Näkemiin, Mozilla Firefox!

Chrome tuli kotiin
Joskus pitkä tie päättyy ja näin Firefox antoi tilaa Chromelle kannettavassa. Myös puhelimeen kelpasi nyt Chrome mainiosti oletusselaimen tilalle. Mutta se tärkein, miksi vain kymmenen vuoden jälkeen tiemme lopultakin eroavat? Yksinkertaisesti sain tarpeekseni selaimesta.

Kaiken maailman lisäominaisuuksia saavat kyllä laitettua aina, mutta se tärkein ei korjaannu ikinä: selain on raskas. Viime aikoina alkanut kaatuilemaan reippaasti ja esimerkiksi Facebook-käytössä pelkästään selain lakkasi usein vastaamasta. Hermot menivät viimeistään siihen, kun Facebookiin ei ole päässyt lainkaan - valitti allekirjoitusvirhettä.

Tervetuloa, Google Chrome!

Nyt on aika sanoa hei Googlelle selainasiassa. Asennettuani sen, ei mitään ongelmia. Mainosestonkin sai paikalleen. Lisäksi oikoluku toimii, joskin on Voikkoa hieman heikompi, valitettavasti. Se tärkein on kuitenkin syy juhlaan: enpä ole enää nähnyt selaimen kaatuilevan saati sitten odottavan vastausta... Firefox oli viime aikoina todella hidas, raskas ja buginen. Tässä ei ole mitään ja etua siitäkin jo, että sama selain toimii Androidissa. Kaikki synkronoituu taustalla.

Ei siis enää kysymystä: mikä minulla olikaan viimeisin välilehti tietokoneella? Chrome synkronoi kaiken tiedon laitteeni kesken ja on se vain niin helppoa. Ainoa moitteen aihe tuossa on se, että Firefoxiin nähden Chromen tietokoneversion ulkoasu on kyllä todella ruma. Toisaalta, jos selain toimii edeltäjäänsä paremmin, tämä on vain kosmeettinen haitta, heh. Toisin sanoen, ei mitään suurta. Ei minkäänlaista vaikutusta käyttööni. Rakastan tätä Googlen selainta.

Tietenkin aika paljon painoi se, että Firefoxia käytin jo vuodesta 2004 aina tähän päivään, mutta jos selain ei toimi - on aika toimia itse ja heti. Yksikään päivitys ei ole asioita korjannut, vaan ne jopa pahenivat. Edes kaksi puhdasta asennusta tuliketulle eivät auttaneet. Elämäni parhaat sekunnit olivatkin tänään aamulla, kun Firefox poisti itse itsensä tietokoneeltani. Sitten Chrome alkoi asentaa itseään. Nyt tuntuu hyvältä, vieläkin. Siirryin digielämässä eteenpäin.

Androidissa heikkoa on yleensä ollut selainten ristiriidat. Nykyisessä LG:ssä on Internet sekä itse asennettu Chrome. Ensimmäisen voi tässä mallissa poistaa käytöstä, mutta esimerkiksi monissa Samsungin puhelimissa vakioselaimia on kaksi. Samsung Internet ja Chrome. Mielestäni yksi selain riittäisi täysin ja mobiilipuolella Chrome on omiaan. Voin kirjautua palveluihin salasanoilla, joita Googlen salasanojen hallinta muistaa, päätelaitteesta riippumatta.

On hauska kirjautua operaattorini asiakassivuille puhelimesta naputtelematta, tai edes muistamatta, sitä salasanaa. Toki tällainen on toiminut Firefoxissakin, mutta mielestäni mobiililaitteiden Firefox oli todella buginen. Juuri nyt kun opin käyttämään ja rakastamaan tätä Chromea, minua alkoi myös kiinnostaa Chromebook. Se on Googlen selaimeen perustuva käyttöjärjestelmä. Windows on ollut liian monipuolinen ja aikaa vievä ylläpidettävä virustorjuntoineen.

Loppusanat

Jos olisi vaihtoehtoja, asentaisin muunlaisenkin selaimen. Totuus kuitenkin, että Internet Explorer on tavattoman huono ja Windows Edge ei sitä roskaa mitenkään paranna - päinvastoin selain on jopa edeltäjäänsä huonompi. Opera ei ole ikinä kiinnostanut ja Firefox on kasa hitautta. Applen Safaria en taas ota edes maksua vastaan. Näin Chrome oli jäänyt ainoaksi vaihtoehdoksi ja sitä on myös ystävä suositellut. Kaikki tuntuvat käyttävän sitä markkinakatsauksia selaillessa.

Yllättävää olikin kuulla se, että hän vaihtoi siihen Firefoxista jo vuosia sitten - samojen ongelmien takia. Eikä ole katunut valintaansa. Jotenkin luulen, että mietin ihan samaa. Tutustuessani tarkemmin selaimeen, siihen saa salasanat talteen - voisin siis käydä vaikka Spotifyn asiakassivuilla puhelimessa ilman, että täytyisi syötellä mitään käsin. Pitänee kuitenkin etsiä tietoa: voiko tätä pitää tietoturvallisena. Toinen hyvä asia puhelimessa on se, että Chrome pakkaa sivut.

Tämä säästää kaistaa ja on hyödyksi heikossa kentässä tai hitaalla nopeusprofiililla.

Kommentit