Kokemuksia: Samsung Galaxy Trend 2

Uusi luuri vanhan tilalle testissä

Kuulokkeet ovat huonot
Siinä vaiheessa kun 269 euron matkapuhelin putoaa kivikkoiselle metsätielle, ei tule mieleenkään alkaa korjauttaa sitä - lasinvaihto kun maksoi Googlen mukaan 140 euroa. Tällä rahalla saa uuden puhelimen. Niinpä ostin sellaisen. Ehkä säästin hieman väärästä paikasta.

Pitkän mietinnän jälkeen mukaan lähti tämä 85 euroa maksava Samsung Galaxy Trend 2, koska ajattelin, että pakkohan halvallakin on saada ihan kivan musiikkipuhelimen. Eikä ainakaan sitten haittaisi, jos vuoden tai parin päästä taas olisi sama tarina kerrottavana. Minulla on jo kokemusta Trend+-puhelimesta, koska sellainen on yhdellä lähipiirissä. Tämä lieneekin olevan sen parannettu malli. Otetaan selvää!

Edullista älykkyyttä

Tämä puhelin on tosiaan yksi edullisimmista älypuhelimista ja ihan merkkituote. Ikäviä asioita ei juuri paketissa ole, paitsi kuulokkeet. Avattuasi pahvisen paketin, saat käteesi saman tien itse puhelimen, akun, kuulokkeet, laturin ja USB-kaapelin. Kuulokkeiden olemista ei kannata juhlistaa - ne kun ovat halpaa roskaa. Sopivat vain puheluiden hoitamiseen, musiikkia ei näillä kuuntele hullukaan. Kuulokkeissa basso ei esimerkiksi inahdakaan. Kuunnelmiin ihan hyvät.

Sen sijaan paremmilla tulppakuulokkeillani Spotify soi hienosti - mutta aavistuksen edellistä puhelinta vaimeammin. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä 12/15-ääniasetus on yleensä tarpeeksi voimakas. Edellisessä S 4 Mini -puhelimessa 12-voimakkuus oli hieman kuuluvampi. Tämä voi johtua siitä, että tässä puhelimessa on aavistuksen heikompi äänikortti. Toki sekin voi olla mahdollista, että minulla on 85 euron puhelin ja 95 euron kuulokkeet. Petyin hieman äänenlaatuun.

Paketista otettaessa luurissa oli 59 % varausta. Sitä pääsi siis asentelemaan heti samalla kun luuri oli latauksessa. Mielenkiintoista tässä on se, että mukaan tuli melko uusi Android 4.4 -versio. Siinä on parempi käyttöliittymä ja vähemmän esiasennettua roskaa. Tästä tykkään oikeastaan eniten: vähän käytöstä poistettavaa ja Spotifyllä melko riittävä äänenlaatu ja käyttömukavuus. Yksi edullisuuden haittapuoli on tila: sitä on vain kaksi gigatavua. Tänne ei mahdu mitään.

Puhelin on Elisan verkossa

Jouduin käymään uudestaan Verkkokauppa.comissa ja hankin kahdeksan gigatavun kortin. Tästä huolimatta se ei ole miinus, koska tosiaan ulkoisen muistikortin tänne voi asentaa. Spotify asentuikin suoraan sinne. Jos tilaa tarvitaan enemmän, tähän menee jopa 32 gigatavun muisteja. Itse en tarvitse, koska musiikit soi täällä suoraan verkosta ja ulkomaanmatkoilla lataan yleensä Offline-tilaan muutaman kokoelmalevyn - se on ollut riittävä tapa minulle kaikissa tilanteissa.

Kädessä halpa puhelin tuntuu laadukkaalta. Jopa takakannesta on yritetty tehdä karhea, minkä johdosta puhelin ei luistele kädessä ollenkaan. En ole siis tarvinnut tähän suojaakaan. Nettipuolikin on kunnossa, kun asiaa hoitaa 21 Mbps HSPA+. Tässä ei ole mitään DC/LTE-ominaisuuksia, mutta tulin vain miettineeksi mihin niitä tarvitsisin. Liittymäkin on Saunalahden 1 Mbps. Enkä tarvitse nopeampaa enää - tuntuu, että tuokin riittää niin musiikkiin kuin HQ-laadun videoihin.

Spotify toimii siis tehokkaasti, mutta Netflix ei jostain syystä toimikaan. Tämä on puhelimen suurin haittapuoli. Johtuuko se sitten Netflixistä vai puhelimesta, en tiedä. Netflixille asiasta ilmoitin kyllä ja muitakin on samassa veneessä, mutta mitään ei toistaiseksi asialle tehty. Kauko-ohjattavuus televisioon toimii, mutta itse nimikkeet eivät lähde puhelimessa pyörimään. Netflix sammuu virheeseen. Onneksi en juurikaan puhelimelta mitään edes katso. Saattaa johtua tehoista.

