Miksi puheliittymät kallistuvat?

Harva soittaa enää näin
Teleoperaattoreilla täällä Suomessa ovat vaikeat ajat edessään. Kuinka saada palvelut kannattamaan, kun ihmisillä on vaihtoehtoja? Jo pitkään olemme saaneet katsoa hinnankorotuksia, mutta kauanko jaksamme vain katsella tätä kaikkea sivusta maksaen laskut?

DNA poisti netittömän puheliittymän euron hintaluokassa seuraten Elisan jälkiä ja samalla laski noin viiden euron liittymän nopeutta puoleen. Nopeuteen, joka pakottaa käytännössä maksamaan hieman lisää, että netillä voi sitten jotain tehdäkin puhelimessa. Sonera uudisti liittymät niin, että käyttö tulee hyvín kalliiksi, jos käyttää pelkästään dataa. Gigatavun perusliittymällä ei montaakaan tuntia YouTubessa nimittäin viihdytä.

Nuoriso suunnannäyttäjänä

Kun näytin vanhukselle Skypen parhaat puolet, rahaa kuulemma jää nyt muuhunkin kuin puhelinlaskuihin eläkkeestä, piti toki kouluttaa - mutta nyt osaa itsekin soitella netin kautta kavereilleen ja tekee vieläpä hyvin usein. Nykyään pääasiassa nuoriso tekee niin, ei kukaan oikeasti nykypäivänä maksa operaattorille muusta kuin datasta. Data on tulevaisuudessa ainoa tulonlähde operaattoreille ja nyt yritetään hintoja hinata ylös. Jostain tulonmenetys on saatava takaisin.

Jo pitkään trendi on ollut sitä, että ota vain netti ja muu käytön mukaan, tai ota se netti ja kaiken muun samalla. Hintaa on enemmän, mutta myyjät mainostavat sitä että "laskua ei tarvitse miettiä", eräänlainen vakuutus. No joo, ehkä näitä on aika monella nykyään, kun ero pelkkään nettiliittymään on alle kymmenen euroa yleensä. Ei sillä tosin saada ihmisiä koukkuun operaattoriin eli kyllä me nykynuoret edelleen maksetaan siitä netistä ja soitetaan sieltä ilmaisia videopuheluita.

Pelkästään rajaton data ei ole mikään syy korotuksille mielestäni, vaan kyllä tässä päällisin syy on ihan trendeissä, nuoret tietävät mitä on Hangouts, Facebook, Skype, Whatsapp ja vaikkapa Viber. Itsekin kuulun näihin, joiden lasku teleoperaattorille koostuu lähinnä netistä. Jos joskus jokunen viesti tai puheminuutti siellä, niin ihan laiskuuttani. Aina ei jaksa availla Hangoutseja jonkun viestin takia. Tätäkin yritän välttää SaunaSMS-sovelluksella. Saa nähdä kauan se toimii.

Saunalahti nosti Tarkka 3G -liittymän hintaa 14,90 eurosta 17,90 euroon. Korotus on suuri, sillä ennen maksettiin samasta nopeudesta 13,90 euroa. Lienee selvää sekin, että mokkulaliittymissä megabitin nopeudet ovat kaikilta operaattoreilta hävinneet. Miksi meitä netin peruskäyttäjiä unohdetaan? Kaikki eivät tarvitse järin nopeaa nettiä ja onneksi ratkaisu löytyy matkapuhelimen perusliittymästä. Leivottu 1-2 Mbps on tarpeeksi jokapäiväiseen käyttöön ja näitä saa vielä onneksi ostettua.

Operaattorit yrittävät nyt kallistaa netillisiä liittymiä, ihan ensimmäisen hinnoittelijan jälkeen, ettei tulisi viranomaisilta sanomista. Toistaiseksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto on ollut asiasta hiljaa. Se on kuitenkin selvää: rajaton data ei ole ainoa syy nostaa hintaa. Itsekin soittelen tuntikaupalla videopuheluita Hangoutsilla kuukausittain maksamatta niistä mitään. Puhumattakaan jo niistä tuhansista Facebook-viesteistä. Tai miettimättä näitä satoja Skype-viestejä kuukausittain.

Loppusanat

Hintojen korotus näyttää olevan vasta aluillaan, mutta se ei koske minua, omistan harvinaisen Saunalahti-liittymän tiskin alta. Rajattomasti 1 Mbps -dataa kympillä kuussa. Ottaen huomioon, että en lainkaan käytä muita operaattorin palveluita, olen Saunalahdelle huono asiakas. Toisaalta, jos vievät liittymäni pois, tuon varmasti samat 120 euroa vuodessa jollekin toiselle operaattorille. Saunalahden mukaan liittymäni on pysyvä, mutta se on todella hidas nopeudeltaan.

Sain sen kaiketi muutama kuukausi takaperin ihan vain kysymällä. Toki asiaan vaikutti sekin, että 21 Mbps 3G on enemmänkin 2,1 Mbps kuin 21 Mbps. Olin jo vaihtamassa operaattoria. Sittemmin sain jatkaa nykyisellä ja ensi vuoden helmikuussa Saunalahti tulee olemaan minulla jo täydet viisi vuotta, kuudennen alkaessa. Vielä kun voit, kannattaa mielestäni liittymä kilpailuttaa nyt, sillä operaattorit tuntuvat hiljaa nostavan hintojaan ja liittymien nopeuksia isommiksi.

Pelkästään oma operaattori nosti viime aikoina hinnastoja monia kertoja ja Tele Finlandilta on hävinnyt kympin liittymä reilulla netillä sekä hienolla puhe- ja viestipaketilla. Vanhat liittymät onneksi jatkavat toimimistaan, kunnes irtisanotaan tai vaihdetaan. Tai kunnes joku päättää, että ohi on. Se on kuitenkin selvää, ei tähän auta mikään keino enää. Operaattorit, teidän kautta soitettavat puhelut ja lähetettävät viestit ovat olleet jo kauan lähes kuolleet. Ja jatkavat kuolemistaan!

Säilyttäkää nyt edes kohtuuhintaisuus hinnastoissa, sillä kohta ei ole varaa näihin hintoihin, etenkin suurperheissä. Liittymistä perittävä keskihinta on nimittäin kasvanut vuosittain.

Eikä sitä loppua kasvulle edes näy. Milloin hintoja nostetaan lisää?

Kommentit