Neljä vuotta sitten...

Saunalahti liittymänä
Lähes neljä vuotta sitten tapahtui elämässäni paljon kummia. Sonera vaihtui Saunalahteen, Samsungin peruspuhelin (liukuläppä) vaihtui terävään Samsungin Galaxy S -älypuhelimeen ja musiikkikin jatkoi soimistaan Spotifyn maksullisella Premiumilla.

Viides vuosi on menossa Saunalahdella, älypuhelimen ja Premiumin kanssa. Mitä pitempään menen, sitä vähemmän haluan vaihtaa johonkin muuhun. Jos asiat toimivat edes tyydyttävästi, se yleensä riittä minulle, enkä ala vaihtamaan mihinkään tarjousten perässä. Puhelinmyyjätkin ovat tämän ymmärtäneet esimerkiksi DNA:lla, sillä lakkasivat soittamasta jo vuosia sitten. Ja hyvä niin, myyntitykkejä ei kukaan kaipaa!

Joo, nopeamminkin voisi toimia!

Hei, olisi leffa kesken. Saisiko mitenkään kahden ja puolen megan sijasta viisi? No, aina ei voi saada... Avasin liittymän siirrolla siis jo tammikuussa, mutta varsinaisesti se lähti käyttöön avauspäivänä 2.2.2011. Siitä on siis jo monta hauskaa vuotta kera suoratoistettavan Spotify-musiikin. Vuonna 2013, kesällä kuvioon tuli myös Netflix-suoratoisto, niin kotona kuin kylilläkin. Dataa siis paukkuu välillä gigatavukaupalla. Onneksi Elisa ei ole rajoitusten puolella.

Sitä dataa nimittäin paukkuu parhaimmillaan 25 gigatavua kuukaudessa. Kesällä sitten jopa 100 gigatavua, koska silloin pyöräilen kylät ja kaupungit läpi musiikkia kuunnellen. Dataa siis menee kesäaikaan reippaasti. Joskus ei kuitenkaan dataa liiku taas lähes ollenkaan, tässä kuussa oli niin liukasta, että pyörällä ei paljoa ole päässyt ajelemaan. Data jäikin vaatimattomaksi, kymmenen gigatavua siirtyi tässä. Syy, miksi Sonerasta vaihdoin olikin selkeä.

Soneran tarjoama gigatavun datapaketti kympillä kuussa ei ole riittänyt edes viikoksi ja Saunalahdella sain silloiseen 5,56 € hintaan 512 kbps / 512 kbps -liittymän. Harmittaa vain se, että muutama vuosi sitten Saunalahti päätti uudistaa liittymiä ja tuli tuollainen ilmainen vakionopeus. Se oli puolet hitaampi. Nyt minulla on ollut jonkin aikaa Tarkka 3G, jossa 21M/5M-mobiilidata ja muu käytön mukaan. Se maksaa reilusti enemmän eli tarkalleen ottaen vain 14,90 euroa.

Maksan 21 megasta, mutta käytännön nopeus on ollut kuitenkin noin 1-10 megaa. Joskus yöstä ja välillä aamusta pääsee 21 megaan. Alimmillaan nopeus on kuitenkin jopa 500 kbps. Silloin tosin väistämättä ruuhka-aikaa ilmassa. Mutta voisiko liittymä toimia nopeammin? Mielestäni kyllä, mutta pitkä asiakkuus estää minua vaihtamasta. Itse asiassa en edes ole varma, auttaako tämän operaattorin vaihto yhtään mitään. Yhdestä hyvin merkittävästä syystä.

Jos vaihdan toiselle operaattorille, jossa on 2M-nopeuksia, ei sellainen taida juuri tyydyttää Netflix-käytössä iPadissa. Toisaalta riittää kun pistää musiikkia soimaan ja sitten pistää toisen sovelluksen surffailemaan, niin siinäpä tuo kaista koetuksella. Kaikenlainen numeronsiirto on kuitenkin pitkää odottelua. Nykyisin muutenkin 21 megan nopeus pitää olla vähintään, mutta lienee se ja sama keneltä sen ottaa, kaikilla on ruuhka-alueita - paitsi kiinteässä verkossa.

Olen miettinyt ja miettinyt, mutta taitaa olla niin, että turhaa puuhaa. Menkäämme siis viidennenkin vuoden tämän tutun kaverin kanssa! Ongelmia on ollut harvemmin, tyyliin 3G:tä ei ole löytynyt, tai se on ollut kelvoton suoratoistoon. Dataa siis siirtyy, vaikkakin joskus hitaammin, joten vastinetta rahalle kyllä tulee. Niin, mielestäni saa jo yrittää, että löytää alueen, jossa on vain EDGE. Täytyy ihan umpimetsään mennä! 4G-verkon toimivuus olisi tietysti varmaan toinen.

Loppusanat

Vaihtoa myös estää tavallaan sekin, että tällä hetkellä minulla on myös kiinteä laajakaista 100M/10M. Se estää mobiilin vaihtoa monesta syystä. Ensinnäkin kun kotona käytän nettiä näinkin nopeasti, sitä hyväksyy, että muualla ei asia olekaan näin. Harvemmin myös tarvitsee muutamaa megaa enempää liikkeessä. Toinen asia on se, että Elisa laskuttaa Viihteen ja Tarkan samalla laskulla ja ne löytyvät samasta itsepalvelusta. Se on loistava juttu saada kaikki yhdeltä luukulta.

Palvelu on toiminut ja verkon ongelmissa on autettu, asiat korjattu myös lopuksi, että se puheliittymä lähtenyt häiriön jälkeen pelaamaan. Varsinaista syytä vaihtoon ei siis ole, vaikkakin joskus nopeutta saisikin olla enemmän. Joskus oli sellainen häiriö, että suoratoisto pätki kaikkialla, laitoin Elisalle viestiä ja pian jo vikapalvelun henkilö soittikin. Hän loi liittymän uudelleen verkkoon, tämän jälkeen musiikki on soinut jälleen täysin ongelmitta. Palvelu siis pelaa Elisalla!

Operaattoriuskollisuus on siis kunnossa ja se voi hyvin. Miksipä sitä turhaan vaivaa nähdä vaihtoon, jos se ei välttämättä pelasta. Kaikki operaattorit kun tarjoavat jaettua mobiilikaistaa ja väistämättä on selvää, että jossain joku on nopein ja toisaalla hitain. Minulle kuitenkin riittää se, että kotona kiinteä ja mobiili kylillä. Tähän mennessä se on hoitunut varsin hyvin Elisan yhteyksillä. Toivotaan yhtä hyvää striimiä jatkossakin! Millaisia nopeuksia sinä saat puhelimesi mobiililaajakaistalla?

Kommentit