia laitteita, joissa vakautta erityisesti tarvitaan? Tällaisia laitteita voivat olla läppärin lisäksi myös Netflixiä pyörittävä televisio ja musiikkia suoratoistava kaiutin. Mieti siis tarvittavien Ethernet-johtojen määrää ja osta tarvittaessa. Itse ostin yhden Belkinin viiden metrin johdon ja kolme kahden metrin johtoa. Kaikki mustia, koska muutkin johdot ovat tasolla.

Johdoissa kannattaa paneutua samanvärisyyteen, jos haluaa saada mahdollisimman siistiä jälkeä. Mustat johdot hyppivät silmille vähemmän. Kirjavampaa sen sijaan olisi johtojen erivärisyys. Johtoihin ei kiinnitä enää edes huomiota, kun on kerran asettanut siististi. Ethernet-portteja on yleensä nelisen kappaletta ja johdoissa ei kannata säästää. Mieti jo ennen ostopäätöstä kestääkö johdon pikakiinnitys käyttöä? Entä kannattaisiko johdoista säästää? Kaikki hyviä kysymyksiä.

Kodissa voi olla paljon johtoja myös modeemissa kiinni

Johdoissa ei nimittäin kannata säästää: osta saman tien cat6-johto ja suojattuna. Hyvä johto palvelee vuosia. Vaikka et tarvitsisikaan kaikkia näitä ominaisuuksia, nykyaikaisempi johto nyt on vain satsaus tulevaisuuteen. Myös halvoista Kiinan johdoista voisi jotain päätellä - kannattaako niitä ostaa? Automaattisesti kiinteä laajakaista ei siis ole tarkoittanut johtosotkussa elämistä. Jos on miettinyt laitteita ja liitettävyyttä, kaapistoa voi rauhallisesti roudata seinää sivummalle.

Halvemmalla pääsee käyttämällä nippusiteitä, joilla johtoja voi hieman niputella niin, että ne eivät roiku sen jälkeen lattialla. Niputusta ei kaiketi ole tarkoituskaan tehdä siististi, koska muutamakin nippu auttaa jo paljon ja siistii paikkoja. Itselläni langallisesti liitettynä kannettava tietokone, Netflix-televisio, Spotify-kaiutin ja tallentava IPTV-digiboksi. Langattomasti kaikki muu eli älypuhelin ja tabletti. Kuvastahan tuo näkyy. Sinunkin kodissa voisivat olla asiat yhtä siistit.

Johtosotkua ei itse asiassa ole. Minne ne kaikki ovat hävinneet? Siisti kämppä muutenkin on minusta asia, johon kannattaa pyrkiä. Wifillä olen päässyt noin 85 Mbps -vauhtiin, mutta se jättää silti toivomisen varaa vakaudessa. Sen lisäksi että lähes huomaamaton ethernet ottaa täydet vauhdit ulos eli noin 95 Mbps, se on myös kaiken lisäksi erittäin vakaa. En kyllä liittäisi mitään läppäriä Wifillä kaapelimodeemiin. Ainakaan silloin, kun liittymä on 100 Mbps.

Netistä katsoessa löytyy mitä erilaisempia johtosotkua vähentäviä viritelmiä. Yksi mielenkiintoisin on johtoroskakori. Siihen on tarkoitus pistää jatkojohdot jolloin ne eivät näy ja roskakorin kannen päälle voi laittaa vaikka puhelimen lataukseen. Vaihtoehtoja johtosotkuun siis on, jos osaa niitä etsiä. Aiheuttaako tässä taloudessa viiden metrin johto ongelmia? Kyllähän sekin pitää läppäriin asti viedä. Voin kertoa, että ei ongelmia! Ei etenkään työpöytäkäytössä.

Siistejä johtoja

Siinä tuo nimittäin menee modeemilta ensin seinää vasten läppärin virtajohtoa kohti ja sieltä siististi virtajohdon kanssa samassa nipussa sohvajalan alta vietynä kohti pöytää. Samalla vedolla, samalla vaivalla - eikä itse asiassa edes häiritse. Jos tietokone olisi toisessa huoneessa, liittäisin varmaan langattomasti. Seinän läpi johdon vieminen ei olekaan sitten mitenkään helppoa saati järkevää. Etenkin, jos taloudessa useita koneita. Kaikki siis riippuu tarpeesta ja ne ovat erilaisia kaikilla.

Minulle riittää paikallaan pysyvä sohvaläppäri ja tablettia sitten käytän pihalla ja makuuhuoneen sohvalla. Wifi antaa itse asiassa puhelimelle ja tabletille noin 72,2 Mbps ja teoriassa nopeus on korkeintaan noin 50 Mbps. Tätä voi yrittää parantaa vaihtamalla kanavaa, koska ruuhkaisella kanavalla nopeus on Wifissä yleensä hitaampi, jolloin toteutuvakin nopeus voi olla sitten sen mukainen. Naapurin liikenne voi haitata myös omaa Wifissä. Yksi asia on varmaa, vuosi on riittänyt.

