Pioneer SE-MJ502 - halvat ja muovinkevyet sankakuulokkeet

Pioneerin sankakuulokkeet
Kuulokkeet ovat monilla kulutustavaraa. Ajattelin kuitenkin ohimennen kokeilla parinkympin Pioneerin sankakuulokkeita kävi miten kävi. En odottanut edes paljoa kuulokkeilta, koska hintalappu oli tuollainen. Jo pidempään käytössä Pioneerin tulppakuulokkeet SE-CL711.

Nykyisin molemmat ovat samanhintaisia eli sekä SE-MJ502 että aiemminkin arvosteltu SE-CL711 maksavat kumpikin noin 20 euroa kaupasta riippuen. Laadultaan kuulokkeet eroavat merkittävästi. Tässä paneudutaan kuitenkin pääasiassa näihin uusiin isompiin tölkkeihin. Antavatko ne vastinetta ja mihin käyttöön näitä voisi suositella? Sen tiedät arvion edetessä.

Tyylikäs, mutta muovisenoloinen

Kuulokkeet ovat tyylikkäät, mutta samalla muovisenoloiset. Paketista otettaessa ei tule minkäänlaista Ahaa-elämystä. Laatu vastaa juurikin hintalappua tässä. Johto on kuitenkin yllättävän kestävän tuntuista. Lisäksi kuulokeliitin on tehty laadukkaasti hintalappuun nähden. Plussa myös kokoontaitettavuudesta, josta voi olla hyötyä paljon matkustavalle. Muovisuus tuntuu kuitenkin käyttömukavuudessa ja syö laadun tunnetta melkoisesti.

Koska kuulokesangassa ei ole pehmustetta, on pidempiaikainen kuuntelu päätä hiostavaa. Kuulokkeet eivät siis ole mukavimmasta päästä käyttää. Säätömekanismi on myös melko onneton, sillä jo käyttöönottopäivänä toisen puolen säätömekanismi löystyi lähes olemattomiin. Nyt kuuloke säätyy käytännössä toiselta puolelta kuin itsestään. Parempi puolisko vaatii suurempaa voimaa säätöön, joten se puoli ei liiku helposti. Ehkä tämä muuttuu ajan kanssa.

Mietinkin, että onko tässä sittenkään sellaiset kuulokkeet, joita kannattaisi käyttää matkalla? Sangan säätöön menee tolkuttomasti aikaa, kun toinen on väljä ja toinen tiukka (kuten pitääkin). Ostovaiheessa molemmat sankasäädöt olivat yhtä tukevia. Kuulokkeiden suurin miinus on siis heikko säätö ja muovin aiheuttama epämukavuus päässä. Ne syövät aika paljon arviota, toisaalta pitää myös huomioida hinta. Toisaalta sankaan voi laittaa jotain pehmustetta itse.

Heräteostos, valitettavasti

Kokoon taitettuna kuulokkeet ovat yllättävän pienet ja mahtuvat olemattomaan tilaan. Kokoon taiton mekanismi on lisäksi erittäin hyvin tehty, se on nimittäin vahvistettu muovia laadukkaammalla materiaalilla. Myös itse korvakupujen pehmusteet ovat suhteellisen mukavat, joskin isot korvat eivät niiden sisään mahdu kokonaan. Tässä tapauksessa korvat saattavat väsyä ja varsin nopeasti kuuntelun alkamisesta. Niin siinä kuulkaa käy. En suosittele kuulokkeita tähän hintaan.

Kuuloke on kestänyt taitettuna hyvin testin aikana muutamaa vapaata kuskausta repussa erilaisten tavaroiden kanssa. Vaikka kuuloke vaikuttaakin heppoiselta, se ei mene rikki, jos ei erikseen sitä itse omatoimisesti riko. Yleisvaikutelma on myös hieno: kuulokkeiden kanssa uskaltaa mennä jopa ulos. Ne ovat varsin tyylikkäät ja pelkistetyt. Äänenlaatu jättää kuitenkin toivomisen varaa. Halvalla tietenkin saa sen mukaista ääntä. Jos kuulokkeille on tarvetta, kannattaa näihin panostaa.

