Tee se netissä

Windowsin logo
Joskus sitä miettii, että mitä kaikkea kivaa voi tehdä netissä, joka kaikilla on. Tänään löytyi yksi kiva lisä. Nimittäin Skype-pikaviestin netissä. Iwantim.com-niminen sivusto antaa kirjautua moniin pikaviestimiin ja varsinkin harvassa oleva Linux-talous tätä arvostaa.

Linuxiin kun ei ole saatavilla Skypeä, tai on, mutta se ei toimi kaikkein uusimmassa Ubuntussa. iPad on ollut siksi mukava Skype-vekotin. Viime aikoina se on ollut lähes tuossa käytössä kotona. Löydettyäni web-version Skypestä, huomasin, että se on vihdoin niin naurettavan helppoa. Kirjoittaa pienien lauseiden sijasta suuria ja nopeasti. iPadille onkin löytynyt jo paikka - se saa odottaa käyttöä makuuhuoneessa. Tai sitten myyn sen joskus pois.

Netti on muutakin kuin uutisia

Tämän päivän internet on muutakin kuin vain outoja uutisia. Viestittelyn lomassa voi editoida valokuvia, yhdistää kaksi PDF-tiedostoa yhdeksi, muokata kappaleiden metadataa, muokata kokonaisen kansion kuvat kerralla pienempään kokoon, vertailla hintoja ja vaikka mitä muuta. Useimmat jutut aiheuttavatkin sen, että perinteisille ohjelmalatauksille ei ole tarvetta samassa määrin. Nettiin voi myös perustaa blogin, aivan kuten minä tein noin 9 kuukautta sitten.

Myös se aiemmin hankittu iPad saattaa jäädä työttömäksi. Siksi ajattelinkin muuttaa sen viihdekoneeksi. Kotona en sitä käytä juurikaan - sarjat ja leffat isotuumaisesta Netflix-verkkotelevisiosta, musiikit nätisti soivasta Spotify-verkkokaiuttimesta. Kaikki nämä ohjaan älypuhelimen sovelluksilla. Läppärillä sitten surffailen ja teen blogiin juttuja. Vaikka tuolle iPadille ei Skype-käyttöä enää ole, joskus sillä kuitenkin viihtyy makuuhuoneen sohvalla.

Makuuhuone on kuitenkin minulla pääasiassa nukkumiseen.

Olen aluksikin epäröinyt tabletin tarvetta, mutta päätin kuitenkin ostaa. Alussa olikin sillä paljon käyttöä - tuoreuden fiilistelyä. Muutaman kuukauden jälkeen ei enää jaksanut sitä mukana kantaa. Älypuhelimella kun tekee kaiken saman ja vähän pienemmässä koossa. iPad ei kuitenkaan läppäriä syrjäytä - saati tavallista tietokonetta - koneella voi tehdä monta asiaa samaan aikaan. iPadilla käytännössä teet yhtä asiaa samassa ajassa. Lisäksi bloggaaminen oli hankalaa.

Internetissä on monia palveluita, nykyään voit jopa kuunnella musiikkia, ilmaiseksi ja rajattomasti Spotifyllä. Ehkäpä tunnet myös YouTuben. Siksi Chromebookin kaltaiset tietokoneet ovatkin varsin monipuolisia, vaikkeivät pohjaudukaan Windowsiin. Näillä voi ainoastaan kuluttaa Chrome-selaimen mahdollisuuksia. Tulevaisuuden tietokoneeni saattaisi olla sellainen. Tietokone, joka tekisi kaiken sen netissä, helposti ilman dataa vieviä ohjelma-asennuksia ja muita murheita.

Loppusanat

Vaikka netti tarjoaa ilmaisia palveluita, kaikki eivät niistä tiedä. Linuxiin ei esimerkiksi Skypeä saa ja moni ei käytä sitä siksi. Ei tiedetä vaihtoehdoista. Sekään ei ole hyvää, että joka asialle hommataan oma laite. iPadia käytin joskus viihdekoneena enemmänkin - mutta varsinkin kesällä aurinko aiheutti hankaluuksia Netflix-käytössä. Katselunautintoa ei ollut, kun mitään ei voinut nähdä näytöltä auringonpaisteessa. Kotona tehdään ne hommat. Lisäksi iPad ei tykännyt lämmöistä.

Yritin tuon iPadin myydä, mutta kukaan ei ole halunnut sitä ostaa tarjoamaani hintaan. Tähän voi vaikuttaa se, että malli on myynnistä poistunut. Toisaalta, kuten aiemmin olen todennut, halvalla en tule iPadia myymään. Keksin kyllä sille käyttöä. Mukaan ulkomaailmaan en sitä enää oikeastaan tule ottamaan, koska mielestäni se ei sovi sinne. Älypuhelin paljon järkevämpi vaikkapa kodalle makkaranpaiston kaveriksi. Ilman tuota iPadiakin olisi pärjännyt kyllä mainiosti.

Kommentit