Uusi liesi sisään ja vanha liesi ulos

Gorenjen liesi Gigantista

Jos asuu vuokralla, liesi on periaatteessa vuokranantajan vastuulla. Tässä liesi oli sinänsä toimiva, mutta se oli niin vanha, että sen käyttö alkoi jo huolestuttamaan. Edelliset asukkaat tuskin ovat sitä putsanneet, joten uuniin on palanut rasva. Eihän se tietenkään enää lähde sieltä vaikka miten yrittäisi. Vanhassa liedessä lisäksi oli muutamia ruostuneita osia ja kahva oli irtoamispisteessä. Ajattelin, että nyt on aika toimia - liesi tilaukseen. Tarvittaessa vuokranantaja osallistuu kuluihin.

Pesukoneen sainkin hankittua Gorenjen merkkisenä jo aiemmin ja se on toiminut kyllä erinomaisesti. Liesikin on nyt Gorenjelta, ostettu Gigantin toisesta Markantalo-verkkokaupasta. Lieden hinnalla sai ilmaisen toimituksen kotiin, vanhan pois viennin ja uuden asennuksen. Tämä kaikki maksoi 369 euroa, joka oli lieden hinta. Alennukset olivat nimittäin todella hyviä Markantalon puolella. Lisäksi Gorenje tarjosi viiden vuoden takuuta. Tämä piti rekisteröidä netissä.

Lisätakuu piti anoa helposti verkkolomakkeella Gorenjelta. Tämän jälkeen sain postia, jossa kerrottiin, että tämän lapun säilyttäminen takuukuitin kanssa samassa pidentää takuun kahdesta vuodesta viiteen. Tokihan liedeltä myös toivoisi ilman takuulaajennustakin vähintään tuota ikää. Gorenje kuitenkin sivujensa mukaan uskoo tuotteeseensa niin paljon että voivat huoletta tarjota pidennettyä takuuta - ihan vain jos jotain tapahtuu. Helmikuussa 2018 liesi toimii edelleen.

Tuonti ja poisvienti kuin toimintaleffassa

Joskus tuntuu leffalta, että talosi ovesta viedään jotain vanhaa yhden miehen voimin kärryillä ja toinen jo tuomassa kärryillä jotain uutta. Kaikki tämä viidessä sekunnissa. Näin koneet vaihtoivat paikkaa. Luonnollisesti sähköasiantuntijat asialla, vanhan lieden pois irrotus ja uuden asennus tapahtuivat asianmukaisesti ja uuden lieden toimivuutta testattiin. Liesi asennettiin myös vaakasuoraan ja ennen sen työntämistä - imuroivat alta roskat pois. Olen katsonut tätä vierestä.

Markantalossa tarjous oli tosiaan kova ja siihen oli tartuttava. Näitä kovia tarjouksia ei usein ole ainakaan läpi vuoden. Kyllähän tämä joka kantilta katsottuna vanhan lieden voittaa! Mielestäni tässä oli sekin yllätys, että Markantalon sivuilla olevassa kuvassa vain yksi valurautalevy oli merkitty punaisella, omassa niitä oli kolme. Ilmeisesti kuva on viitteellinen. Punamerkitty levyhän tarkoittaa sitä, että se lämpiää nopeammin. Ja se lämpiää kuumaksi myös ympäriltä.

Varohan sitä, jos uusia liesiä käytät. Ne voivat olla tosi kuumia! Sen lisäksi tässä oli tyylikäs uuni, valo valaisee aika hyvin siellä ja peltejäkin mahtuu hyvin. Odotan jo innolla joulua, että pääsen laittamaan sinne elämäni ensimmäisen kinkun. Kinkun, jota ei edellisellä liedellä uskaltanut edes paistaa. Nyt on onneksi jo marraskuun loppu. Joulu siis tulee lähemmäksi päivä päivältä ja kohta kinkkukin on jo kaupassa! Uunissa voi myös tehdä siistejä uuniruokia tämän tästä.

Plussa myös siitä, että uuni on helposti pidettävissä puhtaana. Käyttöohjekin oli yksityiskohtainen. Erilaisia uunitiloja on kuitenkin mielestäni liikaakin, toivottavasti opin käyttämään niitä ilman käyttöohjetta. Pizzalle on esimerkiksi oma asetus. Ja muunlaisiakin on liuta. Puhallin puhaltaa hiljaisesti, vaikkakin alussa ääni oli hyvin outo. Gorenje E9239W on siis hintaansa nähden hyvä liesi, jota voisi suositella. Pizzakäytössä olen pitänyt kiertoilman pois päältä.