Äänenlaadusta lisää kuitenkin hetken päästä. Kuulokkeissa on vielä paljon käsiteltävää muistakin aiheista. Päällisenä voisi mainita, että mustan johdon laatu on oikein hyvää ja kestäväntuntuista ja johto on lisäksi tarpeeksi pitkä peruskuunteluun laitteen läheltä. Tietokonekäytössä johto ei esimerkiksi roiku jaloissa, joten se ei jää mihinkään kiinni. Se on hyvä asia ja lisää kuulokkeiden ikää merkittävästi - kun johto ei joudu rasituksiin ainakaan tarpeettoman paljon.

Äänenlaatu vastaa hintaa

Äänenlaatu nyt. Voisi asian kiteyttää siten, että se vastaa hintaa. Kahdella kympillä nyt ei vain voi saada mitään tämän parempaa. Huomattavaa se, että kaikkein parhaiten näillä mielestäni nauttii uutisia, äänikirjoja ja muuta kevyttä sisältöä. Vähänkin bassopitoisempi sisältö toistuu joskus sekavasti. Kuulokkeissa ei nimittäin ole potkua kaikkiin biiseihin. Aiemmin sanoin, että tulppakuulokkeeni ovat paremmat - ja nehän ovat. Kannattaa siis keskittyä laatuun samalla rahalla.

Äänenlaadullisesti sanoisin, että samanhintainen Pioneerin tulppakuuloke on parempi kuin vastaavan hintainen sankakuuloke. Tämä johtuu siitä, että tulpat ovat helpommin valmistettavia ja säästö näkyy sitten paremmassa äänenlaadussa. Sankamallissa pitääkin sitten panostaa äänenlaatuun, rakenteeseen ja kokonaisuudessaan valmistukseen menee enemmän sisältöäkin. On siis selvää, että jostain on tingittävä ja se on ääni. Tällä hinnalla en todellakaan suosittele näitä kuulokkeita.

Jos siis aiot kuunnella musiikkia nautinnolla, kannattaa enemmin hommata samanhintaiset tulpat tai ostaa tuplasti kalliimmat sankakuulokkeet. Näiden ääni ei ole pettymys, mutta alimmat bassot loistavat poissaolollaan, keskibassoa saa suhteellisen hyvällä peruspotkulla. Vokaalit eivät ota korviin, soivat miellytävästi. Kokonaisuudessaan ääni on hieman sekava ja siitä puuttuu hieman sitä jotain. Sen huomaa, kun kuuntelee taas tulpilla. Ei ole hintansa arvoinen elämys.

Keskinkertainen äänenlaatu

Hyvä taittomekanismi, mutta ääni ei sitten niinkään. Kuulokkeet tosiaan vastaavat hintansa ja äänestä nyt vain on tingitty. Teknoon näistä on, mutta varauksella, koska alimpia bassoja ei käytännössä saa kuulumaan millään. Jos bassoja korostaa teknisesti, ääni muuttuu varsin kuuntelukelvottomaksi ja tunkkaiseksi. Kannattaa siis harkita enemmän vastaavan hintaisia tulppia kuin tyytyä astetta heikompaan äänimaailmaan. Voisihan sitä sanoa niinkin, näissä on vähän suppea ääni.

Käy varmasti mummolle satunnaiseen Iskelmä-radion tai jumalanpalveluksen kuunteluun kotikoneella, mutta ei miellytä niinkään säännöllistä musiikin kuuntelijaa, joka haluaa musiikistaan nauttia täysillä. Teknoa kuunnellessa myös huomaa sen selvästi, että ääni ei ole niin loistava kuin toivoisi. Etenkin matalan basson puuttuminen ei ole varmasti kaikkien mieleen. Kahdellakymmenellä eurolla ei nyt vain saa ihmeitä aikaan tässä kuulokemaailmassa, jossa elämme nyt.

