Tervoon matkani käy


Tervon maisemia
Tervo on tällä hetkellä noin 1 600 asukkaan kunta aivan siellä Pohjois-Savon kauneimmissa maisemissa. Ajattelin piipahtaa siellä pitkästä aikaa. Matka taittui auton kyydissä ja matkustajana sain täyden vapauden nauttia musiikistani. Ilman rajoituksia ja ongelmia, Elisan mobiiliverkon kautta.

Ihme kyllä autoillessa ei kuski pääse pälkähästä: radiokanavia kun pitää hakea vähän väliä uudelleen. Jos haluaa musiikkia kuunnella. Tämä taajuuksien takia. Onneksi tämä Spotifyni käytti Elisan verkkoa ja lähes koko matkan striimi soi verkosta täysin pätkimättä. Ihmeellistä oli sekin, että jo pidempään käytän yhden megabitin nopeutta puhelimessa. Silti hyvin soi koko matkan ja takapenkillä oli Netflix peruslaadulla käytössä.

Tervossa on hauskaa

Kyllä. Niinkin voisi sanoa. Matkaa oli sinne reilut neljä tuntia ja tietenkin nykynuoriso ei mitään radiota suostu kuuntelemaan. iPad tai Android tulille kuulokkeiden kera ja omaan maailmaan ;) Minulla soi Spotify ja takapenkille pauhasi Netflix. Megabitin kaistasta ei kyllä kummoiseen laatuun ollut, mutta en usko, että täysnopeuskaan olisi sen parempi. Etenkään aivan syrjäkylissä., joita Pohjois-Savossa on. Siitäkin huolimatta päivän mobiilidatasaldo oli neljä gigatavua.

Laatu oli ajoittain Netflixissä varmasti 240p, mutta etenkin kun Spotify sai biisin latauksen hoidettua, Netflix koheni kyllä jo 360p-laatuun. Se oli jo yllättävän katsottavaa. Oikeastihan minulla on 1,5 Mbps -netti, koska Elisan leikkurit eivät ole kovin tiukkoja. Olen myös matkalla huomannut kyllä hyvin, että harvoin edes pääsisi nopeampaan. Etenkin syrjässä välillä mentiin jopa EDGE-vauhdeilla. Spotifyyn tuo ei juurikaan vaikuta - se kun ehtii ladata varastoon aiemmin.

Siis silloin, kun on paremmalla alueella ja 1 Mbps täyttyy. Välillä ei toiminut niistä kumpikaan, silloin oltiin jo tosin väistämättä katvealueella tai erittäin heikossa kentässä. Mobiiliyhteyden varaan ei siis voi viihteen pistää, ainakaan kotona. Vaikka täällä kuntakeskuksen lähistöllä toimivuus ei olekaan niin surkeaa. Sääliksi käy niitä ihmisiä, jotka asuvat tuolla oikeassa korvessa ja joutuvat tyytymään hädin tuskin muutamaan megaan. Ja se on vähän se, nykypäivään.

Tervon kirppis

Tervon kunnassa on kaksi kauppaa ja posti. Vaan löytyipä sieltä myös pieni kirpputori - siellä oli peräti kaksi asiakasta, joista toinen saapui rollaattorilla. Kaupoista vastaavat K-Extra Lohiranta ja ABC Tervo, jossa Sale. Kävin jälkimmäisessä, pihalla kuntalaiset juttelivat keskenään maailmanmenosta. Sisään mentäessä myyjä tervehti paikallisia ja paikalliset myyjää. Salessa hintataso oli hyvä. Yllättävän halpa pienen kunnan marketiksi. Voisi verrata oman kunnan Saleen.

Esimerkiksi 1,5 kilogramman Rainbow-kuivaruoka koiralle maksoi 3,49 euroa, Tampereella eräässä Prismassa 3,29 euroa ja Pirkkalan omassa S-Marketissa 3,39 euroa. Mielestäni kahden kaupan kunnaksi Salen hintataso oli yllättävän edullinen. Kunnassa väestö ikääntyy, joten harvalla on mahdollisuuksia edes lähteä vaikkapa Kuopioon. Toisaalta onko siinä mitään järkeäkään, jos paikallinenkin kauppa on aika menevä hintatasoltaan? Suosimalla paikallista, kauppa pysyy.

Jokainen kilometri maksaa ja maaseudulla niitä on monta yhdessä nipussa. Säästö voi kulua pelkästään bensaan tai bussilippuihin. Kun saavuimme Tervoon, yksi auto oli ojassa katollaan. Pohjois-Savossa onkin ajettava tälläkin hetkellä tilanteen mukaan - tiellä kun on loskaa. Lumi ei siis olekaan siellä sulanut. Maisematkin olivat kohdillaan, että kyllä kannatti käydä! Päivä oli siis Tervossa oikein mielenkiintoinen. Kannattaa vierailla! Vierailehan sinäkin.

Loppusanat

Tervossa on siis huisin hauskaa, tästä kertoo jo jotain alla oleva kuvagalleria. Joo joo, kuvia voisi olla enemmänkin, mutta nämäkin riittävät hyvin alkuun. Jos lisämaisemia haluat nähdä, kannattaa ihan käydä paikan päällä ja jo löytyy. Kännykän akkua on riittänyt, koska kannoin mukanani varavirtalähdettä ja osan ajasta puhelin oli kokonaisuudessaan auton laturissa kiinni. Mobiiliverkon kuuluvuusdataa lähti Sensorly-palveluun samalla muiden ihmeteltäväksi.

En oikeastaan tiedä mihin edes tarvitsisin megabittiä nopeampaa kaistaa puhelimeen. Kuten tästäkin huomaan, Spotify on aina soinut matkan aikana. Netissäkin on voinut käydä. Jos katson Netflixiä puhelimella, laatu on suurimmillaan 360P. Se on jo riittävä puhelimen pienelle ruudulle. Kaikki 1-2 megaa suuremmat nopeudet ovatkin mielestäni hifistelyä älypuhelimessa. Samat tiedot siirtyvät minulla pienemmälläkin nopeudella, siinä vaan menee hieman enemmän aikaa.

KuvagalleriaKommentit