Android siistiksi (Roska piiloon)

Android nopeutuu siivouksella
Jos olet ostanut muun kuin Googlen puhelimen, saatoit huomata jo asennuksen jälkeen sen, että kuinka paljon turhaa tulee Samsungin puhelimen mukana. Googlen omissa Nexus-puhelimissa käyttöjärjestelmä on taas koskematon eikä näin ollen sisällä roskaa.

Minulla on Samsung Galaxy S 4 Mini ja tässä oli tehdasasennettu vähän turhan paljon roinaa. Kaikki vie tilaa ja hidastaa puhelinta. Onneksi aivan kaikkea ei tarvitse sietää ja pienellä vaivalla tuo roska lähtee piiloon ilman niin sanottua roottaustakin. Roottaushan yleensä mitätöi takuun ja epätietoinen voi roottauksen jälkeen saada puhelimen epäkuntoon. Meille takuuta arvostaville helpoin keino on poistaa sovellus käytöstä.

Häh?!? Selkokielellä kiitos!

Ensimmäisenä sitä kysyisi, että saisiko saman suomen kielellä ja rautalangasta väännettynä. Moni ostaa tehokkaan puhelimen vain huomatakseen että homma takkuaa jo alussa kaikenlaiseen turhuuteen ja sen ylläpitoon. Oletko muuten ajatellut paljonko dataa kuluu pelkästään kuukausitasolla näiden turhien sovellusten päivityksiin? Saati turhaa tallennustilaa. Esimerkiksi pelkästään turha Chrome-selain voi viedä sata megatavua, joka vapautuu, kun poistat sen käytöstä.

En ole ikinä ymmärtänyt Googlen politiikkaa Samsungin puhelimissa. Onko syy Googlen vai Samsungin, mutta kaksi nettiselainta ei ole ihan ideaali ratkaisu minusta. Vakioselain on minulle täysin riittävä. Tässä kannattaa kuitenkin huomioida, että vaikka sovelluksia voi ottaa pois näkyvistä, niitä ei saa pois kokonaan, ne siis vievät edelleen tilaa. Joskin vähemmän eli tehdasasennetun sovelluksen verran. Se on yleensä tosi minimalistinen kooltaan alkuperäiseen.

Roottausta en kuitenkaan itse suosittele, koska jo takuukin vaatii, että puhelinta ei saa mitenkään muuttaa ja tähän kuuluu myös itse käyttöjärjestelmä. En muutenkaan näe hyötyä siinä, koska jos sovellukset saa helposti piiloon, niin ei roottaukselle ole oikein edes tarvetta sitten. Toki roottauksen jälkeen sovelluksia voisi poistaa ja muutenkin siistiä puhelinta vapaammin. Nyt vain muutamissa sovelluksissa on "Pois päältä" -toiminto. Joissain malleissa valikkoa voi editoida.

Jos haluaa, niin roottauksen voi tehdä, mutta itse en sitä suosittele. Siinä ei ole mitään järkeä, kun sovelluksia voi poistaa käytöstä yksinkertaisesti. Itse poistin jo käyttöpäivänä osan turhuudesta noin vuosi sitten ja tänään vähän lisää. Toisessa erässä lähti mm. YouTube. En käytä sitä juurikaan, joten se vie turhaan tilaa ja pidentää valikoita liikaa. Kaukosäätimenä käyttäminen älytelevisioon ei ole tarpeen, läppäristä onnistuu sama myös. Voit myös kokeilla erilaisia Launcher-ohjelmia.

Samsung antaa mahdollisuuden poistaa jotain käytöstä

Lyhyesti kerrottuna meidän tulisi päästä sovelluksien hallintaan. Se on hyvä siksikin, että sieltä näet oikeasti mitä kaikkea puhelimessasi on. Osan turhista sovelluksista voi kuitenkin myös poistaa suoraan menemällä Googlen Play-kauppaan. Sovellusvalikosta. Me kuitenkin tehdään se sovelluksien hallinnasta niin tulee pari asiaa käsiteltyä samassa valikossa. Samsungissa polku sinne on Asetukset - Lisää - Sovellusten hallinta. Tässä on ihan kaikki mitä laitteessasi kannat mukana.

Ladattu-valikosta katso jo valmiiksi turhia sovelluksia. Oletko asentanut jotain, mitä et enää edes tarvitse? Klikkaa sovellusta ja paina Poista-nappulaa. Osan sovelluksista ei voi poistaa ja osan ei kannata, sillä esimerkiksi Google Play -palveluita tarvitaan mm. Mapsissa. Nyt olet edennyt jo merkittävästi poistamalla sen minkä pystyy ja mikä on turhaa. Seuraavaksi loikkaa SD-kortti-valikkoon, joka löytyy ylälaidasta, klikkaamalla sitä. Kannattaa myös katsoa järjestelmäsovellukset.

Tästä näet sovelluksia, jotka voit siirtää ulkoiseen muistiin (jos asennettu). Etenkin jos puhelin valittaa jatkuvasti sovellusmuistin jatkuvasta täyttymisestä ja puhelin tuntuu hitaalta, tästä voi olla apua. Ulkoisen muistikortin kannattaisi olla tarpeeksi tilava ja tarpeeksi nopea. Suosittelen vähintään kahdeksaa gigatavua 4-luokan nopeudella. Mitä nopeampi ulkoinen muisti, sen nopeammin se käsittelee tietoa. Se vaikuttaa sovelluksien toimintaan. Katsele rauhassa.

