Musiikkiin voi ihastua (Sennheiser Momentum M2IEG)

Hyvät kuulokkeet

Sennheiserin paketti
Nyt testissä ovat astetta kalliimmat tulppakuulokkeet. Sennheiser on arvostettu kuulokemerkki ja sellaisen koriin nappaamalla, ei varmastikaan tee vääriä päätöksiä, päinvastoin. Näihin Momentum M2IEG -kuulokkeisiin ihastuu aloittelijakin ainakin edes hetkeksi.

On ainakin selvää että reilulla satasella voi kuulokkeilta myös jotain odottaakin. Sen sijaan halvimmat kuluttajakuulokkeet ovat yleensä takuutavaraa muutaman kuukauden käytön jälkeen. Näissä en usko samaan, koska johdon laatukin oli kertaheitolla niin paljon parempaa, että tuskin mene rikki ainakaan takuuaikana. Pelkästään liitin oli jo yllätys. Se on niin pieni ja laadukas, että sitä ei edes kaikista valokuvista huomaa.

Hei oikeasti, Matkahuolto toimitti paketin!

Usko tai älä, mutta pitkältäkin tuntuva odotus päättyy joskus. Matkahuolto sai nimittäin pyhän jälkeen kuulokkeet toimitettua. Kuulokkeet tulevat siis varsin pienessä paketissa, mutta hintalappu ei olekaan enää edullinen. Toisaalta, ainahan se on niin, laadusta pitää vähän maksaakin. Paketti on kuitenkin vähän halvan oloinen ja se tuli vähän litistyneenäkin. Itse sisältö ei kuitenkaan onneksi vahingoittunut, onneksi tietenkin oli myös pahvilaatikko päällä ja kovat säilytysrasiat.

Paketissa on vähän tuotetietoja ja muutama kuva. Lisäksi paketissa on aitoutta varmistava hologrammi. Näkyvimmin huomasin kahden vuoden takuuaikaa. Lisäksi paketti korosti kuulokkeiden sopivan Android-laitteisiin. Näillä voi siis ohjata puhelinta ja ainakin Samsung Galaxy S4 Minissä kaikki toiminnot olivat täysin tuettuja ja puhelun laatukin oli hyvää. Avattuasi paketin, saat avata heti toisen. Sisällä on nimittäin varsin tyylikäs kantokotelo. Käytössä se on kuitenkin hankala.

Sinne on ujutettu nätisti myös kuulokkeet. Käyttöpäivien aikana huomasin tämän kuitenkin varsin turhaksi. Jos olet ulkona kuuntelemassa musiikkia, kuuntelet sitä kyllä ihan jatkuvasti, eikä ole tarvetta kuulokkeiden säilytykseen. Jos kuuntelet kotona, kuuntelet varmasti aamun valoon asti - joten milloin sitä edes ehtii kuulokkeita säilytykseen laittaakaan? Niinpä, mieti sitä! Itse en ainakaan löytänyt tuolle rasialle järkevää käyttöä. Se kelpasi kuitenkin äidille korujen säilytykseen.

Kuulokerasia on hyvä, muttei kuulokkeita ehdi säilyttää sellaisessa

Avattuasi tuon komeuden saat huomata nätisti asetetut kuulokkeet. Pois otettaessa kannattaisi järjestys panna muistiin, muuten voi tulla vaikeuksia kuulokkeiden takaisin saamisessa. Se on niin tarkkaa hommaa, että kätevintä on olla laittamatta kuulokkeita takaisin rasiaan. Säästyvät hermot ja vähän muutakin! Mielestäni vähän turha lisä muutenkin kuulokkeisiin. Sillä kuitenkin saa kuulokkeiden pakettia viimeisteltyä ja se vastaavasti näkyy tuotteen hinnassa.

Ehkä on ajateltu, että komea säilytysrasia lisää myyntiä, vaikkei oikeasti jaksaisi käyttääkään sitä. Mukana tuli kuulokkeiden ja rasian lisäksi pikaohje, neljä erikokoista tulppaa ja siinäpä kaikki taisi ollakin. Kuulokkeet ovat todella viimeistellyt, mutta ehkäpä se viimeinen silaus puuttuu. Esimerkiksi kaukosäädin voisi olla metallinen. Kiitosta saa pieni ja huomaamaton liitin. Se on kätevä liittää ja se ei lähde taskussa pois helposti mihinkään suuntaan.

