Joulukuun halvat sähkölaskut

Suklaata kotona
Joulukuun sähkölasku oli vain 14 euroa. Ihmettelin vähän. Yleensä lasku ilmestyttyään on 25 euron molemmin puolin. Elenian nettipalvelusta selvisi, että tänä jouluna ei peritty sähkön siirron kuukausimaksua ollenkaan.

Sen nollaaminen joulukuun laskuun teki siis laskusta aika hienon. Tästä huomasi viimeistään, että suurin osa laskua on siirron kuukausimaksua. Vaikka siis miten yrittäisi sähkönkäyttöä nipistää, kuukausimaksut eivät alene siitä mihinkään. Nykyisin ei tule siis juurikaan sammuteltua mitään turhaan, jos tietää tulevansa hetken päästä takaisin vaikkapa läppärille istumaan. Parempi se on läppärillekin, ettei sitä rasita turhaan.

Elenian joululahja, lähes ilmainen sähkölasku

Aiempiin noin 25-30 euron laskuihin verrattuna joulukuun 14 euron lasku tuntuu lähes ilmaiselta. Ilmeisesti koskee kaikkia asiakkaita, joilla on sähkösopimus Vattenfallin kanssa. Muutettuani tänne Pirkkalaan sähkösopimus oli alusta alkaen Vattenfallilla, joka myös omistaa paikallisen sähköverkon. En jaksa juosta senttien perässä kilpailuttamassa sähköä, koska mielestäni se ei johda suuriin säästöihin: sähkönsiirrosta kun ei voi säästää. Ja se on suurin ongelma koko laskussa.

Minulle selkeämpää on saada yksi lasku ja Vattenfallin hinnoittelu on ollut ihan halpaa, varsinkin, kun tajusin kysyä sähkötarjousta määräaikaisuuden päättymisen jälkeen asuttuani täällä kaksi vuotta. Siitä lähtien käytössä on vielä halvempi sähkösopimus, jossa kuukausimaksu on euro ja edelliseen verrattuna muutkin kulut noin sentti halvemmat kilowattituntia kohti. Kannattaa siis rohkeasti kysyä tarjousta ennen kuin lähtee pois tai maksaa seuraavan laskun kokonaisuudessaan.

Neljäs vuosi alkaa Pirkkalassa siis toukokuun 1. päivä. Muutettuani tänne sähkölasku oli vieläkin suurempi, puolessa vuodessa kerrytin jo saman, minkä nyt kerrytän vuodessa. Viime vuonna kilowattitunteja oli vuodessa tuhat. Kuukaudessa tämä on keskimäärin 83 kilowattituntia. Siinä on menty aika paljon alas, kun saman olen saanut kulumaan muuttovuonna puolessa vuodessa. Syykin on ilmeisen selvä, kun tarkemmin pohdin. Käytän myös talotuuletinta aina ajasta riippumatta.

Joulukuun viimeisenä päivänä 2012 ostin kannettavan tietokoneen ja heti sen jälkeen lukemat ovat radikaalisti pudonneet. Minulla oli läppäriä ennen isohko ja suhteellisen tehokas pöytäkone ison näytön kanssa. Ne ovat varmasti yhdessä syöneet paljon tilaa laskusta. Varsinkin kun heti läppärin oston jälkeen sähkölasku alenee todella huomattavasti. Vaikea keksiä mitään muuta syytä siihen. Kuudelle kuukaudelle keskiarvo on 160 kWh kuukaudessa. Tämä oli sairaan paljon.

Heti sen jälkeen vastaava ylläkin mainittu 83 kWh kuukaudessa. Itse asiassa se taisi olla jonkun aikaa vielä tuota alhaisempi, koska television olen hankkinut vasta myöhemmin ja se on nostanut sähkönkulutusta juurikin tuohon 83 kWh:ään kuukaudessa, joka on siis kuukauden keskimääräinen käyttö viime vuodelta. Sähkönkulutus riippuukin nyt oikeastaan siitä miten paljon jaksaa katsella sarjamaratoneja! Eilen katsoin 24:n loppuun. Mutta en varmaan hetkeen lisää.

Vuoden 2013 sähkönkulutus oli noin 100 kWh alempi, viime vuoteen verrattuna, jos kiinnostaa laskea. Tämä alenema johtuu kaiketi siitä, että hankin television vasta loppuvuodesta 2013. Joka tapauksessa on aivan selvää, että pöytäkoneen ja näytön korvaaminen läppärillä näkyy laskussa. Varsinkin, jos ei tarvitse pöytäkoneen tehoa ja käytettävyyttä, en näe mitään syytä siihen miksei läppäriä voisi hankkia tilalle. Ja myydä vanhat internetissä pois. Saa vielä rahaakin takaisin.

Loppusanat

Vaikka sähkölaskuun voi vaikuttaa pienillä asioilla, loputtomiin ei sähkölaskua voi kuitenkaan alentaa. Vaikka nipistäisit "ihan kaikesta", niin sähkönsiirron kuukausimaksut ja sähkönmyynnin vastaavat, eivät kyllä alene koskaan - vaikka sammuttaisit päävirtakytkimestä kaiken. Ne siis vievät yhtä paljon kulutitpa vähän tai paljon sähköä. Läppärin hankkiminen tekee kuitenkin varmasti laskulle hyvää. Sen voi hankkia myös pöytäkoneen elinkaaren lopussa, jos uskoo pärjäävänsä sellaisella.

Nykyläppärit eivät ihan tehottomia ole, jos viitsii maksaa niistä enemmän kuin 300 euroa. Oma läppärini maksoi 480 euroa ja tässä on esimerkiksi Intel i3 -prosessori. Halvoissa koneissa juuri tästä on säästetty ja siellä onkin Celeron. Sillä voi heittää vaikka vesilintua jopa normaaleissa arjen askareissa uutisista laskujen maksuun! Oikeastaan voit ostaa hyvän ja halvan, mutta läheskään aina et saa sellaista samassa paketissa. Ei siis kannata ainakaan kannettavissa ostaa sitä halvinta.

Paljonko sinulla menee sähkölaskuun ja voisiko pienillä toimilla vaikuttaa? Jos kuukausitasolla säästö ei näy, niin vuositasolla pienistäkin summista syntyy iso puro. Nyt taidan lähteä kuluttamaan sähköä, tulossa on siis pieni sarjamaraton. Alkaisiko sitä katsella vaikka 4400 Netflixistä? Sähköyhtiön on pakko olla tyytyväinen päätöksestäni! Muuten, yksinasuvalla sähköä menee noin tuhat kWh vuodessa rivitalossa. Ehkä sinulla menee enemmän, katso laskusta ja toimi.

Kommentit