Linux saapuu läppäriin (Viihde täyttää vuoden)

Linux läppärissä

Ei ehkä tule ensimmäisenä ajatelleeksi, että jatkuvat ongelmat olisivat käyttöjärjestelmän, mutta asiaa on hyvä aina testata. Windowsin olen asentanut uudelleen viimeksi kolme kuukautta sitten ongelmaan, jossa Firefox aina hävisi tietokoneesta itsestään. Nyt ongelmana oli, että tietokone pyysi jatkuvasti käyttöoikeuksia eikä Print Screen -näppäin toiminut. Virusta tuskin ollut, koska virustorjunta oli kunnossa. Olin muutenkin pitkään harkinnut alanvaihtoa tietokoneissa.

Mistä tällaiset ongelmat tulevat yllättäen?

Se on hyvä kysymys. Normaalitilanteessa luulisi käyttöjärjestelmän toimivan moitteetta vuosia, mutta ajattelin, että nyt on varmasti näppäimistö hajoamispisteessä. Hetken kävi jo mielessä, entä jos ostaisin uuden läppärin? Elektroniikkakauppias olisi varmasti tästä uutisesta iloinen, mutta minä ajattelin lähteä etsimään Linuxin asennuslevykkeitä. Sellaisen löydettyäni ihmetys oli suuri - kaikki toimii testitilassa. Piti siis jatkaa eteenpäin näissä tutkimuksissa. Halusin toimivan koneen.

Myös se kuvakaappausnäppäin oli toimiva tässä tilassa. Eikä oikeuksiakaan enää kysytty koskaan. Windows oli kuitenkin mahdollista asentaa uusiksi, koska sellainen oli toisessa kiintolevyosiossa valmistajan varmuuskopiona. Olen asentanut läppärin Windowsia erinäisiin ongelmiin takuuaikana ainakin kolmisen kertaa. Se on paljon se ja ajattelin, että enää ei jaksa moista. Samalla vaivalla voisin asentaa Linuxin ja olla vain. Ja se asentui odottaessa. Huomasin miten paljon vähemmän tähän meni.

Ainakin hermoja siis. Ei tarvinnut istua tunteja asennuksen kanssa. Windows, kaikki Internet Exploreria myöten, hävisivät tietokoneen kiintolevyltä. Kaivattua levytilaa tuli lisää, viruksien pesäke samalla suksi pois, lisäksi se vain alkoi toimia suoraan ilman erityisiä säätöjä. Firefoxkin oli valmiina, että ei tarvinnut asentaa. Voi niitä aikoja, kun vastaavaan aikaan Windowsilla Firefox piti asentaa Internet Explorerilla... Ja sitten LibreOfficen toimisto-ohjelmat. Tässä nekin valmiina.

Ubuntussa pidän yksinkertaisuudesta ja siitä, että sen saa kätevästi muutamalla asetusmuutoksella käyttämään koko 15-tuumaista näyttöä. Muun muassa tilapalkin voi piilottaa kun sitä ei tarvitse. Pienellä näytöllä lisätila on paikallaan, pienikin sellainen, joten hyvä juttu tuo. Lisäksi järjestelmä on hieman selkeämpi ja helpompi ylläpitää. Se tärkein - tähän ei ole viruksia tai muita haittaohjelmia. Virustorjuntaa ei tarvitse. Seuraava tietokone voisi olla Chromebook, kun tämä menee rikki.

Yksi ongelma on, että Linuxissa ei ole Netflixiä selaimessa - palvelu toimii, mutta leffoja ja sarjoja ei voi katsella. Silverlight siis puuttuu. Minua tämä ei haittaa, koska Netflix on minulla älytelevisiossa vielä sivua paremmalla kuvanlaadulla. Myöskään en pelaa pelejä, joten senkään puolesta en tarvitse Windowsia enää. Elisa Viihteen tallenteetkin toimivat nettiselaimessa, kunhan asensi VLC:n lisäosan Ubuntun sovellusvalikoimasta. Kaiken oleellisen saa siis toimimaan.

Elisa Viihde ja kiinteä laajakaista täyttivät vuoden

Elisan kaapelimodeemi
Elisa Viihde ja Kaapelimodeemi 100M/10M täyttivät sen sijaan tänään vuoden. Palvelu on täyttänyt odotukset täysin, mutta digiboksiin en ole ihan tyytyväinen. Siinä on ajoittaisia bugeja, esimerkiksi joskus ei käynnisty ilman virtajohdon tuuletusta, toisinaan kanavanvaihto oikuttelee.

Sitten toinen asia on se, että digiboksi toimii kyllä television omallakin aivan hyvin, joten miksi käyttäisin tuota erillistä? Nyt varsinkin kun Linuxilla sain tallenteetkin toimimaan Elisa Viihteen sivuilla. Niitä voin katsoa sieltä ja näin pääsen eroon samalla turhasta kaukosäätimestäkin. Minimalismi kunniaan kotona.

Itse palvelun pääasia eli laajakaistainen internetyhteys toimii sitten ajasta riippumatta noin 95M/9M ja se täyttää vaatimukseni täysin. Moni on sanonut, että haluaisi saman nopeuden ADSL-kohteeseensa. Kaapelimodeemi myös toimii sujuvasti, mutta hallittavuus puuttuu siitä täysin. Ellei lasketa Elisan sivuilla tapahtuvia harvoja modeemiin liittyviä säätöjä. Sellaisia ovat kanavanvaihto, salausvaihto, Wifi-verkon nimen vaihto ja salasanan vaihto. Todella suppeita ominaisuuksia.

