Musiikkia ja televisiosäätöjä

Philipsin televisio
Musiikkia kuunnellen voi tehdä kaikenlaista. Tänään säädin television kuva-asetukset. Säätö tapahtui säätöjen jälkeen kirjaimellisesti. Säädin nimittäin asetukset jo viime vuonna, mutta jostakin syystä oletusasetukset tulivat tilalle eilen.

Jos ostat taulutelevision, saatat huomata, että oletuskuva on hyvin mauton eikä kelpaa juuri kenellekään. Tästä huolimatta kuvansäätö ei ole vaikeaa, jos tietää mistä etsiä ohjeet. Monet mainostetut kuvanparannustekniikat oikeasti huonontavat kuvaa ja näiden parantavaan vaikutukseen kannattaa vain nauraa sydämensä kyllyydestä. Joidenkin mukaan se ainakin pidentää ikää!

Tomtraxia ja säätöjen kuhinaa

Paljon on soinut tänään Tomtraxin remiksaus kappaleesta D3cay & R3lay - Let It Go (Tomtrax Remix), syykin oli selvä, tylsien säätöjen tekeminen on paljon mukavampaa kunnon musiikin parissa. Lyhyesti voisi sanoa, että ainakin kaikki kuvaparannustekniikat kannattaa ottaa pois. Tämän tehtyäsi mene Tekniikan Maailman sivuille ja etsi televisiotasi lähin vaihtoehto mallinumerolla. Esimerkiksi itse etsin mallilla PFL5008T. PFL5007T oli Philips-mallistosta omaani lähin.

Käytin sitten sen asetuksia avaamalla ensin PDF-tiedosto. Lue se tarkkaan ja säädä asetukset sen mukaan. Jos sinulla on Sonyn televisio, luonnollisesti haet Sonyn listasta omaasi. Hakua voi jonkun verran nopeuttaa painamalla selaimessa CTRL+F, joka aukaisee hakukoneen. Kirjoita sinne mallinumero ja hyppää mallista toiseen katsoaksesi mikä on lähempänä omaasi. Säätö ei todellakaan ole vaikeaa ja kuva paranee suuresti. Saatat jopa yllättyä kuvanlaadusta.

Mukavaa musiikkia ja mukavia säätöjä jokaiselle! Ainakin tuossa omassa Philipsissä vakiosäädöt olivat niin huonoja, että ne lähinnä huononsivat kuvaa. Netflixissä Full HD näytti lähinnä SD:ltä ja kuvassa oli aina outoja pikselöitymisiä. Olin yhteydessä Netflixin tukeen ja siellä neuvottiin katsomaan television kuva-asetuksia. Sitten muistin, että joskus taisin vahingossa käydä Kuvan säätö automaattisesti -valikossa. Se ehkä pilasi kuvan, minkä olen säätänyt aiemmin.

Voisi kuitenkin ajatella, että huolimatta käynnistä valikkoon, mitään asetuksia ei olisi vaihdettu omatoimisesti. Mutta niin siinä sitten kai kävi. Onneksi säädöissä ei mennyt muutamaa minuuttia pitempään. Nyt television kuva on jälleen terävintä kärkeä. Netflixin sarjat ja leffat ovat jälleen heränneet eloon. Television hankinnassa kannattaa varmistaa, että televisiossa on kattavat kuvasäädöt. Jos ei sellaisia ole, kuva voi olla surkeaa. Mallikappaleesta voi säätöjä yrittää katsoa.

Loppusanat

Kannattaa myös muistaa, että television vakiosäädötkin ovat monesti säädetty huonosti. Näiden avulla et pääse mihinkään televisiosi kanssa. Ainakin jää paljon potentiaalia hyödyntämättä. Täällä vierailleet ovat aina sanoneet, että televisiossa on erityisen hyvä kuvanlaatu. Sellainen voisi kuitenkin löytyä myös aina sinunkin kotoasi, jos vain käytät aikaa sen muokkaamiseen. Tekniikan Maailman arkistosta löytyy valmiit säädöt malliin kuin malliin. Sitä tietoa kannattaa hyödyntää väistämättä.

Tämä viikonloppu on nyt saatu päätökseen ja vain huominen kertoo, miten sitä vietetään silloin. Maanantait ovat, uskokaa pois, mahtavia päiviä. Siitä se viikko aina alkaa. Mutta alkaako se sarjamaratonilla, pyörälenkillä, kauppareissulla vai jollain muulla, sen tiedän vasta huomenna. Se on kuitenkin selvää, hyvin säädetyllä kuvalla sarjamaratonitkin ovat nautintoa parhaimmillaan! Ja aina parempi, jos musat tarjoaa itse Tomtrax! Tai kuka tahansa, kenestä itse tykkäät.

Kommentit