Knog Blinder 4V Pulse - takavalo, jonka näkee sokeakin

Knogin takavalo
Miksi kukaan maksaisi polkupyörän takavalosta 40 euroa? Se on hyvä kysymys, mutta rahalla saa laatua. Nähty se on, markettivalot eivät kykene tuottamaan suurta valoa. Pieni valo saattaa näkyä vain muutaman kymmenen metrin päästä. Se ei ole tarpeeksi, jos turvallisuutta ajattelee.

Silloin on jo liian myöhäistä miettiä tehokkaampaa valoa, kun autolla voi olla suuri tilannenopeus eikä kuski ehdi enää reagoida. Tämä valaisin lupaa näkyvyyttä jopa 800 metrin päähän. Tositilanteessa näkyvyys riippuu monesta seikasta ja näkyvyys voi olla heikompaa esimerkiksi lumimyrskyn aikana. Kokonaisuudessaan paketti taisi tulla kuitenkin kotiin seuraavana päivänä tilauksesta vaikkakin harmillisesti puutteellisena.

Turvallisuus edelle

Siis turvallisuus, pitäisi olla kuitenkin etusijalla, kuin lampun kuluttajahinta. Markettivalolla pärjää kaupunkiajossa hyvin, mutta metsäpoluilla tai teillä ilman katuvaloja kaipaa jo jotain kynttilää tehokkaampaa. Valitettavasti testiin ei ehtinyt mukaan saman valmistajan 550 lumenin etuvalo, joten pitää tehdä arvio tällaisella tavalla jokainen erikseen. Bikeshopista lähetettiin vahingossa lampusta paketti, jonka valaisin oli ständillä esillä Turun myymälässä. Onneksi tämä huomattiin.

Joudun sen lähettämään takaisin ja odottamaan täysin uutta toimitusta, uudesta erästä, joka tulee arviolta marraskuun alussa eli näillä hetkillä. Itse takavalaisin kuitenkin miellytti ensisijaisesti siksi, koska tämä on akkukäyttöinen, helppo asennettava ja tehokas. Valossa on 44 lumenin teho, kolmen tunnin akunkesto ja lataus tapahtuu USB-liitännän kautta. Neljä LEDiä valaisevat kirkkaasti ja valo onkin helppo huomata palavan myös päiväaikaan. Aivan kuten näet kuvasta alla.

Bikeshopissa ehdotettiin mallikappaleen lähettämistä, mutta en itse halunnut esittelykappaletta normaalihintaan, joten kun alennusta eivät antaneet - lähetin takaisin ja tilalle tuli kokonaan uusi paketti uudesta erästä. Ei sitä edes olisi tiennyt onko tuota valoa kenties jo kokeiltu siellä lataamalla muutamia kertoja, silloin se ei ole enää uudenveroinen. Bikeshopista sain kuitenkin lämmöllä uuden ja puutteellisen paketin ottivat ilolla vastaan. Tämä miellytti minua, vaikka jouduinkin odottamaan.

Lampun paketti on hintaan nähden suorastaan ala-arvoinen. Se ei tunnu viimeistellyltä eikä anna tuotteesta hyvää ensivaikutelmaa. Tosin, paketista otettaessa, tuote ei sentään ole pakettia vastaava - vaan selvästi viimeistellympi. Se lieneekin tärkein asia. Jää kuitenkin harmittamaan, että paketissa ei ole muuta kuin lamppua. Itse paketti on myös heppoisen oloinen, joskin tämän johdosta avautuu helposti, ilman järeitä avausvälineitä. Valmistaja selittää tämän ympäristöystävällisyydellä.

Lampun voi ladata vaikka varavirtalähteestä

Toisaalta parempi, jos paketissa ei ole mitään turhaa roskaa, tämä kun olisi vain kuormaa luonnolle. Itse asiassa tarkka huomaakin, että paketissa lukee selitys heppoiselle pakkaukselle, paketin mukaan valmistaja ei halua täyttää maailmaa kaikenlaisella roskalla. USB-latausjohdon puuttuminen on kuitenkin suuri miinus, koska lataus on ilman tätä johtoa hankalaa. Onneksi saman valmistajan lamppusarjassa johto tulee. Läppäristä lataus onnistuu hyvin, mutta laitto on tarkkaa.

Johto helpottaisi tilannetta, koska nyt olen joutunut lataamaan varavirtapankista oudosti käännettynä nojaamaan omenakulhoon. Niin se lataa, mutta läppäriin tuota on ihan turha yrittää liittää - pöytä tulee vastaan. Ehkä jossain toisessa läppärissä toimii paremmin. Pienen johdon laittaminen mukaan olisi minusta hyvä palvelus ja tämän hintaisesta takalampusta sitä myös odotti paketista bongattavaksi. Onneksi ratkaisu löytyi ja helpottuu heti, kunhan saan vielä etuvalon kotiin.

Kuten kuvasta näkyy, lataamista on yritettävä erilaisista näkökulmista. Vain mielikuvitus on rajana! Toisaalta lataus oli kyllä ripeää muutaman tunnin hommaa. Valon tehokkuus syö akkua aika reippaasti, joten valmistaudu lataamaan lamppua käytännössä vähänkin pidemmän pyöräretken jälkeen saman tien tulevia koitoksia varten. Kiinteästi palava valo kestää noin kolme tuntia ja kiinteästi palava valo on ainoa, jonka laki hyväksyy. Jos on siihen yhtään tutustunut vapaa-ajalla.

