Langaton rätinälinja (Philips SHC5100)

Philipsin langattomat kuulokkeet

En suosittele
Varmaan hyvältä kuulostavaa - saada nauttia Netflixistä kuulokkeilla ilman johtoa. Pakkaus lupaa 50 eurolla paljon - hyvää hifiääntä, langattomuuden tuomaa huolettomuutta ja mukavia aikoja kuulokkeiden parissa olitpa sitten tiskaamassa tai sohvalla maaten kauniina lauantai-iltana. Kukapa ei, lauantai on löhöilyä varten!

Vaan onko tilanne todellakin näin? Lähdin sitä selvittämään. Jos ei toimi odotetusti, palautan, mietin ostovaiheessa. Pienillä muutoksilla televisiossa sain kuulokkeet toimimaan hyvin. Suurta sarja- ja leffafania kuulokkeet tyydyttävät. Kannattaa siis harkita FM-kuulokkeita. Vaikka langattomilta kuulokkeilta ei voikaan odottaa täyttä häiriöttömyyttä, pienille häiriöille voi antaa anteeksi.

Ainakin hinta huomioiden. Ja sitä hintaa oli muuten paljon.

Langatonta rätinää

Rätinää saa noin 50 eurolla. Paketissa on kyllä monipuolisesti sisältöä, aina paperilappusia myöten. Kuulokkeiden mukana tulee ladattavat akut, lähetinyksikkö ja virta-adapteri. Päässä kuulokkeet ovat erittäin mukavat, niitä ei tunne vaikka käyttäisi pitempään. Laatu on myös huokuvaa. Lataus kesti noin 12 tuntia. Käyttöä voi harjoitella noin kymmenen tuntia vaikkapa sarjojen avulla. Siihen mahtuu helposti siis vaikka sarjamaraton. Lataus oli kuitenkin näissä todella pitkää.

Itse kuulokkeiden heikoin lenkki onkin sitten ääni itsessään. Musiikkia näillä ei voi kuunnella, koska bassoa ei ole käytännössä lainkaan. Musiikki kuulosti yksioikoiselta ja pahviselta. Sen sijaan sarjoissa ja leffoissa ääni oli varsin hyvää. Ainakin mikäli television kuulokeliitännän voimakkuutta lähes maksimiin, joka sai korvilla kuultavan huminan selvästi vaimenemaan. Näin se ei häirinnyt enää kotona kuuntelua juurikaan. Olen todella pettynyt kuulokkeisiin jo nyt.

Vaikka sohvaltani televisioon on parisen metriä, lähetin oli siis television takana, rätinää esiintyi voimakkain häiriöin välillä - siitäkin huolimatta että valmistaja lupailee kantavuudeksi sata metriä. Rätinä oli välillä niin voimakasta, että se jätti repliikit taakseen. Aina välillä piti siis miettiä, mitä Diana Skouris sanoikaan hetki sitten 4400-sarjassa. Kun lähetintä siirsi television takaa hieman näkyvämmälle paikalle, häiriöt vähenivät selvästi. Tämä rumensi kodin sisustusta.

Kuulokkeet käytössä

Kuulokkeet ovat tyylikkäät, mutta rätinä voi pilata sarja- tai leffanautinnon poikkeuksetta. Kannattaa kokeilla lähetintä eri sijainneissa tasolla. Luultavasti nyt esiintyvät  häiriöt johtuvat puhtaasti FM-tekniikasta. Kalliimmilla digitaalisilla kuulokkeilla ilman johtoja äänenlaatu olisi luultavasti parempi ja häiriöt täysin poissa. Sellaisilla kuulokkeilla on tosin jo hintaa eri tavalla. Haluatko panostaa kunnolla ääneen? Marketin langalliset kuulokkeet voisivat olla sinun juttu.

Näitä voi suositella vain budjetti-ihmisille, jotka katsovat televisiota mieluiten kuulokkeilla, eivätkä tykkää johdoista. Erityisesti näissä miellyttää tosiaan istuvuus - edes muutaman tunnin sarjamaraton ei saa päätä väsymään. Jos television kuulokeliitännän äänen nostaa maksimiin, niin ärsyttävä huminakin katoaa. Television oletusasetuksilla kuulokkeet eivät siis pääse loistamaan, joten television tuomia asetuksia kannattaa tarkistaa. Ihan vain parhaan kokemuksen vuoksi.

YouTube-sovellusta näiden kanssa ei voinut käyttää, koska äänenlaatu oli varsin olematon, pahvinen ja yksioikoinen. Musiikki ei kuulostanut musiikilta - ainakaan silloin kun kuunteli Ryan Thistlebeckin remiksejä. Kun ääntä ei soi, kuulokkeet menevät valmiustilaan. Äänen palaessa, kuulokkeet alkavat toistaa sitä varsin nopeastikin. Tämä on hyvä plussa. Itse asiassa ääni oli tunkkainen musiikissa kuulokeliitännän maksimivoimakkuudella. Ei todellakaan siihen musiikkiin!

Loppusanat

Jos haet langattomia FM-kuulokkeita, mieti vielä. Onko johto sittenkään elämäsi pahin vihollinen? Vai pärjäätkö kenties jatkossakin television kaiuttimilla? Satunnaiseen rätinään voi joillakin mennä hermo. Onneksi monet kuulokkeiden puutteista voi korjata kotikonstein esimerkiksi äänilähteen asetuksia muuttamalla. Ääntä ei kuitenkaan kannata laittaa aivan maksimiin ainakaan Philipsin televisiossa, jottei mahdollinen musiikkikuuntelu kärsi. Voiko tätä sitten suositella?

Kuulokkeet toimittavat hyvän vastineen rahalle, mutta paremmatkin nämä voisivat olla. Kouluarvosanoin arvioisin kuulokkeita näin: 7/10. Seiskan annan kyllä siksi, koska tässä on hyvä akunkesto, hyvä rakenne ja ne ovat erittäin mukavat päässä pidempäänkin. Äänenlaatu musiikissa sen sijaan laskee arviota reippaasti. Mieti siis vielä kerran, kannattaisiko sijoittaa digitaalisiin kuulokkeisiin vai tyydytkö FM-kuulokkeiden tuomaan iloon, joka ei kestä pitkään.

Valinta riippuu sinusta itsestäsi. Ja voit tehdä sen nyt. Tänään.

Kommentit