Vaadin teknoa Remix Editinä

Musiikkia talvella
Musiikissa, etenkin teknossa, on usein kahta versiota. Yksi lyhyempi Remix Edit ja toinen pitempi Remix. Ensin mainittu suunnattu pääasiassa radioon ja massoille (toisaalta milloin kuulit teknoa radiossa) ja toinen pääasiassa DJ:ille ja pituutta arvostaville.

Spotifystä on kuitenkin välillä hankala löytää pelkästään omaan tarpeeseen sopivia versioita. Itse vaadin Remix Editejä. En vaadi niitä siksi, koska en arvostaisi musiikkia, vaan täysin eri syystä. Soittolistallani on tällä hetkellä yli 1 700 biisiä ja haluan todella kuulla mahdollisimman monta biisiä päivässä. Siksi Remix-versioiden ohi menee Remix Edit.

Teknoa kansalle, mutta version päätät sinä

Minä kuuntelisin kyllä mieluusti pitkiäkin versioita, mutta yli sadan tunnin soittolistalla on tehtävä valintoja. Valintoja, jotka ovat pakollisia. Remix-versiot nimittäin pitkittäisivät listaa vielä tuosta muutamalla kymmenellä tunnilla. Jos haluan kuulla mahdollisimman paljon, minun on kuunneltava mahdollisimman lyhyen version, melko yksinkertaista hei! Ongelma vain on se, että kaikkia versioita ei ole tehty kahtena. Se on harmi. Ehkä voisin lisätä eri versioita eri listoille.

Vaikka miten haluaisin, että versiot olisivat kaikki lyhyitä, pieni osa musiikista on silti saatavilla vain täyspitkänä. Lyhyttä versiota joko ei ole tehtykään tai sitä ei ole lisensoitu tänne pohjolaan. Teen aika usein pistotarkastuksia eli haen täyspitkiä versioitani listalta ja joskus löytyy lyhyt versio. Korvaan sen välittömästi. Jos kuuntelisin täyspitkiä versioita, siinäkin ongelmia olisi kyllä. Kaikista biiseistä ei nimittäin ole täyspitkääkään. Edellä mainittu kahden version lista olisi hyvä.

Syyt ovat pitkälti samat. Siis on täysin mahdotonta koota listaa täysin oman maun mukaan ja valintoja on tehtävä. Itselläni Remix Edit menee aina edelle ja jos sellaista ei ole, lisään täyspitkän. Ennen sitä yritän kuitenkin löytää toisen remixaajan versioita, niissä saattavat olla molemmat ja jos versio on yhtä hyvä tai parempi, korvaan kappaleen sillä. Aina ei tietenkään tähän vaihtoehtoon voi nojautua, joten täyspitkä on joskus pakkolisäys. Elektroninen tanssimusiikki on tällaista!

Spotifyssä eniten ärsyttävät metadatat. Jos voisin, korjaisin kyllä kaikki jo listallani parempaan muotoon. En edes tietä mistä Spotify onkii noin surkeita tageja kuten DJ Gollum Remix Edit - (DJ Gollum Remix Edit) [Dance Edition]. Ongelma on varmasti myös levy-yhtiöissä, joita ei tietojen oikeellisuus kiinnosta. Esimerkiksi netin syövereistä löytyy metatietoihin erikoistuneita tietokantoja. Toivottavasti asiaan tulisi parannusta ajan kanssa! Lähetin siis palautetta.

Todennäköisesti metatietoihin ei ole tulossa parannusta, ellei Spotify ala patistella levy-yhtiöitä korjaamaan tietoja, tai nojautumaan netin tietokantoihin tulevissa sisältöpäivityksissä. Ongelmana on, että vain levy-yhtiö voi tällä hetkellä korjata kappaleen tietoja. Musiikillisissa merkeissä on kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka kuuntelevat lyhyitä versioita ja niitä, joille vain kyllin pitkä kelpaa. Ymmärrän kyllä miksi pitkä versio kiinnostaa ja saatan itsekin näitä kuunnella tulevaisuudessa.

Loppusanat

Se kuitenkin on varmaa, jokainen joutuu tekemään kompromisseja. Tällä hetkellä pitkien kappaleiden kuuntelisi vaatisi soittolistamuutoksia. Itse olen aina suosinut lyhyitä, nimenomaan soittolistalla olevien biisien takia, ei yksinkertaisesti ole varaa pitää pitkiä versioita etusijassa. Enkä jaksa tällä hetkellä vaihtaakaan. Myönnän kyllä että joissakin täyspitkissä versioissa on teknossa parempia tehosteita ja enemmän nautittavaa. Lyhyissä kuitenkin on yleensä samat asiat.

Näin niistä tuleekin erittäin lyhyitä ja mukavia soittolistaan. Itse asiassa tuottaja ei edes tee muuta kuin täyspitkän version, josta sitten leikataan alusta ja lopusta vähän pois sekä laitetaan lopusta vähän voimakkuutta pikkuhiljaa alemmaksi. Toivon kuitenkin itse, että tuottajat tekisivät kumpiakin versioita jatkossakin. Ei vain kuitenkaan viitsi hylätä biisiä sen perusteella, ettei siitä ole lyhyttä versiota, koska se olisi tylsää. Miten sinä kuuntelet musiikkia, kelpaako radioversio?

Uskoisin, että tällä hetkellä soittolistallani Remix Editien osuus on noin 95 prosenttia. Loput ovat Remixejä. Tämä ei perustu tarkkoihin tutkimuksiin tai laskelmiin, ainoastaan arvioihin. Osa pitkiksi tägätyistä versioista ovat kaiken lisäksi varsin lyhyitä - toivoisin voivani muokata soittolistaani biisien osalta täysin. Vaikka niin, että niitä ei muutettaisi itse palveluun eli Spotifyyn - ainoastaan tilikohtaisesti. Tuo olisi ratkaissut sen ongelman metatietojen kanssa.

Kommentit