Lopuksi siirry Kaikki-valikkoon. Tässä joutuu menemään yksitellen sovelluksesta toiseen. Jos sovelluksella on Pois päältä -painike, paina sitä ja sovellus poistuu käytöstä. Jos tulet katumapäälle, klikkaa Päälle-painiketta. Voit poistaa osan sovelluksista ja widgeteistä. Jos jokin ei tämän jälkeen toimi, sovellus helposti palautettavissa käyttöön. Tarkista itse mikä on sinulle turhaa ja käytä tähän aikaa. Lopuksi käynnistä puhelin uudelleen ja huomaa ero! Johonkin se hitaus on jäänyt.

Loppusanat

Turhia sovelluksia? Jokaisella on oma sovellusmaku. Itselleni turhaa edustavat muun muassa: AdaptSound, BlurbCheckout, ChatON, Chrome, Drive, Dropbox, Flipboard, Google Play -elokuvat, Google Play -kirjat, Google Play -lehtikioski, Google Play -pelit, Google Play -musiikki, Google+, Hangouts, Laskin, Lataukset, Polaris Office Viewer, S Memo, S Translator, S Voice, Samsung Apps, Samsung Link, TalkBack, WatchON ja YouTube. Ehkä löydät lisää?

On siis ainakin minulle hyvin huomattava määrä turhaa. Jo näiden poistolla puhelin nopeutuu, valikot selkenevät ja pää ei hajoa enää niin paljon kaikenmaailman roskaan. Toki mielestäni näissä kaikissa pitäisi olla täysi poistomahdollisuus jo vakiona, koska kaikki eivät tarvitse Google+-palvelua saati sitten mitään Dropboxia. On paha löytää mitään käyttöä Dropboxille, jos ei ole edes tiliä sinne, saati sitten tarvetta sellaiselle. Facebookin pakkoasennusta en ole edes ymmärtänyt.

Ohjeet tuskin toimivat suoraan muunmerkkisissä puhelimissa, mutta näitä voi käyttää alkuun pääsemiseksi. Jos ongelmia tulee, tai kysyttävää, kommenttia alas niin katsellaan! iPadissa tuollaisia ominaisuuksia ei kuitenkaan ole ja siinä ei kyllä kaikenlaista turhuutta niin paljoa olekaan. Jos tulet katumapäälle ja joskus tarvitsetkin sen käytöstä poistetun Dropboxin, helpoiten sovelluksen ottaa käyttöön hakemalla se Play Kaupasta. Asenna ja nauti siitä.

Ennen latausta kauppa kysyy haluaako ottaa sovelluksen takaisin käyttöön. Toivottavasti Samsungilla joku tajuaisi viimeistään ennen juhannusta, että joku tässä ei ole ihan kohdillaan. Miksi ostaa puhelimen, jos ensitöikseen joutuu siivoamaan sen roskasta, saadakseen mainostetut tehot ja tilan käyttöön? Jos ei edes halua nähdä tällaiseen vaivaa, kannattaa hommata Googlen originaali puhelin. Siinä ei mitään ns. bloatwarea ole. Näitä on markkinoilla jonkin verran.

Kommentit

 1. Tähän vois lisätä sen että millä sitten poistaa kaikkien sovellusten turhat tiedostot. Ja sen miten/millä poistaa koko sovelus jos ei siitä tykkää/käytä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Playn kaupasta löytyy CCleaner-niminen sovellus joka poistaa sovellusten välimuistin nappia painamalla. Halutessaan tämän voi tehdä manuaalisesti menemällä asetuksiin, sieltä Sovellukset, Sovellusten hallinta ja sieltä sovelluksessa Tallennustila ja Tyhjennä välimuisti. Näin ainakin Samsungissa. Samassa paikassa on myös mahdollisuus poistaa sovellus käytöstä tai kokonaan siitä riippuen. Roottaamalla puhelinmalli netissä olevien ohjeiden mukaan sovelluksia voi poistaa vapaasti, mutta tämä mitätöi takuun, joten sitä kannattaa miettiä.

   Käytöstä poistettu sovellus vie alimillaan tilaa 0 Mt ja vaikka ei, niin sen viemä tila on vähemmän, kuin kyseinen sovellus käytössä. Tilaa siis vapautuu lisää kun poistaa tarpeettomat käytöstä, mutta ihan kaikissa sovelluksissa sitä mahdollisuutta ei ole.

   Toivottavasti tästä on jotain apua!

   Poista
 2. Itse lakkasin ostamasta Samsungin puhelimia tästä syystä. Mihin minä tarvitsen kaksi eri sähköpostia, kaksi eri selainta ja kaksi eri galleriaa? Ihan kiusallaan vieläpä kaksi eri musiikin toisto-ohjelmaa. Eikö Samsungilla ole muuta tekemistä kuin ärsyttää ostajia bloatilla??

  Ostin viime vuonna Nokian alkuperäisellä Googlen Androidilla, ei ole kahta selainta, kahta galleriaa tai muutakaan kahdesti. Kamerakin parempi kaikinpuolin.

  Kiitti mutta mulle riitti Samsung!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokia on hyvä merkki, saattaisin harkita sitä itsekin tulevaisuudessa, ja nykyään Samsung pakottaa omistamaan myös Facebook-sovelluksen vaikkei ole mahdollisuutta käyttää sitä, ilman tiliä tai tarvetta sellaiselle.

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle