Nothing lasts forever

Digikameran virheilmoitus
Suokaa anteeksi, mutta otsikko on juuri nyt osuvimmillaan nyt englanniksi. Lahjaksi aiemmin ostettu digitaalikamera on mennyt rikki, vaikka käyttö on ollut todella vähäistä. Kamera on kuitenkin ollut tarpeen. Nyt täytyy sanoa, että en lainkaan muista, koska tuon hankin.

Todennäköisesti vuosi oli 2011, koska ostaessani kamera oli melko uusi, netistä löysin valmistusajankohdan ja se oli 2010. Varovaisesti arvioituna kamera on kuollessaan noin 3-4-vuotias. Ottaen huomioon, että kameralla on otettu vain juhla-, koti- ja matkakuvia, ei sillä ole räpsitty montaakaan tuhatta kuvaa. Siis mielestäni kamera ei ole palvellut lahjansaajaa riittävästi - mutta joskus se palvelus vain päättyy. Kamera valittaa objektiivista.

Pitäisikö kameran kestää enemmän?

Noin neljävuotias kamera ja kuvia vain vähän ikään nähden - nytkö se päätti tehdä sen, kuoleman täydellisen. Varmasti pieni vika, mutta korjaus maksaa netin tietojen mukaan enemmän kuin uusi kamera. Ostohinta oli noin 99 euroa ja kyllähän sillä on monta hyvää kuvaa otettu. On kuitenkin epäselvää minulle, pitäisikö kameran kestää pidempään? Varsinkin kun sitä ei ole jatkuvasti käytettykään. Ei anna hyvää kuvaa Canonista merkkinä - oli hinta mikä hyvänsä.

Ensimmäinen digikamera koskaan oli Olympuksen peruspokkari paristoilla. Juuri tuota Canonia vastaava. Sillä on otettu kymmeniä tuhansia kuvia ja viidentenä vuonna se hajosi - mutta putoamiseen. Laite pääsi putoamaan ja paristokansi irtosi. Kamera siis olisi palvellut varmasti vieläkin, jos ei olisi pudonnut lattialle. Hintatasoltaan kamerat olivat tasavahvoja - molempien ostohinta oli satasen alapuolella. Toinen oli kestävämpi. Onneksi käyttäjällä oli kuitenkin älypuhelin.

Ottaen huomioon että kameroilla on otettu eri määrä kuvia, mielestäni Canon ei nyt ole vakuuttanut ketään. Onneksi käyttäjä voi jatkaa kuvien ottoa puhelimellaan. Nyt en siis puhu mistään nyky-Olympuksestani. Puhun tuosta vanhasta ensikamerastani. Uskon ja luotan sen perusteella myös nykyiseen Olympus-kameraani, sen sijaan Canonin kamerat voisi kiertää jatkossa hyvin kaukaa. Kamerassa on linssivika. Se valittaa paristoja tai sitten näytössä linssivikavaroitus.

Hyvin pidetty, vähän käytetty kamera, on siis nyt virallisesti kierrätyslavan seuraava palkittu asiakas. Mutta voisihan digikamera myös kestää, varsinkin, kun käyttö on ollut todella vähäistä. Netin syövereistä löytyy monta ohjetta linssivikoihin, onkin hyvä tietää, että emme ole ainoita. Ohjeet eivät juurikaan ole auttaneet, kamera on siis lopullisesti kuollut. Kännykkä ei kuitenkaan pelasta, kuvat kun jäävät varsin huonoiksi. Ehkä seuraavassa kännykässä on parempi kamera.

Minkälaisia kokemuksia muilla on kameroiden kestävyydestä? Onko kameraa järkevää korjauttaa? Netissä moni on sanonut, että takuuajan jälkeen rikki mennyt kamera on kierrätystavaraa. Pieneltäkin vaikuttava vika korjauksineen maksaa uutta vastaavaa kameraa enemmän. Korjaus ei siis välttämättä kannata. Tuokin on jo niin vanha kamera, että tämä syö ahkerasti paristoja. Nykyisellä Olympuksessani on akku. Se toimii. Sitä voi myös ladata, eli rahaa säästyy kaiken aikaa.

Objektiivivika on yksi mahdollinen kameran rikkoutumissyy. Se voi tapahtua mille tahansa kameralle merkistä riippumatta. Nykyisin kannattaa muistaa yksi perussääntö: kaikkein halvin kamera ei välttämättä kestä vuosia. Lisäksi kameraan kannattaa aina hommata kunnollinen laukku, jottei se kolhi mitään esimerkiksi repussa tai kävellessä. Hyvin hoidettu kamera kestää vuosia, mutta kuten otsikkokin toteaa, mikään ei kuitenkaan kestä arjessa ikuisesti. Tai läpi elämän.

Loppusanat

Vaikka digitaalikamera onkin rikki, kännykkä tuskin kameraa korvaa ainakaan lähivuosina täysin kokonaan. Selvää on, että kännykän kamera ei päätä huimaa ja sillä on vaikeaa saada kunnollisia kuvia. Varsinkin, jos harrastaa vielä perinteisiä valokuvien tekoja, niin kunnon digipokkari ällistyttää tuloksellaan. Tehdyistä kuvista tulee tarkkoja ja valoisia. Kännykän kuvista helposti tummia ja rakeisia. Siinä on pieni ero. Uutta kameraa ei kuitenkaan kannata ostaa hätiköidysti.

Kameroiden ominaisuuksia ja hintoja kannattaa vertailla. Järjestelmäkamera ei välttämättä ole hyvä valinta sellaiselle, joka kuvaa vain sunnuntaisin vieraiden saapuessa kotiin. Järjestelmäkamera ei myöskään palvelisi minua, koska ei kiinnosta oikein tutustua kuvausmahdollisuuksiin. Selkeintä on käyttää automatiikkaa, ilman mitään kosmetiikkaa, koska näin voi tehdä halvemmallakin kameralla. Siksi ostin pokkarin viime kesänä. Se ehkä toimii kolme vuotta, tai hieman enemmän.

Jos valokuvaus on sinulle hyvä harrastus, pidät blogia, tai haluat teettää kuvista paperisia versioita - kunnon kameralla se varmasti onnistuu. Yhdessä asiassa älypuhelimen kamera on kuitenkin paikallaan. Jos satut olemaan tilanteessa ja käsissä ei ole muuta, älypuhelimen veistos on toki tyhjää parempi. Rikki menevät digitaalikamerat ovat kuitenkin arkipäivää monella vuodesta toiseen. Onko kameraa joka kulkee kanssamme läpi kauniin elämän? Tuskin, mutta hinta vaikuttaa palveluun.

Kommentit