Älä käytä internetiä

Internetiin kytketyt laitteet
DNA huutelee juuri nyt Turun Sanomissa kaistaa vievien palveluiden lisälaskuttamisesta käytön mukaan. Ei ole nimittäin Jukka Leinosen mielestä oikein, että maksat palveluntarjoajalle rajattomasta internetyhteydestä ja löydät samalla Netflixistä monta hyvää sarjaa.

Niin, olisitte sanoneet sen suoraan: osta meiltä nettiliittymä, mutta älkää vain ihmeessä käyttäkö sitä yhtään mihinkään. Miksi myyntitilanteessa ei kerrota sitä, että DNA:n liittymä onkin uutisliittymä? Juuri muuta ei voi tehdä tai tulee vielä sanomista. Mielestäni tuollainen idea ei edes voisi toimia. Paitsi tietenkin Sonera ja DNA ovat ainoat datakattojen puolestapuhujat - voi siis tuo tottakin olla lähitulevaisuudessa.

Elisa ei datakattoja halua

Vaikka DNA joskus rupeaisikin näihin älyttömyyksiin, asiakkaat tietävät kyllä minne siirtyä - Saunalahdella ei datakattoja ole. Elisa ei myöskään valita julkisuudessa siitä, että Netflix sattuukin viemään kaistaa. Valittamisen sijasta Elisa lisää kapasiteettia, aivan kuten pitääkin, ilolla siis makselen laskuja sinne suuntaan. DNA:n toimitusjohtaja uutisessa olisi voinut sanoa sen suoraan: ostaessasi meiltä liittymän, pyri käyttämään sitä tosi vähän harmin vähentämiseksi.

Vain perussurffailua, vähän kuvia ja muutama minuutti 240P-laadun YouTube-videota. Oi, palataan ihan saman tien 90-luvulle modeemiaikaan! Itse en ainakaan tuota ymmärrä, että miten DNA aikoo Netflixiä laskuttaa. Itse maksan Netflixille siitä että pääsen katsomaan sarjoja ja leffoja. Jotta voin nähdä ne sarjat ja leffat, maksan vielä Elisalle kiinteästä ja mobiilista laajakaistasta. Miksi minun tai Netflixin tulisi maksaa DNA:n mielestä vielä lisää? Ei tuo kaista operaattorille maksa.

Ei kyllä innosta tuo DNA-liittymä enää ja olen varma, että kaikki muutkin saavat siitä tietää. En usko, että on enää kauan siihen, kun DNA hyppää Soneran keikkaan ja rupeaa myymään dataämpäreitä. On heillä ainakin mobiilidatan yhteisyritys pystyssä. En usko, että Sonera hyväksyy sen, että toisen operaattorin asiakas hyötyisi heidän panoksestaan rajattomasti. Ainakin DNA:n pitäisi korottaa hintaa, jotta rajattomuus yhteisverkon alueella säilyisi. Se voisi tapahtua lähiaikoina.

Aiemmissa uutisissa DNA:n toimitusjohtaja oikein korosti sitä, että datakatot eivät ole mitenkään mahdottomia lähitulevaisuudessa. Yhtenä syynä hän perusti sen, että ihmiset sattuvat käyttämään yhteyksiään raskaastikin. Elisa onkin ainoa laulaja uutisissa, joka ei suoraan datakattoja hyväksy, koska heidän mielestä kuluttajat määräävät sisällön. Enemmistö ei rajaa halua. Netflix-tunti vie täällä parhaimmillaan televisiossa kolme gigatavua tunnissa. Ehkä sinulla myös.

Loppusanat

Jos ostat liittymän, saat todellakin käyttää sitä. Myös DNA:n tapauksessa. Mutta luethan tarkkaan, mitä toimitusjohtaja suustaan laukoo - saattaa olla nimittäin tottakin - silloin kannattaa äänestää lompakolla. Jos itse tietäisin, paljonko dataa kiinteässä laajakaistassani kulkee kuukausittain, en varmaan edes yllättyisi siitä. Striimaan sarjoja, leffoja, dokumentteja, musiikkia... Parhaalla mahdollisella laadulla - puhutaan noin 500 gigatavusta varmaankin. Ja kaikilla ei sitä kiinteää ole.

Siinä olen kyllä mielestäni onnistunut, koska vääryys olisi siirtää tämä mobiiliverkon kautta - kiinteä kun on vakaampi. Lisäksi jätän muille tilaa mobiililiittymiin - vielä kun muut tajuaisivat tehdä niin näillä tonteilla. Maksetaanhan me kuitenkin kaapelitelevisioverkon maksujakin, joten miksi kaapelimodeemipalvelun käyttäminen ei olisi maksun arvoista? Euroja voi venyttää tänä päivänä ihan muualta kuin elämän tuiki tarpeellisista peruspalveluista. Ei siihen köyhdy.

Kommentit