Se on todellakin riittänyt toteamaan, että kiinteästä laajakaistasta ei ole enää paluuta vanhaan epävarmaan langattomaan mobiilitekniikkaan. Tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen, jos 4G on niin hyvä kuin väitetään. Toki sellainen on mukava lisä puhelimeen, mutta siltä ei enää osaa odottaa samaa vastinetta kuin kiinteästä. Sellainen ei siihen pysty kaikissa tilanteissa. Niin kauan kuin Spotify soi ja Netflix raikaa matkoilla, olen tyytyväinen Elisan mobiiliverkkoon ja siinä ei ole ongelmia.

Lähiaikoina Elisa myös nostaa kaapelimodeemin Upload-kaistaa viidestä kymppiin - nopeus on siis jatkossa 100M/10M. Tämä jo alkaa tuntua varsin laajakaistaiselta yhteydeltä. Sillä tekee paljon niin sisään- kuin ulospäinkin. Johtosotkuja selvitellessä kannattaa siis varata aikaa ja suunnitella jo asiaa etukäteen - näin aikaa säästyy kun asioita ei tarvitse jälkikäteen etsiä kaupoista. Mieti siis jo valmiiksi mitä tarvitset juuri sinun kodissasi. Näin pääset kerralla ongelmasta eroon.

Kannettavaa voi myös käyttää akun varassa

Kuten projektini osoittaa, Ethernet-toteutus ei todellakaan pilaa kotisi maisemia. Päin vastoin, kun valmiiksi saat, et tule enää Wifiä kaipaamaan. Saati mitään mobiililaajakaistoja, jotka toimivat silloin, kun niistä tuntuu hyvältä. Laajakaista onkin minusta yhtä tärkeä kuin sähkö, joten jos kiinteää saatavuutta on, ehdottomasti kannattaa liittyä mukaan. Muutama lisäjohto ei maisemia pilaa kotonasi, mutta säästää kyllä rutkasti hermojasi. Kannattaa tosin katsella tarjouksia liittymistä.

Mobiililaajakaistaan hermojen menettäminen on toki yksi tapa viihtyä, mutta kun joka päivä siitä nauttii, ilo on jo viikon päästä kaukana kotoasi. Vuosi Elisan kiinteän laajakaistan parissa on mennyt aika hyvin, juuri parempaa yhteyttä ei voi kotiin toivoakaan. Hain paketin 11.12.13, eli virallisesti hieman alle vuosi, mutta vuosi kuitenkin. Rahaa menee laajakaistaan 40 euroa 15 euron sijasta, mutta se ei ole suuri ponnistus - jos samalla säästän hermojakin. 50 Mbps -nopeus riittäisi myös.

Siis jos suunnittelee projektin tarkasti, johdot voi kyllä vetää siististi - vaikka sitten maton alle! Esimerkiksi Biltemasta, Verkkokauppa.comista ja Clas Ohlsonilta löytyy erilaisia kaapelinhallintaan liittyviä ratkaisuja. Ikea on myös monipuolinen kauppa kaikille. Köyhän miehen budjetillakin pärjää - eurolla saa nippusiteitä kaupasta. Niillä pärjää ihan hyvin, jos ei nyt mitään täydellisen keisarin ratkaisuja etsi. Siis kiinteän laajakaistan hankintaa ei tarvitse pelätä yhtään!

Johtoja voi tarvita mobiililaajakaistassakin, mutta kannattaako sitä hommata, jos kotiin asti tulee kaapelimodeemi? Nopeudenkin voi yleensä valita. Sähköön liittyminen tuntuu aina niin tärkeältä, mutta laajakaistaan ei sitten niin liitytäkään - koska sen nyt voi saada ilmateitse myös. Hei muuten, jos kaapelimodeemi joskus putoaa linjalta, eikä yhdisty nopeasti takaisin - irrottakaa antennisplitteri minuutiksi ja laittakaa takaisin. Se nopeuttaa nettihakua ja on pelastanut monet kerrat!