"Pizzakit" täytteineen uuniin än-yy-tee-NYT!

Ainekset tietysti Lidlistä :) Siellä sai halvalla pohjan, tomaattikastikkeen, meetvurstia, juustoa, herkkusieniä ja tietenkin yksinäinen tomaatti piti ottaa mukaan. Mehukin oli halvinta, mutta niin hyvää! Vastaava mehu muualla maksaa euron. Mutta Lidlissä edes sitäkään, olikohan 72 senttiä. Siellä ei paljoa lompakosta oteta! Ja pizzasta tuli hyvää. Niin hyvää, että varmasti teen joskus toistenkin - yksin kyllä aika iso satsi syötäväksi. Seuraavalla kerralla täytyy kutsua naapurit mukaan!

Lidlistä aiheet pizzaan

Mielestäni uuni teki pizzasta tasalämpimän, kylmiä kohtia ei ollut yhtäkään. Lisäksi juusto esimerkiksi suli täydellisesti ja siitä tuli niin pehmeääkin. Mikrossa en ole tehnyt kaupan valmiita pizzoja enää aikoihin. En ole ikinä tehnyt parempaa pizzaa - tai no - tämä oli kerta ensimmäinen. Yleensä olen laittanut uuniin niitä valmispizzoja. Tässä sai täytteetkin valita itse, joten tuskin on elämäni viimeinen itse tehty pizza. Pellillekin mahtui hyvin, tuollaisia matalia tuli kaksi.

Pizza on valmis syötäväksi

Kannattaa siis tehdä pizza itse. Jos ei pohjaa jaksa tehdä, niin Lidl myy ns. "pizzakitejä", joissa pohja on valmiina ja laiskaa helpottaa sekin, että pohjassa oli valmiiksi myös leivinpaperikin. Paketissa on myös purkki, jossa jotain tarpeellista - niin, saattaisit kyllä tarvita tomaattikastiketta päälle. Täytteitä pizzakitissä ei tietenkään ole - sillä ne päätät sinä itse! Laitatko tänään paljon juustoa, tomaatteja vai jotain muuta? Valinta on vapaa. Kaupasta saa aivan mitä tahansa, oli Lidl tai Prisma.

Loppusanat

Lieden osto tähän aikaan kannattaa, sillä näin joulun alla vanha antiikkiliesi on hyvä laittaa uuteen uskoon. Nyt jos jaksaa katsella ympärille, saattaa löytää liesiuuneja mukavilla alennuksilla ja jopa ilmaisilla kuljetuksilla. Itsehän ei saa asentaa, mutta onneksi oston yhteydessä tarjotaan vanhan pois vientiä ja uuden asennusta. Palveluun kuuluu myös vanhan irrotus. Toki nykyaikaista virheetöntä liettä on turha vaihtaa. Eikä etenkään sähkönsäästön toivossa. Uudetkin kuluttavat paljon.

Jos jotain uunilta saisi toivoa, niin peltitila saisi kyllä olla tilavampi, vaikka tiesihän sen pienuutta jo ostovaiheessakin. Toisaalta mukaan tulleet kolme peltiä mahtuvat sinne hienosti. Ja kattiloille on kyllä kaapeissakin tilaa. Keraamista liettä en ole ostanut, koska en tarvitse keraamisen lieden toimintoja. Ei esimerkiksi ole tärkeää se, että induktioliedellä vesi alkaa kiehua saman tien. Valurautaliesi on pop. Keraaminen liesi mielestäni myös naarmuuntuu helpommin, vaikka tarjoaakin työtilaa.

Tämä liesi on sattumoisin yhtä korkea ja leveä kuin vanhakin, joten se ei juurikaan edellistä isompi ole. Se siis mahtuu hienosti sille varattuun tilaan. Jos pitäisi ostaa liesi uudemman kerran, en keksi yhtään syytä sille, miksen ostaisi tätä samaa uudelleen. Niin hyvä liesi tämä on. Varsinkin, kun ei tässä mitään ammattikokkeja olla - perusliesi on kotikeittiön tyylikkäin ratkaisu. Se on hyvin linjakas muotoilultaan. Ja siinä paistuu pizza jos toinenkin. Sekä ennen kaikkea hän on edullinen.

Kuka tahansa voi tämän lieden ostaa ja vuokralla ei usein edes maksa mitään.

Kommentit