Suoratoisto koukuttaa jokaisen

Musiikkia suoratoistona
Musiikki kuuluu monen arkeen ja juhlaan. Olen suoratoistanut sitä vuodesta 2010, tarkemmin joulukuusta, mutta olen miettinyt myös perinteistä tapaa. Tällä hetkellä voin sanoa, että päätös on vaikea. Osin siksi, koska aloittamaan biisien ostamisessa joutuisi tyhjästä.

Siis kun olet kerran löytänyt tiesi Spotifyyn tai vastaavaan palveluun, se koukuttaa, se myös sitoo palveluun. Vaikka saat paljon musiikkia, niin lähteminen on tehty erittäin vaikeaksi. Jopa suoratoistopalvelusta toiseen vaihtaminen on tehty vaikeaksi. Kaikki soittolistat, koko kokoelma, viimeistä albumia myöden ovat siirtämättömissä. Jos haluaisin vaihtaa Rdioon tai Googleen, minun pitäisi oikeastaan luoda sama sisältö uudelleen sinne.

Koukussa musiikkiin, vankina Spotifyyn

Näin se on. Spotifylle olet vanki, jos vähänkin olet panostanut soittolistoihin. Palvelu sinänsä on hyvä, mutta joskus vain tulee parempia tarjouksia muualta, joku voi halutakin ottaa käyttöön Rdion - siellä kun on verkkoselaimessa 320kbps-tuki maksaville asiakkaille. Siirto on kuitenkin tehty hankalaksi, vaikka netistä löytyykin puolivalmiita skriptejä, joilla soittolistan siirtoa voi hiukan helpottaa. Tästä huolimatta joitakin biisejä joutuu hakemaan uudelle soittolistalle käsin.

Jos taas haluat siirtyä maksamaan musiikista, ostamalla sitä vaikkapa Google Playstä, sekin on vaikeaa. Spotifyssä sinulla on 1 800 biisin soittolista ja lisää tulossa, mutta Google Playn ostetuissa on vasta pari biisiä. Sitten kun rupeat biisejä ostamaan, niin soittolista kasvaa pikkuhiljaa, mutta samalla mietit, että hei - voisin saada edelleen samat biisit kympillä kuussa! Siinäkin tekijät saavat osansa ja joka kerta - kuten edellisessä artikkelissa olikin. Tämäkin on artistille siis kultakaivos.

Pääasia on kuitenkin se, että tukee musiikkia tavalla tai toisella. Laiton lataaminen ei ole sitä. Testissäni olen huomannut, että biisit ovat kohtuullisia hinnaltaan - keskihinta on Googlen palvelussa euron luokkaa. Vanhempia saa yleensä halvemminkin. Biisien lataus vaatii internetyhteyden. Googlen oma Play Musiikki ilahduttaa suoratoistajaa - kaupasta ostetut biisit saa halutessaan tulemaan verkosta verkkoselaimen läppäriin ja sovellukseen puhelimeen.

Tämä poistaa tilaongelmat. Toisaalta koska Elisan mobiiliyhteys on nykyisin hidas, voisi toki lataus paikallisesti olla parempi juttu. Nyt tullaan lähtöpisteeseen - sama onnistuu myös Spotifyllä Offline-tilaa käyttäen, tosin rajoitus on 3 333 biisiä maksimissaan. Soittolistani mahtuisi hyvin, mutta tulevaisuudessa raja saattaisi tulla vastaan. Silloin tosin mahdollisesti kapasiteettiongelmat on jo ratkottu. Valinta sekin. Toisaalta Googlen tilauspalvelu antaa tallentaa musiikkia vapaammin.

Spotify koukuttaa tavalla tai toisella. Jos päätyisin nyt ostamaan parhaita kappaleita, kestäisi jonkun aikaa saada edes riittävän monipuolisen soittolistan. Se, haluanko odottaa sellaista, kun Spotifyssä on sellainen jo valmiina onkin toinen juttu. Biisejä voisi olla toki hyvä ostaa lisätukena artisteille, mutta jos suoratoistaa kaiken, on fyysinen kappale jossain kiintolevyn nurkilla "turhaa" täytettä. Tilanne on se, että pitäisi valita. Rajattoman netin aikakaudella se on suoratoisto.

Joko suoratoisto tai musiikkiosto. Tai kaikki yhdessä: ilmaistili Spotifyssä musiikin löytämiseen ja Googlen Play sen ostamiseen. Voin kertoa suoraan, että en tiedä lainkaan mitä tässä pitäisi tehdä. Jotenkin tuntuu ainakin tyngältä se, että kun avaat singlejulkaisun Playssa, onkin ostettuna se yksi parhain kappale. Spotifyssä ovat ne kaikki ja välillä voit pistää soimaan jotain listan ulkopuolelta. Jos ostaisin musiikkia, ostaisin vain parhaimman remiksin. Joskus tulee parempia.

Mielestäni koko singlen ostaminen on melko turhaa, jos kuuntelee vaikka vain editoituja versioita ja tietää tasan tarkkaan sen parhaimman remiksaajan. Spotify onkin siitä kätevä, että jos mieli muuttuu, sen kuin vaihdat kappaleversion toiseen. Biisitietojen korjaus tai muokkaus ei ole kuitenkaan ollut niin hankalaa kuin kuvittelin - ne kun tulevat levy-yhtiöiltä oikein tai lähes oikein ja kansitaidekin on mukana fiilistä tuomassa. Spotifyllä olen kuunnellut musiikkia enemmän.