Muistilista ennen johtosotkuihin syventymistä

  • Mieti jo valmiiksi montako laitetta verkkoon tulisi langallisesti ja langattomasti. Osta tarvittava määrä hyvälaatuisia ja oikeanpituisia Ethernet-kaapeleita.
  • Mieti tarvitsetko johtokoreja, kiinnitysnauhoja, johtoletkuja tai muuta vastaavaa johtosotkun piilottamiseen tai siistimiseen. Nippusiteet toimivat kuitenkin aina.
  • Pyri ostamaan samanvärisiä kaapeleita, jos haluat, että tv-taso näyttää tyylikkäältä ja pelkistetyltä. Minulla esimerkiksi jopa jatkojohto on musta, koska kaikki johdotkin ovat sellaisia. Ei juurikaan hypi silmille, mutta violetti välissä voisi silmille hyppimistä aiheuttaakin.
  • Älä täytä tv-tasoa kaiken maailman sisustusesineillä - yksinkertaisuus on parasta. Onnittelukortin laittaminen kaapelimodeemin päälle ei piilota johtoja, vaan itse asiassa saa ainakin minut ajattelemaan, että mitä esineellä piilotetaan.
  • Osassa televisioita on valmiiksi johtopidikkeitä, tutki siis televisiotasi läpikotaisin!
Johtosotku ei siis ole riesana, jos sen osaa viedä pois näkösältä. Eikä se ole edes vaikeaa. Vieraat ovatkin monesti kysyneet, että eikö täällä ole mitään johtoja värikkäitä? Tuollahan ne piilossa, mutta eivät kyllä kovin värikkäitä! Juuri tuon takia ne eivät varmaan silmillekään hyppää. Tästä tulikin mieleen, että itse harvoin näkee kotikulmia sellaisena kuin muut: kysele siis vierailta vinkkejä kotisi viihtyvyyden parantamiseen! Varmasti löytyy jotain palautetta aiheesta.

Loppusanat

Kannattaa ilman muuta valita laajakaistoista se varmin johtosotkuja pelkäämättä. Kiinteä laajakaista ei nimittäin ole vain johtojen sekamelskaa. Loput riippuvat täysin itsestäsi! Kodin viihtyvyyttä rakennetaan pienissä paloissa, vähitellen, kunnes siitä tulee eilistä hauskempi paikka. Aloita jo tänään ja huomaat varmasti eron. Johdoista eroon pääseminen tai niiden saaminen minimiin on varmasti viihtyvyyden kannalta olennaista. Kaikkia ei voisi asia kuitenkaan kiinnostaa.

Seuraavaksi voikin siirtyä kylpyhuoneeseen ja sitten vaikka jo makuuhuoneeseen. Joskus uutta ilmettä tuo jo se, että vaihtaa pesuhuoneen maton värikkäämpään. Jokainen varmasti voi onnistua asiassa kuin asiassa. Ja kyllä, olen nähnyt monenlaisia johtosotkuja. Ihmettelen vain sitä, että eivätkö ihmiset jaksa vaivautua siistimään maisemia vai onko tosiaan niin, että suurinta osaa ei johtokasa tv-tasolla haittaa juuri ollenkaan? En toki voi muille mitään, kaikki eivät halua siisteyttä kotiinsa.

Se on kuitenkin totta, että laiska vetää nopean laajakaistayhteyden langattomasti Wifi-verkon kautta. Mutta onko se paras tapa? Se on sitten asia erikseen. Ja ei, se ei todellakaan ole paras tapa, jos puhutaan 50 Mbps:n tai sitä nopeammista verkkoyhteyksistä. Sopivalla laitteella suotuisissa olosuhteissa Wifilläkin pääsin 85 Mbps:ään, mutta silti jäin kaipaamaan jotain - 10 Mbps:n verran oli nimittäin nörtiltä hukassa. Ja ei kun johtoa takaisin :) Normaalikäytössä ero on kuitenkin pieni.

Pienikin nopeuslisäys on kuitenkin paikallaan, koska hyvältä palvelimelta saa maksimilla valumaan ja vain Ethernet/valokuitutyyppinen yhteys pystyy siirtämään tietoa ruuhkautumatta. Esimerkiksi naapurin Wifi-käyttö voi vaikuttaa omaan, jos kanavat menevät päällekkäin, tämähän on myös kovin yleistäkin isoissa taloyhtiöissä esimerkiksi. Siis edelläkävijät johdattavat jatkossakin johdot paikoilleen kiinteän laajakaistan seurassa ja edistyneimmät tekevät sen erittäin siististi!

Miten olet itse onnistunut piilottamaan johdot näkösältä ja miten paljon aikaa siihen kului? Onko vierailta tullut ihmetyksen aiheita liian siisteistä johtosuunnitelmista? Jos ei muuten kukaan huomaa, niin asia kannattaa ottaa esille. Silloin tietää jo kyllä onnistuneen, jos ei johdot silmille hypi. Kaikesta huonoin puheenaihe ruokapöydässä onkin juuri se, että vieraasi kompastui juuri Ethernet-johtoon. Siitä tietää, että jotain on pielessä. Ja tämä on aika korjata nyt. Vielä kun muistat.

Kun se jokin on pielessä, se ei ole sitä lopun ikänsä. Kaikki on kiinni nimittäin sinusta itsestäsi.

Kommentit