Esimerkiksi jos testaan DJ Restlezzin ja Tribunen biisiä Fun & Celebration Ti-Mo Remix Editillä, niin kuulen biisin ihan hyvin, joskin osa bassosta tynnyrimäistä. Tulpissa samat tehosteet soivat nätimmin. Kohdassa 1:08 alkava bassolinja sisältää kyllä aika paljon tynnyristä tulevaa bassoa. Se hieman häiritsee, mutta hinta huomioiden, sen oppii "arvostamaan". Näillä kuulokkeilla on siis mukava tutkia soittolistalle lisättäviä biisejä YouTubesta. Mutta näistä ei ole mihinkään muuhun.

Loppusanat

Tyyliä näissä tölkeissä on enemmän kuin mitä hinnalta voisi  edes odottaa. Rakenteen laatukin on aika menevällä tasolla. Miinuksia tulee lähinnä äänestä teknomusiikkiin (lähinnä alimmat bassot soivat vaisusti), heikosta säätömekanismista ja aavistuksen epämukavasta sangasta. Pienikin pehmuste yläsangassa olisi kyllä paikallaan poistamaan suurimman osan havaituista epämukavuuksista. Käsistään kätevä kotinikkari tekee sen kuitenkin itse. Ajattelitko ostaa tämän lahjaksi?

Jätä väliin. Vaikka näitä kavereita ei voi tyrmätä suoraan syvimpiin syövereihin maan alle, nämä eivät kuitenkaan säväytä missään osa-alueessa. Jos ottaa nämä koriin mukaan, ei todellakaan kannata odottaa järisyttävintä bassojen tykitystä. Kuulokkeet eivät ole laadullisesti mitään Premium-laatua. Sen tosin varmasti jo tietää, kun katsoo varovaisest tuotteeni hintaa. Jos tarkoitus on nauttia musiikista upeimpia ja matalampia bassoja myöten, katso toiseen suuntaan.

Nettiradion kuunteluun näitä voi suositella vallan mainiosti tai muunlaiseen satunnaisempaan käyttöön. Kuten aiemminkin kerroin, minun Pioneerit SE-CL711 kuulostavat joka osa-alueella paremmilta ja maksavat viisi euroa vähemmän. Huomattavasti parempi lahjaidea. Tulpissa alkaa saada jo huokeaa laatua halpaan hintaan. Ei uskoisi, että omat tulpat maksavat 15 euroa. Tämäkään paketti ei kuitenkaan huono ole ja on paljon tulppia mukavampi kotikäytössä.

Kuuloke on siis varmasti tyylikäs, mutta siihen se kaikki hyvä jääkin. Ehkä äänenlaadun kanssa voi elää hintaan nähden, mutta sankojen säätömekanismeilta odottaisi tukevuutta lisää. Nyt riittää että ottaa kuulokkeet kauniisiin kätösiin ja toinen sangoista säätyy lähes itsestään. Tämä on ärsyttävää, koska kuulokkeet eivät pysy asennossaan kovin hyvin. Jos käyttää säätöjä muussa kuin maksimissa, voi tuo olla merkittävä miinus. Kaikkia tuskin se tule haittaamaan ainakaan suuresti.

Arvioisin kuulokkeet niin, että annan näille seitsemän tähteä kymmenestä. Näitä ei voi suositella, eikä näitä voi mitenkään ei-suositella. Kuulokkeet ovat neutraalia hieman paremmat ja hinta vastaa laatua. Suunnitteluvirhe kuitenkin pääsi käymään, kun sanka säätyy itsestään. Se ei kuitenkaan haittaa, kun käytän kuulokkeita muutenkin maksimisäädöillä. Kuulokkeet eivät siis säväytä, mutta niihin ei myöskään pety. Ole siis varovainen, jos mietit tästä lahjaa.

Kommentit