Paketin sisältö on siis kohdillaan ja säilytysrasian käytännöllisyys on käyttäjästä kiinni. Jaksaako pyöritellä johtoa ympäri todetakseen, että olisi pitänyt kiertää vähän tiukemmalle - nyt ei meinaan kuulokeliitin yllä koloonsa. Kaiken kaikkiaan ajan voisi käyttää järkevämminkin. Uskon, että monelle tuosta nätinnäköisestä kotelosta ei ole minkäänlaista hyötyä. Tylsille ihmisille tästä on kuitenkin paljon iloa, tällä saat aikasi kulumaan. Jos et muuta keksi.

Voi veljet, tekno kuulostaa tältä?

Se on ensimmäinen kommentti näistä kuulokkeista. Siitäkin huolimatta, että kuulokkeet eivät ole edes ajettu sisään noin 24 tunnin musiikin kuuntelulla. Ääni oli aivan uskomaton jo ensisekunneista. Vasta nyt sitä on tajunnut tuhlanneensa vuosia markettikuulokkeiden kanssa. Onneksi tähän tulee muutos. Toivottavasti nämä kuulokkeet myös kestävät käyttöä markettiroskaa paremmin. Hinnan puolesta sitä voi suorastaan jo odottaakin jokaiseen kotiin ja jokaiselle metsäpolulle.

Vaikka kuuntelenkin pääasiassa teknoa, basso ei saa olla ainoa kriteeri kuulokkeissa. Edellisissä Bass Head -kuulokkeissa oli tarjolla vain sitä ja muu jäi Pioneerin kuulokkeissa bassojen varjoon. Tässä sitä ongelmaa ei onneksi ole. Siis basso on kyllä voimakas, mutta se ei jätä mitään muuta taakseen. Voit siis kuulla vokaalit ja tehosteet kunnolla - ääni on aikalailla balanssissa. Se ei myöskään petä kuuntelit sitten handsuppia, dancecorea, hardstyleä tai hardcorea. Tai vaikka räppiä.

Myöskään pidemmässä kuuntelussa kuuloke ei tunnu väsyttävältä. Näitä on siis mukava kuunnella pidempäänkin, koska näissä musiikista nauttii. Näistä nauttii niin paljon, että suunniteltu iltalenkki meneekin pidemmän kaavan mukaan, jotta voisit nauttia musiikista suunniteltua enemmän. Tässä tuo Sennheiser on täysin onnistunut. Saat siis loistavan paketin musiikin kuunteluun. Alle satasella. Ei tunnu enää edes kovin kalliilta, kun on ääntä kuullut.

Hyvä paketointi antaa hyvän kuvan itsestään

Miellyttävä sointi vaatii panostuksia myös kuulijalta. Näitä ei ole soveliasta liittää TuneIn-radioon. Näillä ei myöskään kuunnella niitä YouTube-biisirippejä. Pakkausvirheet tulevat esiin. Sen tosin aavistaa - onhan tässä lähes studioluokan kuuloke budjetti-ihmisille. Itselläni kaikki biisit ovat 320kbps OGG -formaatissa. Käytän Spotify Premiumia. Ero alempaan 160 kbps -laatuun on niin selvä, että paluuta ilmaistiliin ei kannata edes harkita. Hinta napeissa saisi kuitenkin olla halvempi.

Sen sijaan ainakaan omilla korvillani en huomannut mitään eroa 320kbps MP3 ja 320kbps OGG. Formaatit minulle tasavahvoja. Puhumattakaan jo siitä, että huomaisin eron hyvin pakatun (320kbps) ja pakkaamattoman (FLAC) välillä. Ne hommat ovat jo oikeille hifisteille oikeilla laitteilla sekä välineillä! Tästä siis kuuloke sellaiselle, joka mieluummin panostaa, kuin pihistää. Eurolle saa sen verran hyvin vastinetta, että edellisiä kuulokkeita ei juuri mieti ainakaan paljoa.

