Grooveshark pisti laput luukulle

Spotify - ilmainen laillinen
Grooveshark aikoinaan oli suuri hitti rantautuessaan nettiin ja tarjotessaan paljon ilmaista musiikkia laittomasti. Spotifyn jälkeen tulleena palvelu teki kuitenkin kaiken väärin - he eivät muistaneet hakea lisensointisopimuksia sisällölleen esimerkiksi. Nyt se kaatui.

Spotify tuli markkinoille oikein, he tekivät sopimuksia levy-yhtiöiden kanssa ja palvelu elää ja voi hyvin tänä päivänäkin. Groovesharkiin on voinut kuka tahansa ladata mitä tahansa sisältöä. Tämä kuitenkin tapahtui ilman lupaa ja laitonta tietä ovat yrittäneet katkaista monet levymerkit. Tänään se ei ole enää unta - palvelu kertoo lopettaneensa etusivullaan. Sekä suosittelee Spotifyn ja Rdion kaltaisia korvikkeita musiikkinautintoon.

Laillisuus on päivän sana

Sen ymmärtää jokainen, että digitaalinen myynti laskee entisestään. Piratismin elinaikana joutuu hyväksymään sen, että monet ovat rakastuneet lailliseen suoratoistoon niin hyvin, ettei ole oikeastaan musiikkitiedostoille varsinaista tarvetta. Grooveshark eroaakin Spotifystä siten, että se ei ole maksanut tekijänoikeuden haltijoille penniäkään. Spotify on tilittänyt aloitusvaiheesta tähän päivään yli kaksi biljoonaa erilaisia korvauksia takaisin. Tilittäen lisää joka päivä.

Levymerkkien ja artistien on siis ymmärrettävä, joko kaksi biljoonaa dollaria, tai ei pennin penniä. Laiton lataus nettisivustoilta tai Torrent-verkoista ei siis tuota kenellekään mitään. Onkin siis hyvä, että Grooveshark on saatu ajettua alas. Miksi kukaan käyttäisi ilmaiseksi laitonta palvelua, jos samaan nollahintaan saa palvelun, joka myös maksaa oikeudenhaltijoille musiikin kuuntelusta? Tätä en ole ikinä oikeastaan ymmärtänyt, vaikka olen miettinyt paljon.

Levymyynti on alhaista. Monta vuotta. Miksi ostaa levyjä, jos sellaisia voi kuunnella laillisesti Spotifyn kaltaisista palveluista? Kuka tarvitsee enää fyysisiä tiedostoja, jos älypuhelimella voit napsauttaa levyn päälle vaikka keskellä suloisinta metsää, kuluttaen vähän rajatonta mobiilidataakin, mistä maksaa kuukausittain. Tähän on tultu ja nuoriso on suunnannäyttäjä tässä. Juuri me, jotka kasvoimme piratismin aikana, maksamme nyt musiikista 120 euroa vuodessa.

Se on hieno juttu. Groovesharkillahan on ollut myös eräänlaisia maksullisia palveluita, mutta ne rahat ovat menneet pitkälti palvelun tekijöille, ei takaisin musiikkiteollisuuteen. Onkin hienoa nähdä, että vihdoin tällainenkin palvelu on saatu ajettua alas. On vain niin paljon maksuttomiakin laillisuuksia musiikissa, että oli suorastaan ihme nähdä, että joku vielä Groovesharkia käytti. Spotifyhän maksaa korvauksia myös enemmän maksavilta kuuntelijoilta.

Loppusanat

Jos siis haluat tukea musiikkia, kymmenen euroa kuussa ei ole paljoa. Se vastaa kahta kahvilakäyntiä, mutta antaa rajattoman musiikin vastineeksi. Kenen mielestä tuo on liikaa? Nuoret, jotka eivät voi vielä käyttää korttia maksamiseen sen puuttuessa, voivat käyttää siihen asti ilmaistakin versiota. Sekin on parempi tuki kuin ei mitään! Asian voisi kiteyttää niinkin, että Grooveshark kaatui omaan mahdottomuutensa. Mitä ne lisenssisopimukset ovat?

Se oli varmasti epäselvää heille aloitusvaiheessa, mutta nyt peli on jo käytännössä menetetty. En usko, että he lähtevät enää markkinoille. On Rdiota, Deezeriä, Tidalia, Rara.comia, Spotifyä ja lukuisia muita. Wimp, Google Play ja ne kaikki siis. Suosituin lienee Spotify ja se vain toimii. Skandinaviassa etenkin se on suosituin, koska avautui ensimmäisenä esimerkiksi Suomeen. Vielä kun olisi samalla mitalla sarja- ja elokuvavaihtoehtoja! Ettei meillä olisi ikinä tylsää.

Kommentit