Miinuksiakin on

Vaikka puhelin on pääasiassa hyvä kapistus jokapäiväiseen elämään, miinuksiakin löytyy. Yksi merkittävin on puhelimen RAM-muistin määrä. Sitä en edes ymmärrä, että miten parannettu versio Trend+-mallista voi sisältää vähemmän RAM-muistia? Muistin vähyys on aiheuttanut ongelmia etenkin silloin, kun käytössä on monta sovellusta kerrallaan. Esimerkiksi tuo Spotify ja nettiselain. RAM-muistin täyttyessä Android sulkee sovelluksia. Tämä on kiristänyt hermoja.

Yleensä tällaisessa tilanteessa Spotify on ollut se, jonka Android on päättänyt sulkea väkisin tilan vapauttamiseksi. Käytännössä saat siis kuunnella musiikkia ja surffailla vasta, kun mitään ei soi - tai joudut välillä käynnistelemään musiikit uusiksi. Tätä tapahtuu etenkin, kun surffailee raskailla sivuilla samalla kertaa. Pyöräillessä en kuitenkaan nettiä tuijottele, joten tästä ei ole ollut vielä suurta haittaa. Ainahan lisäksi pitää katsoa hintaa. En suosittele tätä kuitenkaan kenellekään.

Halvalla nyt ei saa kaikkea, mutta jos roskakuulokkeiden sijasta Samsung olisi lisännyt ripauksen enemmän RAMia, olisi se paljon parempaa. Se tekisi puhelimesta ainutlaatuisen. Yksi haitta tästä on myös: et voi siis oikeasti alkaa käyttää puhelinta, koska vaarana on, että RAM täyttyy ja puhelin joutuu sammuttamaan tärkeitäkin prosesseja. Jos puhelin hankintaan vähänkin vaativampaan käyttöön, kannattaa siitä maksaa enemmän. Tämän haluan jopa itse opetella ulkoa.

Puhelinta täytyy ladata usein

1 Mbps -yhteys on toiminut tässä hyvin matkoilla ja puhelun laatukin oli katu-uskottavaa. Sen sijaan akun kesto jättää toivomisen varaa. Sitä saa ladata parhaimmillaan kahdesti päivässä, jos käyttöä on reippaammin. Varavirtalähde on siis toinen hankinta tämän kanssa, jos ei satu aina liikuskelemaan sähkön kanssa käsi kädessä. Myös kotivalikkoon palaaminen kestää välillä useita sekunteja, etenkin nettiselaimesta palatessa. Tehokysymys. Ja suoranainen pettymys.

Minua eivät nämä kuitenkaan haittaa, sillä tiesin jo asian, tällä 85 euron hinnalla en tule saamaan valtakunnan huippukapulaa. Minulle riittääkin se, että pääsen soittelemaan, viestimään, vastaanottamaan sellaisia ja kuuntelemaan musiikkia, jota rakastan. Tällä puhelimella se hoituu. Netflixiä katselen kotona suurelta televisionäytöltä. Huonoa luurissa on myös kameroiden laatu. Se oli tosin myös odotettavissa ja minullahan on myös digikamera! Onko sinulla, muuten saat pettyä.

Halvalla saa hyvän älykännykän, mutta ei kannata ihmetellä, jos se ei aina tottele sitten ihan reaaliajassa. Sekakäyttöä sisältäen nettisurffailua ja verkkomusiikin kuuntelua puhelin kesti noin kahdeksan tuntia. Suurimmat miinukset ovatkin sitten tässä. Näistäkin huolimatta puhelin on hyvä käytettävä, kunhan ei siltä odota liikoja. Jos esimerkiksi kuuntelee vain musiikkia, kyllä se musiikki sitten soi myös pitkiäkin aikoja. Jos rahasta ei ole pulaa, kannattaa maksaa enemmän.

Loppusanat

Vaikka halpa puhelin ei kaikilta osin tehokäyttäjää vakuutakaan, sain mitä ostin, se onkin tässä pääasia. En enää osta kalliita puhelimia, koska todellinen tarve on oikeastaan vain olennainen eli puhelimen käyttö puhelimena ja sitten Spotifyn kautta musiikin kuuntelu. Välillä surffailua ja karttoja. Tähän käyttöön tämä malli sopii kuin rasvattu. Näyttökin on tarpeeksi hyvä, vaikka automaattista kirkkauden säätöä ei tässä mallissa olekaan ymmärrettävästä syystä.

Ostaisin kuitenkin ehkä noin 149 euron tarjouspuhelimen tämän sijasta. Valikot tässä "uusimmassa vanhassa" Androidissa ovat aika selkeät ja siitä tykkään eniten. Myös tyyli miellyttää ja tunne käsissä sitä käytettäessä - puhelin tuntuu käteen sopivalta. Myös musiikki soi erittäin hyvin. Onkin ilo huomata, että sain mitä ostin, enkä maksanut siitä omaisuuksia. Toki edellinen puhelin oli kaikin tavoin monipuolisempi, mutta on sillä nykyisin tuplaten hintaakin kaupassa.