Teknon kuuntelijoille näistä on erityisesti iloa, koska basso on loistavaa, myös subwooferefekti tulee mukavasti esiin. Melodiat ja kikit kannattaa kuunnella laatukuulokkeilla! Basslovers United Remix Edit kuulostaa aivan liian upealta ollakseen toistettu nappikuulokkeista. Vaikka tässä on hyvä äänenlaatu, Spotify-verkkokaiutin Pioneerilta ei ole sentään aivan työttömäksi jäänyt. Kuulokkeet eivät siis korvaa kunnon soundisettejä, vaikka ovat tosi hyvin tyrkyllä koko ajan äänellään.

Kuulokkeet odottamassa käyttöä

Kuulokkeet sopivat siis kaikenlaisen musiikin kuunteluun. Bassot eivät todellakaan ole korostetut näissä. Lisäksi kuuloke saa tiukimminkin arvostelevan kuuntelijan miellyttävän sanattomaksi. Näitä kuulokkeita ei kuitenkaan kannata hommata, jos kuuntelee esim. nettiradiota, heikosti pakattua musiikkia tai jos ei ole valmis panostamaan äänilähteeseen. Näistä kuulokkeista ei nimittäin iloa ole näissä tapauksissa. Useimmille kuulokkeet ovat myöskin kalliit, joten vielä kannattaa odottaa.

Tavaran arvo laskee, kun se ikääntyy. Muutamassa vuodessa hinta voisi olla 69 euroa. Kenelle näitä sitten voi suositella? Musiikin suurystäville. Kuuntelit sitten klassista, jazzia tai bassopitoisempaa teknoa - näistä on suoraa iloa kaikenlaisille korville. Kuulokkeet pysyvät korvissa niin hyvin, että äänenlaatu on pyöräillessäkin jatkuvasti erittäin hyvä. Halpoja yleensä saa sen sijaan asetella tämän tästä paremman äänen saavuttamiseksi. Äänen lisäksi kuulokkeet sopivat asuun kuin asuun.

Jos siis kuuntelet musiikkia erityisesti kylillä ja paljon, niin tässä tuskin väärä valinta, jokapäiväiseen musiikin nauttimiseen. Jos käytät tällä hetkellä vaikkapa Spotifyn tai Rdion ilmaispalvelua peruslaadulla, nyt olisi oikea aika toimia ja päivittää se tilaus maksulliseen. Näin saat 320kbps:n verran jytkettä vaikkapa R&B-musiikkiisi. Ero on niin kuultavaa, että tämän jälkeen et enää suostu mitään huonompaa striimiä edes kuuntelemaan! Gigantista saa testiin kuukaudeksi.

Loppusanat

Vaikka näissä kuulokkeissa on paljon hintaa, ei se tunnu ollenkaan huonolta hankinnalta. Päin vastoin, nyt sitä ihmetellään kuinka ollaan pärjätty kaikki nämä vuodet ilman! Miinusta annan siitä, että kuulokkeet ovat vähän muovisia hintaan nähden. Vaikka itse kuulokkeet ovat metallia, niin kaukosäädin on pelkkää muovia. Tämä on kuitenkin jo sarjaa "Pakko keksiä jotain väkisin". Nimittäin ei tässä oikein mitään suurempaa probleemaa ole. Rahalle saa vastinetta kunnolla.

Lisäksi kuulokejohto on mielestäni liian pitkä. Sehän on tuossa yhden metrin ja 30 senttimetrin pitkä. Minusta se pyörii turhaan jaloissa. Edelliset olivat kympin lyhyemmät ja mielestäni oli täysin riittävä pituus. Saat siis olla entistä varovaisempi ettei johto jää mihinkään jumiin mummon autotallissa. Tämä pituuskysymys on kuitenkin lähinnä mieltymyskysymys. Toiset tykkäävät lyhyestä ja toiset pitkästä. Minä ensin mainitusta. Ylimääräisen johdon voi kuiten kääriä puhelimen ympärille.

Kallis hinta, mutta kuulokkeet toimittavat ääntä senkin edestä. Mukaan tuleva säilytysrasia on kuitenkin turha ja toimii kyllä sisustuselementtinä kotonasi, mutta ei siitä muuhun ole. Kuulokkeiden laitto siihen on niin tarkkaa puuhaa, että on parempi luovuttaa. Kuulokkeet ovat siis väkisin haetuista puutteista huolimatta kympin kaverit. Osta pois, mutta varothan tulevaa - sillä pian et kehtaa enää radiosta musiikkia kuunnella! Ja jos ne ovat kalliit, katsele miltä hinta näyttää vuoden päästä.

Kommentit