Ei mainoksia, kiitos!

Mainostulva kotiin
Postilaatikkoni tien varressa on hyväksynyt mainoksia kaiken aikaa, mutta tänään keskiviikkona 18. maaliskuuta mittani täyttyi tästä paperista lopullisesti. Postilaatikon täyttivät keskiviikon mainospostit kokonaan. Enää sama ei toistu, kun laitoin mainosestokyltin.

Minua ei mainonta postilaatikossa ole tähän asti haitannut yhtään, mutta enää en jaksa roudata pinoittain paperia keräyslaatikkoon. Tänään paloi pinna päivässä täytettyyn laatikkoon. Toisaalta ainahan se on ajanhukkaa - oletko miettinyt montako minuuttia vietät elämästäsi postilaatikon tyhjentämiseen ja sen jälkeen vielä lajitteluun - oikeat postit kotiin ja turhat keräykseen? Mieti vielä kerran. Nyt kannattaa lopettaa mainoksien vastaanotto!

Pirkkalainen kelpaa netissä

Pirkkalainen on hyvä paikallislehti, mutta tämän takia mainostulvan vastaanottaminen ei kannata. Monet laittavat laatikkoihin mitä erilaisempia tarroja: yhdessä pyydettiin vain paikallislehtiä, mutta ei mainoksia. Toisaalla pyydettiin vain halpoja tarjouksia. Asiaa tuntien voin sanoa, että alipalkatut mainosjakajat eivät kyllä vaivaudu laatikkokohtaisesti mainoksia seulomaan. Joko otat kaiken tai et ota mitään. Yhdestä mainoksesta maksettiin minulle useita vuosia sitten alle sentin.

Suurimman siivun vetää itse jakeluyritys ja teinit saavat jaella mainoksia lähes nollapalkalla. On ihme, että alalla ei ole vieläkään kunnollisia työsopimuksia. Aikuisia kyseisessä työssä harvoin näkee - he kun vaativat jo palkkaa työehtosopimuksen mukaan. Teini sen sijaan tienaa reilun satasen kuussa alueesta riippuen raskaalla duunilla. Toivottavasti helpotan tuota hommaa edes hitusen, kun olen nyt kieltäytynyt mainoksista. Tehkää muut perässä! Mainoksia voi halutessaan nähdä netissäkin.

Mainosnivaskat ovat paksut ja monet miettivät kuinka estää kaikki tämä tehokkaasti. Estääkö simppeli mainoskielto myös pizzamainoksia, ruokalistoja, puhelinluetteloita? Jään seuraamaan tilannetta. Aiheelliset laskut toki otan vastaan, mutta nekin menevät jo kaikki E-laskutuksena. Nyt varmaan käy niin, että tästä keskiviikosta alkaen postilaatikkoon ei tule juuri mitään. Julkisia tiedotteita ehkä ainoastaan ja osoitteellista mainontaa. Näistäkin yritän päästä eroon nopeasti.

Olen miettinyt hyötyjä. Minua ei kiinnosta paljonko jauheliha maksaa huomenna Citymarketissa, koska haen sen joka tapauksessa Lidlistä. Sekään ei kiinnosta, että mihin hintaan Expert myy pesukoneita - sillä minulla on jo sellainen. Jos käy niin että vaikkapa sähköhammasharja hajoaa, osaan kyllä etsiä sitten halvimman hinnan netin kautta. Mainoksien puuttuminen auttaa myös siinä, että et vahingossakaan tilaa mitään turhaa. Se on yksi tapa minimalismiin.

En itse edes ymmärrä ihmisiä, jotka odottavat näitä mainoksia. Odottavatko he sitä, koska pääsevät tuhlaamaan rahaa, jonka eteen ihmiset ovat tehneet kokonaisia päiviä töitä? Jos sinua kiinnostaa hankkia pesukone, kun edellinen menee rikki, Gigantin ja Verkkokauppa.comin tarjouslehtiä on saatavilla netistä. Silloin luet niitä tarpeeseen. Jos niitä lukee sen sijaan rutiininomaisesti, ihmiset yleensä tekevät monia turhia hankintoja, joita mainosesto ovessa estäisi täysin.

Loppusanat

Kun jossain jonotetaan ämpäreitä, minä nauran - miksi kukaan jonottaisi muoviämpäreitä tuntitolkulla? Entä kuka ihmeessä jaksaa jonottaa Verkkokauppa.comin maagista silitysrautaa erikoiseen 4,90 € -tarjoushintaan? Ei niitä 50 kappaleen määriä riitä kaikille. Minä käytän sen ajan vaikkapa luonnossa viihtymiseen. Printti-Pirkkalaista jään kyllä kaipaamaan ja onneksi sen voi hakea paikallisesta ruokamarketista viikoittain, jos ei jostain syystä PDF-versiosta tykkää.

Mainoksia ei siis ole pakko ottaa vastaan ja se ei tee taloudesta mitenkään naurettavaa. Päin vastoin, meistä on kivaa, että kaiken maailman uutiset luetaan netistä. Aamulehti nyt voi yrittää vaikka vuosia saada minua tilaamaan lehteänsä, mutta en ota vastaan edes ilmaiseksi! Jään mielenkiinnolla odottamaan estääkö päivän kylttini myös Aamulehden tilauskupongit. Syytä olisi, koska heitän ne suoraan roskiin joka tapauksessa. Estä sinäkin mainokset, äläkä osta mitään tarpeetonta.

Kommentit