Langaton kotiverkko ei halvalla parane (ZyXEL NBG-418N v2)

Langaton reititin

ZyXELin reititin
Kodin laitteet saattavat vaatia enemmän, jos haluaa kaiken irti - etenkin jos puhutaan langattomasta verkosta ja sen nopeudesta. Halusin selvittää saako 25 eurolla mitään. Kaupasta siihen hintaan irtosi ainakin ZyXELin NBG-418N v2 -reititin. Ostim, koska oli niin halpa.

Jokainen, joka osaa lukea, huomaa paketista 300 Mbps -maininnan. Okei, tällä saa varmasti ainakin 70 megaa. Todellisuus paljasti, että parhaimmassakin tapauksessa nopeus oli 30 megaa (eli paketissa on yksi nolla selvästi liikaa) ja sitäkin sai vain ani harvoin. Ehkä 25 euron pieni ja söpö karkki ei teekään mitään muuta? Kyllä tätä voisi suositella ADSL-talouteen, jos on budjetti vähäinen, mutta 100M-liittymälle tuo on iso vitsi. Pettymys!

Selvitys: iPadin ei tulekaan toimia yli 50 Mbps

Pitkään olin miettinyt, että miksi kaiken maailman televisiot ja läppärit tunnistavat langattoman verkon 130 Mbps -nopeudella ja iPad-tietokone sekä Android-puhelin vain 72 Mbps. Laitteissa on kuitenkin samainen 130 Mbps -tuki. Olin miettinyt jopa huonoa modeemia, mutta uudellakaan ei kerrottu maksiminopeus nouse. Eilen sitten kysyin asiaa parhaalta kaveriltani, Googlelta, mitä hän on mieltä asiasta. Vastaus löytyi sekunneissa. Olisi pitänyt kysyä jo aiemmin.

Eräs bloggaaja on paininut saman kysymyksen ääressä ja päätti selvittää asian perin pohjin. Mistä johtuu, että iPadilla ei ikinä pääse kotiverkossa yli 50 Mbps? Hänen selvitys osoittaa, että iPadin ei edes tule toimia tuota nopeammin, nopeus paranee vain 5 GHz -tuella ja se käytännössä tarkoittaa kalliimpia reitittimiä. Hänen mukaansa tuollaisella paremmalla reitittimellä iPad 4 -versiolla, joka minultakin löytyy, pääsisi jopa noin 74 megaan. Sitä nopeutta en ole nähnyt koskaan,

Siis tuossa iPadissa on pakko olla jokin muu syy, kuin ainainen "huono modeemi" Elisalta, näyttää siltä nimittäin. Panin huomioon myös sen, että kun läppäri löytää samasta paikasta viittä eri verkkoa, iPad löytää vain kotiverkon. Saman voi sanoa myös puhelimesta, tosin siinä tarjontaa aavistuksen enemmän. Voisiko olla, että iPadin tehot eivät riitä kättelemään tavallista 2.4 GHz -verkkoa 50 megaa nopeammin? Syy voisi olla tässä. Nämä on näitä liian nopean netin ongelmia.

Nopeusvertailua eri laitteiden kesken

Vaikka 25 euron ZyXEL ei auttanut, niin sai ainakin nauraa, paljon. Reititin, joka mainostaa 300 megan teoreettisia nopeuksia, on todellisuudessa maksimissaan 30 megaa. Palautukseen saman tien. Kuvassa iPad ja Android nopeustestien jälkeen Viihteen boksin kautta (tehty eri aikaan). iPadissa langaton verkko selvästi nopeampi, kun tukiasemaan on muutama seinä. Uskon kuitenkin, että 5 GHz -verkko olisi nopeampi ja kattavampi. Sellaista reititintä en aio ostaa.

Kattavuus johtuisi mm. erillisen laitteen paremmista antenneista, jotka ovat vahvistettuja teholtaan. Mietin kuitenkin vain sitä, että käytännössä puhelimella ja tabletilla eroa ei huomaa - onko sinulla nyt siellä 20 megaa, 40 megaa vai 60 megaa alla. Samalla ei myöskään tarvitse lisälaitteita hommata. ZyXELiä en suosittelisi edes pahimmalle vihamiehelleni, jos minulla sellaisia olisi. Tuonkin rahan voi käyttää viisaammin vaikkapa ruokaan tai konserttiin Vantaalla.

Vaikka ZyXEL lupaa ilmeisen paljon, totuus on karu. Ainoa parantava vaikutus tuossa oli se, että se kantoi nyt pihaa selvästi pidemmälle ja nopeudet olivat noin 10 Mbps. Se ei kuitenkaan hirveästi lämmitä, jos nopeudet kotona ovat yleensä enintään 20 Mbps. Siis jopa Pace C2300 -boksin omalla sisäisellä langattomalla verkolla toimivuus on parempi - vaikkakin ei pihaa pidemmälle jaksakaan enää. Toistaiseksi on pakko mennä näin, sillä tällä kertaa halvalla ei saanut hyvää.

Loppusanat

Kannattaa siis ostaa vähän kalliimpaa, ainakin verkkotuotteissa. ZyXEL oli myös siitä hyvä, että se mainoksen mukaan osaa myös tarvittaessa pidentää olemassa olevan verkon kantamaa. Ohjeista huolimatta en saanut sitä toimimaan, joten reititin on erittäin kyseenalainen. Se ehkä sopii juuri ja juuri ADSL-liittymään, mutta 100M-kaapelimodeemiin mokoma on huumoria parhaimmillaan. Kirjaimellisesti juuri nyt ja vielä huomennakin. Älä osta ja säästä aikaa.

Nyt vain paketoimaan roska nätisti pakettiin ja huomenna matka vie kauppaan takaisin. Jos eivät noin ota, niin on ainakin muutama "takuuasia" perässä. Reititintähän on hullua mainostaa 300 megan nopeuksilla, jos totuus on vasta silloin, kun ottaa nollan pois perästä. Juuri tätä huonompaa reititintä en ole koskaan käyttänyt. Pienikokoisuus ja nättiys ei nyt oikeasti pelasta tätäkään ongelmapommia. Ongelmajäte olisi oikea paikka tälle edulliselle laitteelle.

Jos haluat parantaa langattoman kotiverkon kantamaa ja nopeutta, kaikkein halvinta ei siis kannata ostaa. Mutta operaattorinkaan laite ei välttämättä ole kaikkein tehokkain: on siis syytä miettiä ihan ääneen - nytkö on sen 5 GHz -reitittimen aika? Netin mukaan tuollainen laite nopeuttaa iPadia niin, että monet ovat päässeet sillä jo lähemmäs sataa, ainakin 99 Mbps:n asti. Monille kuitenkin 50 megaakin on varsin kylliksi. Sain myös laitteesta palautuksen rahana takaisin tilille.

Kommentit