Paraskin luovuttaa (TP-Link Archer C20i)

Motonetistä reititin

Paketti on purettu
Vaikka kodin viihdeverkon parannus kuulostikin hyvältä idealta, paraskin luovuttaa siinä - toinenkin reititin nimittäin on yhtä huono. En tajua mikä tässä sitten on. Pääsisikö laite oikeuksiinsa valokuidussa, jossa netti tulisi suoraan seinästä? Nyt ei ainakaan toimi.

Kokeilla en voi, koska valokuitua ei minulla ole. Kaapelimodeemin kautta toteutuva nopeus on kuitenkin tässäkin edellisen tapaan maksimissaan 30 megaa. Tämä siitäkin huolimatta, että esimerkiksi läppäri tunnistaa verkon normaalisti 130 Mbps -verkkona. TP-Link oli edellistä kalliimpi ja maksoi 45 euroa. Laatu on kuitenkin kaukana ja omat laiteviat on rajattu jo pois. Laitetta ei kannata ostaa kaapelimodeemiin tai edes VDSL2-yhteyteen.

Mihin nopeutta katoaa?

Tämä on normaali kysymys. Mihin nopeus katoaa, jos laitteen kautta ei saa millään yli 30 Mbps? Vaikka laite onkin paketista otettaessa mukavan tyylikäs ja pieni tilaihme, niin ihan kaikkeen en sentään ole tässä laitteessa tyytyväinen. Tämä siitäkin huolimatta, että laitteessa on olevinaan Dual Band ja mm. AC. AC-laitteita ei kuitenkaan ole, mutta Dual Band -laitteita on muutama - puhelin ja tabletti. Dual Bandista huolimatta nopeus ei ole noussut aiemmasta reitittimestä.

Teoriassa sen pitäisi, koska tukiaseman näyttämä 72 Mbps oli kasvanut 150 Mbps:ään. Nopeudet siis junnaavat paikallaan ja todellakaan mikään Full HD -striimi ei tällä epävakauden keisarilla näy kunnolla. Ajattelin alun perin siirtää viihdelaitteet omaan Wifiin, mutta on näköjään niin turhaa koko homma, että luovutan pois. Elisan toimittama modeemi on niin paljon nopeampi viihdelaitteissakin, että aivan sama. Elisan modeemi sentään toimii reitittimen osalta myös.

Tyylikkyydestä huolimatta ominaisuudet ovat kuitenkin kohdillaan. Tämä on kaksitaajuusmodeemi, tässä on neljä 100M-porttia, USB-jako. USB-liitäntään voi liittää esimerkiksi muistitikun, tulostimen tai kiintolevyn. Ominaisuus toimii hienosti, vaikka USB3-tiedonsiirtoon ei päästäkään. Itse nettipuoli on kosmetiikkaa, paketissa on hienoja sanavalintoja, mutta olo on ostoksen jälkeen pettynyt ja voimaton. Taasko se alkaa? Että minun pitäisi kerätä voimia palautukseen.

Hienolta näyttävä reititin on pettymys

Tässä on siis tyylikkyyttä ja ominaisuuksia, mutta laadultaan tuote ei vastaa TP-Linkiä. Ainakin heidän 3G/4G-mokkulareitittimet ovat toimineet paremmin ja vakaammin. Tätä jo testipäivänä on joutunut käynnistämään uudelleen, kun Internet-yhteys katosi - vaikka se toimi aivan hyvin itse kaapelimodeemin kautta. Epäselvää on myös edelleen se, että mihin nopeus katoaa, kun ei laitteen porteistakaan tule yli 50 Mbps. Käyrä on myös todella epävakaa.

Tämä ongelma on rajattu pois. Onhan se nyt selvää, että jos läppäri saa nopeuden samalla nettijohdolla 95 Mbps asti, niin jokin tuossa asemassa jarruttaa tuota nopeutta. Silloin puhutaan jo viasta kyllä, kun kaikki laitteet toimivat hitaasti, vaikka samat laitteet operaattorin boksilla tarjoavat huikeita lukemia. Pelkästään läppäri saa sieltä langattomasti parhaimmillaan 85 megaa. Miksi TP-Link ei saa edes puoliakaan? Kertokaa! En todellakaan suosittele tätä reititintä.

Tämäkin reititin menee palautukseen. Ajattelin myös tähän paketoida tutkimukset loppuun. Ei näköjään ole kunnon reitittimiä. Ei ihan kuitenkaan viitsisi huonompaa laittaa operaattorin Wifi-puolen tilalle. Olen myös taitava tietokoneiden kanssa, joten kaikkia asetuksia on kyllä kokeiltu ristiin, muun muassa kanavaa on yritetty vaihtaa sekä taajuuksia. Niistä huolimatta nopeus oli jarrufiiliksissä. Tuote ei siis vastannut odotuksia. Motonetissä saavat luvan ottaa tämän takuuseen vastaan.

Miksi tuotetta kehutaan?

Netissä on muutama positiivinen arvio tuosta, jotka vaikuttivat kokeilupäätökseeni. Osa olivat tietysti sitten negatiivisia. Johtuuko se siitä, että useimmilla on ADSL, eikä näin ollen nopeuskuristusta juurikaan huomaa? Mielestäni sadan megan netillä 25 Mbps -nopeus on naurettavuuden multihuipentuma. Tuote on pettymys, jota tuskin mikään takuuvaihto-operaatio korvaa. Saa nähdä saanko hyvityskuitin vai uuden laitteen. Tai kenties jopa rahana.