Ajattelin, että tämä saa kelvata ihan hyvin. Se on selkeä käyttää myös, koska tässä ei ole paljoa esiasennettuja sovelluksia. Nekin vähät voi poistaa käytöstä. Puhelin ei siis huuda tilan puutetta asennettuasi Spotifyn ja Fitin. Nyt toivottavasti Netflix-ongelma vielä ratkeaisi tulevaisuudessa. Ja jos ratkeaa, en siltikään tuosta Netflixiä katselisi - aivan liian pieni näyttö nautittavaksi. Sen sijaan Spotifyn sovellukselle näyttö on tarpeeksi hyvä ja siitä näkee myös auringonpaisteessa.

Näyttö on pieni

Suosittelen tällaista puhelinta sellaisille, joiden pääasiallinen käyttö on puhelimen vakiosovelluksissa, mutta myös muutamissa lisäsovelluksissa. Luuri on hyvä esimerkiksi Spotify-käyttöön tai Facebookiin. Se ei kuitenkaan mielestäni ole pelaamiseen eikä ainoaksi tietoliikennevälineeksi kotona ja kylillä. Jotkuthan käyttää nykyisin nettiä vain älypuhelimella tyyliin - tässä on tosiaan se RAM-ongelma, montaakaan asiaa ei juuri tee samaan aikaan. Ostaisitko sinä?

Ostaisin ehkä silti tehokkaamman mallin Samsungilta, mutta hyvää oli myös se, että tässä oli tuo uudempimallinen SIM-kortti. Micro-SIM. Ei ole tarvinnut Elisan tiskillä käydä normaali-SIMiä hakemassa. Edellisessä puhelimessa kun oli tuo sama korttikoko. Pääsin siis aika halvalla, kun puhelin rikkoutui. Ei tällä kapulalla kisoja voiteta, mutta se on aika mukiinmenevää vastinetta rahalle. Varsinkin sellaiselle, joka ei elä sekuntiakaan ilman elektronista tanssimusiikkia.

Antaisin kouluarvosanoin tälle kuusi pistettä kymmenestä. Uskoisin, että tämä on suosittu etenkin teinien keskuudessa, mutta mikä siinä, kyllä 24-vuotiaskin tulee tämän kanssa mukavasti toimeen. Kannattaa siis ainakin harkita, Verkkokauppa.comissa tuosta oli ainakin mallikappalekin esillä. Tässä puhelimessa on enemmän plussaa kuin varsinaisia miinuksia kuitenkin. Vaikka olisihan se mukavaa, jos RAM-muistia olisi kourallisen enemmän. Että kaikki toimisi. Kunnolla.

Kommentit

 1. v.comissa loppuunmyynti abt 0€. Meidän teinin mukaan tuosta ei ole mihinkään koska se lagaa jne. Ei siis kelpaa teinille mutta hiukka vanhemmille ok - kunhan ymmärtää etukäteen mitä on ostamassa. Ja kiitos tämän erinomaisen arvostelun jätän tämän hankkimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Huomattu on, varsinkin jos monta sovellusta auki samaan aikaan, itsekin vaihdoin vähän kalliimpaan LG Spirit 4G -luuriin ja tuon myin pois. Muuten käyttäisin sitä mielelläni, mutta välillä olisi kiva päästä nettiin samalla kun musiikki soi - samaan aikaan. Trend 2 tykkäsi aina jäätyä siinä tilanteessa. Jos ei puhelimella tee mitään, niin siihen käyttöön varmaan soiva peli. Jos käyttää etenkin vain vakiosovelluksia. Mahtava päätös sinulta jättää tuo kauppaan, ei ole sen arvoinen, jos vähänkin puhelinta käyttää.

   Poista
 2. Tämä on varmaan eeppisin viritelmä koskaan. Puhelimenhan piti nimenomaan olla trend+ mallin seuraaja, joten olisi luullut että se olisi parempi vaan eipä ollutkaan. Edeltäjässään oli 1.2 ghz tuplanydin prosessori ja 768 mt ram mustia, tässä 1.0 ghz tuplaydin prosessori ja 512 ram muistia. Mikä meni pieleen samsung? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sitä luulisi, tosin eipä tätä mallia pitkään myytykään. On lähinnä yhden sovelluksen käyttöön. Todella huonot tehot verrattuna vanhempaan malliin. Ostin tämän ehkä kiireellä, koska edellinen meni rikki, mutta nyt on käytössä LG Spirit 4G ja tuon yllä olevan myin puoleen hintaan lähes muutaman viikon käytön jälkeen juurikin tehojen takia. LG on toiminut jo kesästä asti tehokkaasti ja alimmillaan ollut 99 euroa, itse ostin 179 eurolla. Tässä näkee sen, että pitää hieman olla valmis maksamaan, jotta saa laatua.

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle