Miten toi maksaa noi

ABC Pirkkalan Sale
Monen kaupan kassajonossa tänäkin päivänä yleistä on huuto tähän tyyliin: "Miten toi maksaa noi?". Sitä tuntee olonsa jo hakkeriksi, kun ei taaskaan muiden mielestä ole maksanut ostoksista mitään. Oikeasti tililtä lähtee raha normaalisti seuraavana arkipäivänä kaupan tilille.

Miten kassalla voi maksaa "maksamatta mitään"? Tai pikemminkin miten kassalla voisi maksaa tekemättä juuri mitään. Harva tietää, mutta suurimmassa osassa kortteja on lähimaksu. Sen tunnistaa kortin neljästä Wifin tapaisesta merkistä. Kortti sitä tukevan maksupäätteen luo ja alle 25 euron ostokset menevät tililtä näppäilemättä mitään koodeja.

Nopeasti maksava asiakas ei ole hakkeri

Vaikka kyseistä lähimaksuominaisuutta onkin mainostettu, ja se on käytössä muun muassa kuvan Sale-myymälässä Pirkkalan ABC:llä, ihmiset eivät vieläkään tunne sitä täysin. Tänään Lidlin kassajonossa pari takana olevaa ala-asteikäistä poikaa kysyivät miten maksan nuo ostokset. Minulla ei ollut käteistä, en ole näppäillyt tunnuslukua. Piti sitten kertoa, että pankkikortissani on tuollainen lähimaksuominaisuus, eikö olekin hauskaa? Maksoin koko ruokakassin sekunnissa.

Hei, mekin tarvitaan sellainen. Vitsi, että olisi kiva tuollainen, kuului poikien suusta onnelliseen sävyyn. Vaikka asioin tuon lähimaksun avulla ruokakaupassa aina, ihmettelevät kasvot ovat toistaiseksi olleet harvinainen näky. Puoli vuotta sitten mummo ja vaari ihmettelivät kysellen myyjältä, että mitenkä sitä maksamatta kassan ohi pääsee nykyisin? Kaupan kassa joutuikin vähän selittämään mitä lähimaksu on. Se nopeuttaa asiointia useimmissa kaupoissa, myös Lidleissä.

Tässä kortissa on lähimaksu

Vaikka lähimaksun raja onkin 25 euroa, yksinasuvalle se on kyllin tarpeeksi. Jos joskus lähimaksun raja ylittyy, maksutapahtuman voi edelleen suorittaa samaan tyyliin korttia päätteen sisälle tuomalla - se vain siinä tapauksessa kysyy PIN-koodia. Se laitteeseen ja yli 25 euron ostos on veloitettu. Tällä hetkellä lähimaksu on käytössä esimerkiksi Lidlissä, S-kaupoissa, Tokmanneissa, R-kioskeissa ja K-kaupoissa. Muitakin on ja tulee jatkuvasti lisää mukaan. Lähimaksu toimii kiistatta usein.

Vastaavan saa myös matkapuhelimeen esimerkiksi Elisa Lompakon tai DNA Täpäkän avulla. Silloin kaikki menee samoin, mutta kortin sijasta vilautellaan omaa älykännykkää. En haluaisi edes tietää, mitä tekniikasta jälkeenjääneet olisivat mieltä, kun maksaisin yhtäkkiä puhelimella. Olisi varmaan jo Anonymous-hakkeriryhmän jäsen! Nyt sitä myös huomaa, että monien rakastamaa käteistä ei juuri koskaan lompakossa ole. Minulle lähimaksu on toimiva vaihtoehto, mutta onko se sitä sinulle?

Loppusanat

Lähimaksun mahdollisuudesta kerrotaan yleensä kaupan kassalla esimerkiksi tiedotteen muodossa: se voi olla iso plakaatti tai pienempi juliste. Toivoisin itse, että lähimaksu yleistyisi seuraavaksi esimerkiksi kahviloihin ja pikaravintoloihin. Siellä tunnetusti jonotetaan turhaan, kun ihmiset muistelevat koodejaan tai etsivät käteistä lompakon sisältä. Se on kuitenkin varmaa, että se rakas PIN-koodi ei unohdu lähimaksua käytettäessä! En ole ainakaan itse sitä unohtanut vielä koskaan.

Miten toi maksaa noi, se on legenda. Eikä se koskaan vanhene, koska aina löytyy heitä, joille kyseinen maksutapa ei ole tuttu, vaikka sellainen useimmissa pankkikorteissa onkin. Nyt kannattaakin vilkaista lompakkoon, sillä suurella mahdollisuudella sinullakin voi olla tällainen lähimaksukortti. Miltä tuntuisi maksaa limsa ja kroissantti tasan yhdessä sekunnissa? Lähimaksuominaisuudella sekin onnistuu. Kyllä, tasan sekunnissa. Jos et usko, niin kannattaa ihmeessä kokeilla!

Yllätyt takuuvarmasti, kunhan ostoksesi ei ylitä 25 euron maksurajaa.

Kommentit