Olen miettinyt myös sitä, tarvitsenko kotiini 100M/10M-netin suoratoistoon. Suurinkin palvelu vaati 7 Mbps ja harvemmin sitä yksinasuva edes käyttää monta laitetta samaan aikaan. Hintahan on se 40 euroa kuukaudessa - voisinko kenties pärjätä hitaammalla kiinteällä laajakaistalla? 10M/10M olisi ainakin tarpeeksi ja maksaisi enää 27 euroa kuukaudessa. Se kuitenkin onnistuisi vasta, kun Viihteen määräaikaisuus päättyy joulukuun alussa. Sitä odotellessa on aikaa miettiä.

Loppusanat

Idea tuossa Viihteessä oli, että otettuani sen, määräaikaisuuden aikana saisin kaapelimodeemin omaksi. Saunalahdellahan se maksaa erikseen. Sen loppuessa tietenkin olen vapaa siirtämään yhteyden Saunalahden puolelle samalla modeemilla. Viihdepuolta en juuri muutenkaan käytä. Se on kuitenkin vielä epäselvää, koska toinen vaihtoehto on myös 33 euroa maksava 50M/10M. Ajan kanssa varmasti tulen loppupäätelmään - aikaa on miettiä asioita perinpohjin.

Vaikka biisien ostaminen onkin Play-kaupassa helppoa ja Samsungin mukana tuleekin hyvä perusmusiikkisovellus, Googlen oma lisä oli hiukan monipuolisempi. Spotifystä luopuminen ei olekaan sitten helppoa. Tupakanpolton voi lopettaa erilaisin keinoin, mutta Spotify-riippuvaisuudelle ei keinoja sitten olekaan. Ehkä olemme lopun ikämme Spotifyn vankeja? Toisaalta, kuka on sanonut, että se olisi jotenkin paheksuttavaa? On ainakin mitä kuunnella päivästä toiseen.

Spotifyn käyttäjä tukee musiikkia yhtä lailla kuin yksitellen ostava asiakaskin. Onkin ilmeisen tärkeää, että miten musiikkia kuunteletkaan, varmista tekeväsi sen laillisesti. Se on hyvä tie tyytyväisyyteen sekä itselle että tekijöillekin. Mikään vertaisverkkokauppa ei musiikkia nimittäin tue millään tavalla. Suoratoiston vanki sanoo kuitenkin totuuden: ei se olekaan niin helppoa muuttaa tapoja. Ainakin pitäisi aloittaa täysin tyhjästä. Ja se vaatii paljon rahaa, joka ei puussa kasva.

Kommentit

 1. Niin, tämähän on juuri sitä nykyaikaa. Koukutetaan ihmiset johonkin palveluun sillä, että sisältö on tarpeeksi henkilökohtaista, lopulta voidaan muuttaa palvelua dramaattisesti heikoksi - niin kuin Spotifylle kävi - ja sitten olet pakotettu olemaan naimisissa.

  Kukaan ei jaksa tehdä mitään, kun sisässä on vuosien soittolistat ja tykkäykset, ja Spotify nykyään on täyttä roskaa, kun bugeja sen verran. Androidissa vielä kaikkein eniten.

  Mutta mitä mieltä olet Googlesta. Sehän on pahempaa. Googlessa olet riippuvainen kaikista niistä palveluista. Gmail, Blogger, Drive, Hangouts, Musiikki, Elokuvat ja mitä palveluita näillä onkaan. Jopa kalenterilla sitouttavat ihmisiä unohtamatta hakua.

  Minua huolettaa Google ja jokainen voi poistaa tilinsä, mutta aiotko sinä tai kukaan muu?

  Oletko harkinnut Googlen tilin poistoa ja mistä syystä?

  Millä korvaisit Chromebookin entä Androidin, kiinnostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän Google Musiikkia jo lähes kolme vuotta, on vähemmän buginen kuin Spotify, ja toisaalta siellä on omasta mielestäni parempi radio, hallintatyökalut kuin muutkin toiminnot soittolistoista hakuun. Nyt päästään itse asiaan.

   Google. Yksi palvelu lisää tänne kolme vuotta sitten. Tämä on tehnyt Googlesta luopumisen hankalaksi YouTubesta musiikkiin ja blogista kuviin. Kaikkea muutakin löytyy Googlessa tiedostoista aina puheluihin ulkomaille.

   Googlen käyttöä tulisi vähentää, ei ole oikein että yksi firma vastaa ihmisten viihteestä, tiedonsaannista, laitteista ja kaikesta muustakin tiedostoista ihmisten elämään kaikkine valokuvineen pilvessä. Luopuisin jos voisin.

   Olen miettinyt Googlesta luopumista, mutta tämä tarkoittaisi sitä, että Chromebookin sijasta pitäisi olla Linux OS ja Androidin tilalla Lineage OS. Se on vaivalloista eikä välttämättä siltikään tee elämästä Googlettomampaa.

   Enemmistö sivuista, tämäkin, voi näyttää Googlen mainostaa tai kerätä tietoja kävijöistä Googlen analyysipalvelun kautta. Tiedot? Googlelle. Gmailin vaihtaisin Protonmailiin, mutta sekään ei hyödytä, suurimmalla osalla on Android.

   Sitä kautta ihmisille tulee Gmail, eli vaikka itse suojautuisin Googlelta Protonmaililla, niin suurimmalla osalla on silti Gmail ja näin Google pääsisi koneellisesti seulomaan viestejäni. Jotain on tehtävissä pienellä määrällä työllä, mutta Google on kuin sää - se on aina mukana - aina tiellä siellä jossain kun netissä surffailee.

   Tällä hetkellä en mieti Googlesta luopumista, muuten pitäisi luopua myös kanta-asiakasetukorteista, koska myös S-ryhmä kerää tuotetietoja jopa tuotetasolla. Minusta siinä ei ole mitään väärää, jos myös asiakas siitä hyötyy.

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle