Tidal vaatii hifistelijän makua

Tidalin ulkoasu
Tidal toivotti eilen Suomen tervetulleeksi heti aamusta. Hype ei kuitenkaan ole suuri - suurin osa kun ei huomaa mitään eroa 320kbps -tiedoston ja häviöttömän 1411kbps-tiedoston väliltä. Palvelu kalasteleekin käytännössä vain hifistejä oikeilla laitteilla musiikin kuunteluun.

Suurimmalle osalle riittää edelleen Spotifyn Premium-palvelu. Tämä on kuitenkin askel eteenpäin musiikkiteollisuudessa. Helposti ja laillisesti musiikkia internetyhteyden yli kotiteatteriin tai laatukuulokkeisiin. Uudelta tulokkaalta ei voi odottaa kuitenkaan kaikkea ja suomennoskin sovelluksista puuttui täysin. Spotifyssä siihen suomennokseen on jo tottunut. Lisäksi uutuuspalvelu tuplaa hinnan, sen ollessa 20 euroa kuussa.

Tidal vaatii hifiä

Vaikka tuo Tidal tarjoaa hifiä, se myös vaatii sitä. Jos kuuntelet musiikkia puhelimesi, kannettavasi tai televisiosi vakiokaiuttimilla, et luultavasti huomaa eroa pakatun musiikin välillä. Tidalia pitää kuunnella kunnon hifikuulokkeilla DACiin liitettynä. Kaikki sen tietävät, että tietokoneen oma äänikortti ei ole kummoinen. Saati sitten puhelimessa. Keskivertokäyttäjällä tällaista laitteistoa saati mielenkiintoa ei kuitenkaan yleensä ole. Samalla täytyisi investoida parempaan nettiin.

Se rajaakin hyvin paljon käyttäjäkuntaa pois. On turhaa maksaa lisähintaa, jos ei eroa edes kuule, tai on täysin tyytyväinen Spotifyn äänenlaatuun. Minulla on kännykkä ja satasen Sennheiser-tulppakuulokkeet Momentum-sarjasta. Kuulen selvästi eron ilmais-Spotifyn ja maksu-Spotifyn välillä, mutta Tidalin FLAC ei tuo mitään lisää. Osasyynä on varmasti kännykkä äänilähteenä. Toki häviötön musiikki vaatii muutenkin studioluokan laitteita. Hyötyisitkö sinä Tidalista?

Toinen asia missä Tidal vaatii panostuksia on internetyhteys. Se vaatii noin 2 Mbps toimiakseen sulavasti ja vauhdin on toteuduttava joka sekunti. Näin ollen heikossa 3G-kentässä, ruuhka-aikaan, liikkeessä tai vastaavassa tilanteessa tauoton suoratoisto ei toteudu. 4G LTE voi kuitenkin ratkaista ongelman, tai ainakin helpottaa sitä, mutta se vaatii aiemmin mainittuja rahallisia panostuksia. Palvelu tarjoaa erilaisia laatuja suoratoistoon, alkaen kaikkein heikommasta.

Spotifystä poiketen muut laadut ovat AAC-formaatissa. Applen formaatti ei kuitenkaan soi niin hyvin kuin vastaavalla laadulla pakattu OGG-formaatti. Spotify käyttää OGGia ja se kuulostaa paremmalta. Spotifyn formaattia on käytännössä hankala erottaa häviöttömästä, mikäli käyttää maksullista Premiumia, hyviä laitteita ja jos paras mahdollinen laatu on otettu käyttöön. Tidal tarjoaa myös monipuolisen verkkosovelluksen. Tidalista kuitenkin puuttuu halvempi malli kuunteluun.

Verkkosovelluksessa yksi hieno puoli on 320kbps -toisto. Spotify ei tarjoa sitä tällä hetkellä verkkoon. Häviötön toisto toimii taas vaan Chromessa ja itse vihaan sitä niin paljon, että en taatusti tule sellaista tietokoneelleni asentamaan ainakaan tässä elämäntilanteessa. Joillekin pelkästään parempi verkkosoitinlaatu Firefoxissa (320kbps) voi olla syy maksaa palvelusta. Kannattaako kuitenkin maksaa kymppiä lisää tästä? Ilmaisversiota palvelusta ei ole harmillisesti lainkaan.

Itselläni ei ole hifistelijän makua, joten käytännössä Tidalin kokeilu ei tuonut mitään muuta näkyvää, kuin kasvaneen datakulutuksen kiinteässä laajakaistassa ja mobiililaajakaistassa. Vaikka molemmat ovat Elisan tapaan rajattomia, niin 0.7 GT tunnissa tuntuu paljolta, varsinkin jos ei mitään eroa aiempaan havaitse nykylaitteilla. Esimerkiksi Soneraa käyttävä kuluttaja voisi saada datapaketin kulumaan nopeastikin Tidalin parissa. Ehkä silloin kannattaisi jo harkita operaattorin vaihtoa?

Loppusanat

Toisto pätki mobiilipuolella, kiinteässä pätkimistä ei ollut. Biisien välissä oli myös selviä taukoja, kun palvelu bufferoi ensin varastoon toiston alkaessa. Tämä oli voimakkainta 3G-verkossa, joten LTE olisi luultavasti toiminut paremmin. Toinen asia on se, että välimuistia Tidalissa ei ole. Käytännössä se lataa biisin uudelleen verkosta, vaikka sellaisen olisi toistanut hetkeä aiemmin. Toki biisit voi ladata Offline-tilaan, mutta se vie liikaa tilaa. Sitä ei ainakaan puhelimissa paljoa ole nykyään.

Toinen huomio oli se, että kaikki biisit eivät olleet häviöttömiä. Tällöin asiasta kertova Hifi-merkki oli harmaa. Etenkin harvinaisempi musiikki oli monesti tällaista. Palvelun valikoima oli melkein tasoissa Spotifyn kanssa, kummastakin puuttui jotain ja joissain nimikkeissä tarjonta vaihteli, välillä Spotifyn ja välillä Tidalin hyväksi. Vaikka palvelu on hinnakas, se ei välttämättä tarjoa mitään lisää tavalliselle peruskäyttäjälle. Mieti siis kahdesti, kannattaako palveluun edes rekisteröityä?

Aion siis jatkossakin tilailla Spotifyä, koska sen äänenlaatu on riittävän tasokas minulle ja laitteilleni. Jos sinulla on kuitenkin hifimakua ja siihen soveltuvat hinnakkaat laitteet, saatat löytää jotain hyvää Tidalista itsellesi. Juuri sellaisia käyttäjiä palvelu haluaakin. Suurin osa on kuitenkin todennut jopa Spotifyn ilmaislaadun olevan riittävää. Spotifyllä merkittävä osa ovat ilmaisasiakkaita. En siis usko, että Tidal lyö itsensä läpi ainakaan Suomessa. Kilpailu on kuitenkin aina hyvästä.

Kommentit

  1. Tidalista on nyt onneksi 9.90 € -versio, joka vastaa Spotifyn vastaavaa. Ilmaista eivät taida tarjotakaan, tai en ainakaan löytänyt, paitsi tuona kokeiluna. Itse saatan vaihtaa tuohon Tidaliin jo senkin takia, että kuuntelen lähinnä nettiselaimen kautta ja nyt minulla on ilmais-Spotify koska selaimessa ei parempaa ääntä ole saatavilla, turha maksaa. Taitaa rahat mennä Tidalille kun kuulokkeet eivät kuitenkaan halvat... ja omaan Chromebookiin ei taida työpöytäsovellusta saadakaan. Huono juttu, että Spotify menettää minut, mutta kun ei tapahdu äänenlaadun kanssa parannusta niin en jaksa odottaa enää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio tuo, tosiaan artikkelin julkaisun jälkeen on Tidalilla halvempikin versio. Itse haluaisin myös kovasti tuota 320 kbps:n laatua selaimeen, mutta koska käytän sitä harvemmin, niin olen toistaiseksi pärjännyt. Muuten minulla soi lähinnä kännykän kautta ja kotona verkkokaiuttimesta. Oman musiikin valikoima on lisäksi Tidalissa heikompaa, koska julkaisevat aloitusvaiheessa eniten kuunneltua ja sitten vasta valtavirrasta poikkeavia kappaleita, mikä on toisaalta ihan ymmärrettävääkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle