Googlen rajattomat kuvat suuri vitsi

Naputtele kuvatekstit kuviin
Google julkaisi aiemmin mielenkiintoisen palvelun - ilmaiseksi rajattomasti videoita ja kuvia säilöön henkilökohtaiseen tiliin. Tarvittaessa helpolla jaolla vaikkapa kaverille. Palvelu kuulosti alussa liian hyvältä ollakseen totta suoraan puhuen. Enkä puhu edes paljon.

Luvattiinhan ottaa korkealaatuisia kuvia ja videoita vastaan. Tänään testasin palvelua, ajatuksena, että tänne saisi varmuuskopioitua ne vähäiset kuvat ja videot talteen. Kuluttamatta Google Driven tilaa. Kaikki meni hyvin ja alussa olin tyytyväinen. Nyt paljastui karu totuus palvelusta - rajattomassa ilmaistilassa on puutteensa. Lue niistä kaikista hauskoista puutteista tässä varsin monipuolisessa merkinnässä. Säästyt itse vaivalta.

Rajatonta, mutta silti niin rajattua

Kaikki on alussa hyvää, mutta se totuus paljastuu vasta myöhemmin. Latasin alkuun muutaman kuvan ja ihan täydessä resoluutiossa. Niin, palveluhan lupasi ottaa ne vastaan täysin samassa resoluutiossa. Mahtavaa ajattelin, nyt kuvani ovat alkuperäisinä varmassa tallessa. Hetken päästä löysin itseni kuvien lisätietoihin ja totuus alkoi paljastua uhkaavasti. Kuvat latautuivat kyllä täydessä resoluutiossa, mutta ne olivat pakattu niin reilulla kädellä, että lopputulos oli lähinnä huvittava.

Esimerkiksi seitsemän megatavun kasvokuva maisemissa kutistui kahteen megatavuun. Voitte jo arvata vastaako se alkuperäistä 16 Mpix -kuvaa? Vaikka pikseleiden määrä on tismalleen sama, pakkausmenetelmä on niin raju, ettei voida samanlaisesta kuvasta edes puhua. Laatu, tai pikemminkin sen olemattomuus, näkyi selvästi Googlen ilmaisessa rajattomassa tilassa. Tätä ei siis voi käyttää mihinkään tärkeään varmuuskopiointiin. Ainakaan ensisijaisesti.

Toki heikkolaatuinen varmuuskopio on parempi kuin ei mitään, mutta Googlelta ei odottaisi näin naurettavaa pakkausmenetelmää. Varsinkaan, kun palvelua on mainostettu loputtomana matkalaukkuna elämän kuville ja videoille! En siis aio palvelua käyttää ainakaan nyt, mutta toki monelle sellainen varmaan riittäisi. En itse kuitenkaan siitä tykännyt, juurikin tuon heikon pakkauksen takia, säilytän siis mieluummin sisältöni tietokoneella ja tärkeimmät muistitikulla.

Vielä pitäisi kertoa videoista. Ne saa palveluun toki hyvälaatuisina, YouTuben tasoisina, mutta siinäkin yksi miinus. Hitaalla yhteydellä videotoisto ei pyöri lainkaan - vaikka samalla nopeudella 1 Mbit/s YouTuben vastaavalla laadulla ei ole mitään toisto-ongelmaa. Toki minulla voisi olla nopeampi yhteys puhelimessa, mutta ei sitä tähänkään asti ole tarvinnut. Lisäksi mahdollisuudet vaihtaa videon oletuskuvaa olivat olemattomat. Oletuskuva on vakio ja se oli miinus itsessään.

Google Kuvat on mielenkiintoinen päivitys vanhaan ja kieltämättä mainospuhe kuulostaa niin mahtavalta, mutta kannattaa toki katsella lopputulosta ennen kuin menee siirtämään koko elämänsä Googlen hellään huomaan ja varsin suurenmoisen pakkausseulan läpi. Valmistaudu lataamaan siis gigatavun verran edestä kuvia, mutta kiintolevyn rikkoutuessa takaisin saat vain puolet. Karkeasti ajateltuna ja jos edes sitäkään. Tästä syystä harkitse asiaa kolmesti.

Kannattaako sittenkään varmuuskopioida ilmaispilveen, jos Google tarjoaa halvalla suuriakin tallennuspaketteja, Drivessä kuva siirtyy sellaisenaan varmaan säilöön. Valinta riippuu kuitenkin itsestäsi ja haluatko ihan täyttä laatua. Monella voi olla varmuuskopioita myös toisella kiintolevyllä ja tämä ilmaistili voi ollakin varsin hyvä hätävara silloin, jos molemmat kiintolevyt sattuvat hajoamaan samaan aikaan. Ainakin parempi näin kuin kokonaan tyhjät kädet.

Loppusanat

Google on näyttänyt voimansa, mutta olisi se paremmin voinut mennä, etenkin pakkauksen osalta. Radikaali kuvien pakkaus lähinnä pilaa suuren osan maisemakuvista. Tästä huolimatta palvelulle luultavasti löytyy käyttäjiä. Osa varmasti käyttää puutteet tiedostaen ja toinen osa - ei välttämättä edes tiedä näistä mitään. Kannattaa siis ottaa selvää, lataako kaverisikin kuvat Googlen rajattomaan tilaan tiedostamatta tosiasiaa. Takaisin ladatessa kuva ei olekaan enää sama.

Silloin on jo myöhäistä miettiä mistä saisi alkuperäisen, kiintolevyn juuri hajottua. Googlen pitäisi kertoa suoraan mainonnassaan totuuden. Kuvat voivat olla maksimiresoluutiossa, mutta jos pakkausmenetelmän avulla niistä häviää tietoa, ei voida puhua mistään alkuperäisestä luomuksesta. Minua palvelu ei miellyttänyt, mutta silti rakastan Googlea. Rajaton blogitila, rajattomilla 1600-pikselin kuvilla on ihan huippujuttu. Ehkä lämpenen tälle enemmän jatkossa.

Käytän Googlea päivittäin elämässäni. Luen sähköpostit, viihdyn Android-puhelimen avulla matkoilla, katson YouTubesta videoita, käytän Googlen nettipalveluita laajasti. Google Drive on ahkerassa käytössä mm. muistiinpanoihin ja dokumentteihin. Kartoilla löydän perille ja saan tietää seuraavan bussin tulosta ilman suurta vaivaa. Siis vaikka rajaton kuvatila onkin suuri vitsi, Google on edelleen suuri ystävä minulle. Näen tämän sovelluksen toimivan yhdessä asiassa.

Silloin kun kuvaat puhelimella, etkä kuvia tulostele, Googe Kuvat voi olla juttusi.

Kommentit