Portit ovat takana 100 Mbps ja niistä lähtee yhtä kosahtanut nopeus - maksimissaan puolet ja epävakaasti. Speedtest.netin nopeuskäyrä Elisan modeemin kautta on Ethernetissä tasainen, mutta tuossa aaltoilevaa sorttia. Ei kyllä toimisi edes kytkimenäkään. Tuntuu kuin käyttäisin mobiiliverkkoa. Olen päättänyt jättää asian noin. Jos maapallolla ei ole toimivaa reititintä, niin sitten ei... Ajan voi käyttää tyylikkäämminkin. Vaikkapa sarjojen katselemiseen.

Tämä muovirimpula ei sovi juuri mihinkään käyttöön ja sen ostamista kannattaa välttää, ainakin jos tarkoitus on liittää kaapelimodeemin, luota tähän tietoon. Luulin aluksi Elisan reititinmodeemiyhdistelmää surkeaksi, kun netti ajoittain meni ihan alas, etenkin nopeustestin aikana. Lopulta selvisi, että Speedtest.net-sivusto kaatoi sen, Soneran nopeustesti ei nimittäin laitetta kaatanut. Yksinkertainen asia voi johtua jostain pienestä, mutta tuolla ratkesi.

Tyylikäs, mutta toimimaton

Jatkossa testaan nopeutta Soneran nopeustestillä, se ei kaada nettiä, kun samalla vaikka televisio suoratoistaa Full HD -striimiä. Tämä muovirimpula ei suoriudu siitäkään - nopeus ei riitä kahdelle laitteelle. Sellaista reititintä en ole ostanut! Perinteinen tie takuuluukulle on siis jälleen auki. Satasen reitittimiä en aio kokeilla, koska pitäähän sitä asia toimia edes vähän halvemmallakin. Varsinkin kun oikeastaan 5 GHz -kaistalle ei ole käyttöäkään ainakaan tässä taloudessa.

TP-Link osoittautui huonoksi tietoliikennekaveriksi, mutta Elisan oma Pace C2300 on jälleen osoittanut kykynsä toimia. Eilen kuormitin yhteyttä tarkoituksella. Kaksi langatonta laitetta ja kaksi langallista laitetta. Pistin ne toistamaan Full HD -striimiä. TV ja iPad toistivat Netflixiä ja läppäri ja Android toistivat YouTubea. Neljä Full HD -laatua, kaistaa veivät noin 20 Mbps. Heti kun testasin Speedtest.netillä, netti kaatui saman tien. Omituinen vika, sanoisin.

Sitten ajoin Soneran nopeustestin, testasin ainakin 25 kertaa ja netti se vain jatkoi toimimistaan, jotenkin siis Speedtest.net kaataa sen netin. Tykkään testailla nopeuksia, koska haluan tietää saanko vastinetta rahalle. Muutenkin joskus hauska tietää kuinka paljon kuorma parhaimmillaan vie. Funetin laskeva nopeus osoittautui Funetin palvelinongelmaksi, sillä Linuxin palvelimelta Wifillä data tulee maksimilla koko ajan. Testaa nopeutesi, niin tiedät mistä maksat!

Loppusanat

Elisan laite ei siis ole sutta ja sekundaa, nyt olen myös varma - tällä me pärjätään. Sen sijaan muovinen TP-Link jättää toivomisen varaa ja lähtee takuupalautukseen pikaisesti. Siitä ei ole ollut mihinkään tässä taloudessa. Reititin osoittautui myös muoviseksi ja natisevaksi, pelkkä mukaan tullut Ethernet-johto on saattanut kaataa laitteen kyljelleen. Höyhenenkevyt laite tuskin paina repussa omaisuuksia, mutta laatu sen mukaan! En voi laitetta suositella lainkaan ADSL:ää nopeampaan nettiin.

Olen aika pettynyt näihin. Maanantaina lähdettävä taas kylille pyörimään, koska kaapeissakaan ei ole tilaa säilöä tuollaista bulkkitavaa, joka ei edes Netflixiä jaksa pyörittää kunnolla. Nyt kun selvisi mistä Elisan modeemi on kaatunut ja tapoja on korjattu - en näe enää mitään syytä jatkaa tätä taistelukenttää. On vain niin, että reititin nyt ei paljoa lohduta, se vain "varastaa" kaistaa. Monet suosittelevat eri laitetta Wifi-puolelle kyllä. Vielä kun kertoisivat totuuden, ettei se aina toimi.

Itse en ole ainakaan tyytyväinen, ainakin omien kokemuksieni perusteella. Wifikään ei voi olla varsinaisesti tukossa, sillä saman taajuuden Elisan oma boksi tarjoaa nopean Wifi-puolen. Näin entistä enemmän syypää hymyysi on tämä onneton TP-Link. Tämä kaveri on elämän vihollinen, älä edes yritä kantaa sitä kotiin - se kostaa. Se vie nopeuden. Se vie kaiken mahdollisen. Nyt kannattaa olla hyvä ystävä operaattorisi omalle modeemireitittimelle. Se säästää hermoja ja aikaa.

Watch out! Official seal of: Ongelmajätettä...

Nauru on sallittua, mutta ei tietenkään pakollista.

Kommentit