Alunperinkin ostin palvelun ainoastaan nettiä varten, sillä mokkula toimii näillä seuduilla hyvin hitaasti ilta-aikaan ainakin Elisalla, muitakin on ilmeisesti samoilla linjoilla silloin. Tämä oli silloin paras vaihtoehto saatavilla olevista vaihtoehdoista. Katson televisiota muutenkin niin vähän paikallisen tarjonnan kanavilta. Kaikkein mielekkäintä on katsella sisältöä samasta televisiosta Netflix-sovelluksesta, Full HD -laadulla, netin kautta ja ilman ainoatakaan jugurttimainosta.

Jos digiboksin otan pois, en tiedä mitä laitan tilalle. Ehkä en laita mitään, koska älytelevisio palvelee leffojen ja sarjojen katselussa (sillä onnistuu myös tavallisten kanavien katselu), musiikit soivat älykaiuttimesta. Se on kaiutin, joka toistaa Spotify-musiikkia verkosta kaapelimodeemin kautta ja musiikkia ohjataan Spotifyn sovelluksella kännykässä tai tabletissa. Kolmannessa Ethernet-liitännässä minulla on kannettava. Kannettavan tosin voisi varmaan aikanaan siirtää Wifiin.

Neljännessä oli sitten se digiboksi, ehkä tulee joku muu laite. Älypuhelin ja tablettietokone ovat langattomasti kiinni. Tallenteiden katselu siis onnistuu vaikkapa läppäristä ja senkin voi liittää televisioon HDMI:llä, joten en yksinkertaisesti ymmärrä kahden digiboksin käyttöä tässä. Oma television digiboksi kun on bugivapaa ja se ei jumittele aina kanavia vaihtaessa nopeaan tahtiin. Miksi näin? Televisiovalmistaja haluaa antaa vastinetta. Ja televisiosts ei mainoksia enempää olekaan.

No tuleeko muka televisiosta jotain katsottavaakin joskus? Kyllä kanavalta toiselle surffailu on monen televisiokatselijan arkipäivää. Mainoksia tulee, mainoksia, huono leffa, tästä en tykkää yhtään! Samaan aikaan avaat Netflixistä televisiosi ja katselet sarjaa vaikka viisi tuntia putkeen. Jos televisiossa on jotain katsottavaa, Viihteen idea on tallentaa se. Se, katsooko tallenteen boksilla vai läppärillä, on täysin yhdentekevää. Ainakin minusta, sinusta en tiedä sitten yhtään!

Loppusanat

Laajakaistayhteys on varmasti Viihde-kaupassa tärkein. 100M/10M noin 40 eurolla kuukaudessa on vallan mainio ratkaisu sellaiselle, joka ei ilman nettiä selviä tuntiakaan. Itse olen netistä riippuvainen siinä mielessä, että jos olen ilman sitä, minulla on tyhjät kädet. Nimittäin musiikki, sarjat, leffat, dokumentit ja muut vastaavat tulevat kaikki netin kautta Spotifyllä ja Netflixillä. Jos minulla ei ole nettiä, minulla ei ole mitään. Siksi toimiva netti on minulle tärkeä asia.

Tästä syystä minun on pakko maksaa myös mobiilinetistä, vaikka maksaa sekin 15 euroa kuussa, koska musiikkia pitää voida nauttia niin kotona kuin kylillä! Ja kylillä katson välillä videokuvaakin. Netti on siis edellytys ja vielä parempaa on netti, joka toimii kaikissa elämän tilanteissa, ajasta riippumatta. Viihde-palvelusta en ole koskaan välittänyt, mutta jotain sarjoja Netflixin ulkopuolelta, on tullut tallennettua ja katsottua. Digiboksia television katseluun en ole käyttänyt.

Jos tarvetta tulee, sellainen on televisiossa. Viihteen boksi käy kuumana valmiustilassa ja se jumittelee ajoittain, niin ei varmastikaan ole mitään Premium-laatua. Kaapelimodeemi sinänsä toimii eikä katko yhteyksiä vaikka olisi saapuvat ja lähtevät kaistat koetuksella. Vuosi määräaikaista sopimusta takana, vuosi vielä edessä. Sitten mennään eteenpäin toistaiseksi voimassa olevalla. Hyvä netti! Tuolloin tulen toki myös tarkastelemaan 4G-yhteyksiä, kuinka ne toimivat silloin.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on Elisan Viihde-palvelusta, sen laitteista ja kaapelimodeemin avulla saadusta yhteydestä? Onko ollut ongelmia ja ratkesivatko ne asiakaspalvelun kautta? Itselläni oli vain päivitysongelmia, joissa luvattu nopeuspäivitys ei ole tullut, mutta vikailmoituksella sekin asia sitten ratkesi. Vuoden nopeus oli nimittäin myydyt 100M/5M. Vasta viime kuussa Elisa teki päätöksen, että veloituksetta nousee. Ja se oli hyvä päätös, sillä kysymys on kuitenkin kodin netistä.

Nopeus nousi myös paperilla 100M/10M ilman hinnannousua, mutta itse nopeus oli edelleen vanhan nopeuden mukaan. Eilen tuli viesti että häiriö korjattu, käynnistä modeemi uudelleen ja nyt liittymä kättelee 95M/9M. Kelloon katsomatta. Se on nopeus, joka minua miellyttää riippumatta siitä toimiiko mukaan tullut digiboksi, sillä en sitä onneksi paljoa käytä. Hyvin voi irrottaa sen ja laittaa kaappiin pölyyntymään. Tai luultavasti yhtenä päivänä vien sen  kokonaan kierrätykseen.

Niin, olihan netti se tärkein. Joo joo!

Kommentit