Vilkkuvat, minulle turhat, valaistusmetodit pidentävät akunkestävyyttä ilmeisen korkealle, noin 50 tuntiin. Tämä ei kuitenkaan ole sallittua lain kannalta, koska valojen tulee olla sellaisia, että ne eivät vilku ja välky. Vilkkuvalot olivat lisäksi todella ärsyttäviä, niitä voisi käyttää lähinnä tilanteissa, joissa kaipaa ulkopuolisten apua hädän keskellä. Normaalitiellä saattaa vaan käydä niin, että vilkkuvalo hankaloittaa asian hahmottamista. Tehokas se kuitenkin, ajasta riippumatta.

Tehoa löytyy jopa päivään

Liikkuuko kohde? Onko siellä jokin hätä? Akunkesto toki paranee, mutta eipä se vaikeaa ole pistää joka reissun jälkeen lamppu lataukseen. Jos vähänkin pidemmän lenkin on suorittanut. Laitteessa on neljä kirkasta LEDiä, joten ei ihme, että akunkesto on noin miniatyyrinen normaalisti. Harmikseni huomasin, että tehoa ei voi laskea - eli keston pidennys valotehoa laskemalla ei ole mahdollista mikä voi olla joillekin suurikin asia. Tehon laskeminen onnistuu kuitenkin tätä paremmassa mallissa.

Valon tehosta kertoo myös jotain se, että lähikuvaa ei edes voi tehdä, sillä kamera ei osaa tarkentaa noin kirkkaaseen pisteeseen. Toinen asia joka kertoo kirkkauden olevan kohdillaan, on suuri valopiste keskellä päivää, normaalit markettivalot eivät juurikaan päiväsaikaan näy. Kyseessä siis on todellakin valo, joka on tarkoitettu nähdyksi tulemista varten kaikissa tilanteissa. Turvallisuus etusijalla ja hinta vasta sen jälkeen. Näin nykyään. Onko tämä sitten sinulle? Ehkä, jos pyöräilet usein.

Lampun asentaminen on lastenleikkiä, mutta kysymys onkin, että miten helppoa on valaisimen ottaminen pois? No, se on yhtä helppoa kuin sen laittaminen. Joskus ei tajua miksi kaiken on oltava työkaluvapaata. Onhan se totta, että valaisinta voi vaihdella pyörästä toiseen riippuen siitä millä sattuu illalla baariin kulkemaan, mutta varkaille tällainen on juhlaa. Kaikki mikä irti lähtee, lähtee helposti, etenkin jos pyörä on syrjässä parkissa. Onneksi mukaan ottaminen on helppoa.

Jonkin verran mielipiteitä jakaa kiinnityssysteemi. Kiinnitys toimii suhteellisen paksulla kuminauhalla. Miten nauha kestää säännöllistä pois ja takaisin -laittoa? Miten nauha kestää Suomen pakkasia? Pohjoismaissahan olosuhteet ovat erilaisemmat mitä esimerkiksi Italiassa. Lamppu lupaa kyllä täyttä vedenkestävyyttä vaikka kaatosateessa, mutta miten on pakkasen laita? Sitä en löytänyt edes etsimällä. Joten jää nähtäväksi! Katsellaan tilannetta. Todennäköisesti akku ei siitä tykkää.

Loppusanat

Parasta tässä on siis se, että voit sanoa viimeiset hyvästit paristohankinnoille. Voin kertoa, että aktiivipyöräilijällä niitä tulee ja menee... Nyt vain kaikki joukolla lataamaan USB-porteista! Ympäristöystävällistä, sanoisin. Lampussa hyvää on myös se, että se ei mene itsestään päälle repussa, koska lamppua pitää painaa kaksi sekuntia ja vapauttaa, jotta valo syttyy. Näin ei ole mahdollista, että repussa palaa valo ja akkua kuluu. Oikeasti. Todella kätevää, mutta niin ymmärrettävää.

Valotyylejä on erilaisia, mutta ainoa oikea on kiinteä. Jos siis haluaa noudattaa lain pykäliä! Valo myös häikäisee, joten ei ole asiallista osoitella sillä edes pahinta vihollista (jos sinulla olisi sellaisia). Hinnaltaan valaisin on 40 euroa ja kyllähän se vastinetta antaa. Kysymyksiin, ratkaisemattomiin sellaisiin, jää lampun kestävyys pohjoismaiden talvipakkasilla ja se kuinka pitkään lamppu kestää aktiivista irrottamista ja takaisin laittamista. Kumilenkki ei vaikuttanut kovin kestävältä.

Suosittelen Knogin Blinder 4V Pulse -lamppua sellaisille, jotka arvostavat turvallisuutta ja haluavat tulla nähdyksi kaikissa tilanteissa. Tehokkaat hätävalot myös auttavat mahdollisissa onnettomuustilanteissa, jos satut vaikka tarvitsemaan ambulanssin apua keskellä valaisematonta tietä. Mitään muuta käyttöä en vilkkuvaloille oikein keksi. Hankinnan arvoinen tuote, mutta vähemmälläkin luulisi kyllä pärjäävän kaupunkiajossa. Kaikki riippuu sinusta. Jos pyöräilet, paljonko?

Vähäiseen käyttöön tämä on mielestäni vähän kallis. Onko sinusta?

Muokkaus: kiinnityskumi petti vuoden jälkeen, mutta Knogin takuusta sain kokonaan uuden ja paremman mallin veloituksetta kotiini. Takuulomake löytyy itse Knogin sivuilla.

Kommentit