Tuunaa 1 Mbit/s peruskäyttöön

Megabitin netti puhelimesta
Maksatko nopeasta kiinteästä laajakaistasta, mutta vähempikin nopeus tuntuisi riittävän? Et ole sentään ainoa tässä maailmassa. Kaikki eivät nimittäin 100M-netistä hyödy. Eivätkä välttämättä tarvitse edes murto-osaa siitä. Meille riittää pieni pala sitä internetiä.

Käytön ollessa normaalia surffailua, musiikin kuuntelua laitteilla ja ajoittaista YouTubea yhden hengen taloudessa, ei nopeudesta välttämättä iloa ole. Etenkin silloin, jos omistaa vain yhden laitteen - läppärin. Älypuhelimesta voi sitten jakaa mobiilinettiä siihen ihan hienosti. Näillä näkymin ei minun kannata 10 Mbit/s kiinteää hommata.

Tämä pääosin siksi, koska tuollakin olen ongelmitta nettitarpeistani selvinnyt. Kaikki paranee entisestään tuunaamalla. Mobiilimarkkinoilla myydään hyvin kalliita puheliittymiä ja jatkuvasti kallistuvia mobiililaajakaistoja. Mieti, voisitko selvitä pienemmällä nopeudella maksamatta yhtään liikaa. Elisalta ja DNA:lta voi saada edullisia megan liittymiä ainakin toistaiseksi. Kymmenellä eurolla kuukaudessa voi saada todella paljon aikaan, jos muistaa joitakin sääntöjä.

Viritä laitteesi peruskäyttöön

Minulla on kannettava tietokone ja älypuhelin, muita laitteita ei ole. Enkä oikeastaan tarvitsekaan. Saunalahden netti on siitä hyvä, että oikeasti 1 Mbit/s -kaista on käytännössä jopa 1.5 Mbit/s. Toiseen suuntaan vauhtia on 0.5M. Tämä varmasti tuntuu monesta aivan huonolta vaihtoehdolta, mutta jos ei elokuvia ja sarjoja suoratoista lainkaan, kyllä tällä pärjää. Pilvipalveluita en oikeastaan edes käytä. Siis meitä netin peruskäyttäjiä löytyy ainakin vielä runsaasti ja maksamme paljon.

Teleoperaattorilta saa älypuhelimeen 1-2 Mbit/s -liittymän noin kympillä kuussa ja tähän voi sisältyä myös hieman puhetta sekä viestejä. Operaattori kannattaa valita sen mukaan, mikä kuuluu käyttöpaikassa parhaiten rajattoman datan kera. Toki kattavuudesta on hyötyä myös liikkeessä, siksi minulla on ollut kauan Elisan verkkoa käyttävä liittymä käytössä. Taitaa täyttää ensi vuoden helmikuussa viisi vuotta. Kiinteä on ollut parisen vuotta, lähinnä turhana laskuna.

Kiinteässä on liikaa nopeutta, 40 euroa maksan nyt, ja 100M on yksinkertaisesti yli tarpeen. Jos pärjään hyvin noin 2M-kaistalla, niin turha sitä on maksaa sellaisia summia. Varsinkin, kun se 3G tuntuu toimivan ihan hienosti. Minulla ovat toimineet testiaikana Hangouts-videopuhelut, musiikki, YouTube SD, lataukset ja muu vastaava. Tietysti laadusta on joskus tingittävä, mutta vähäinen videotarve kompensoi kaiken. Kaikki riippuu tarpeesta elämässä, joten löydä omasi.

Näin se käy helposti

  • Lataa suurimmat tiedostot netistä tai nettiin yön aikana. Varsinkaan kannettava tietokone ei paljoa sähköä syö ja ainakin itselläni tarve tiedostolatauksille, isoille sellaisille, vain muutaman kerran viikossa. Pienempiä tiedostoja voi toki ladata taustalla käytettäessäkin tietokonetta. 
  • Jos käytät musiikin suoratoistoa maksullisella tilillä, muista omistavasi myös Offline-tilan edut. Lataa soittolistasi kannettavan muistiin ja sen jälkeen puhelimen muistiin - tästä eteenpäin nettiä ei enää tarvita lainkaan omassa soittolistassa ja kaista jää kokonaan surffailuun.
  • Valitse YouTubesta hieno 360p/480p-tila, niistä jokainen toimii noin 2 Mbit/s -netillä erittäin hyvin. 1M-netillä varmemmin toimii kuitenkin 360p. Jos käyttö on minunlainen, eli vähäinen, ei tuossa paljoa menetä. Musiikkivideo on hyvä myös peruslaadulla, kokeile vaikka!
  • Älypuhelimesta kannattaa valita kaikki sovellukset latautumaan hyväksynnällä - näin ne eivät vie kaistaa tärkeimmän videopuhelun aikana. Voit valita sitten itse koska päivitykset asentuvat. Tietokoneessa päivitykset kannattaa hyväksyä latautumaan vasta päivän päätteeksi.
  • Puhelimen pitäminen latauksessa huolettaa monia. Se ei nykyakkuja rasita ja toisaalta aina välillä voi ottaa sieltä pois ja antaa akun tyhjentyä omaan tahtiin. Käyttöä varten laitteet ovat tehty, joten nettitikku ei ole välttämättä yksin asuvalle välttämätön investointi.
  • Valitse rajaton mobiilioperaattori. Tällä hetkellä rajattomia puheliittymiä saa Elisalta ja DNA:lta, mutta muualtakin voi toki jotain löytyä. Tyhmää olisikin se, että lataus keskeytyisi datakuristukseen. Ainakaan Elisalta ei tule mitään ilmoitusta suuresta datakäytöstä.
  • Jos pilvessä on videoita, musiikkia tai vastaavia suuria tiedostoja, joita nyt suoratoistat - lataa ne tietokoneellesi. Tämän jälkeen et tarvitse nettiä niihin lainkaan ja mikä parasta videot ovat aina mukanasi vaikkei netti olisikaan. Chromebookissa voi olla hankalaa tilan vuoksi.
  • Hangoutsissa yritä välttää muuta netinkäyttöä, sillä ainakin minulla se on voinut käyttää lähes koko kaistan. Videopuhelut kuitenkin ovat minulla aina toimineet, kunhan ei suuria latauksia ole samaan aikaan päällä. Neuvottele paremmasta ajasta soittaa joka sopii kummallekin.
  • Jos kaverisi pärjää 0.5 Mbit/s / 0.25 Mbit/s -mobiilinetillä, sinulla on sitten puolet nopeampi. Sinäkin pärjäät. Suuren netin tarvitsee vain netin himokäyttäjä, jolla kenties Piratebay on aktiivikäytössä tai pilvipalvelut huutavat jatkuvaan. Jos olet tätä luokkaa, katso toisaalle.
  • Vaikka muilla on maailman nopein netti, sinulla ei tarvitse. Voit olla erilainen netinkäyttäjä. Olen varma, että jokainen osaa muuttaa kuvakokoakin, ennen kuin kuvat laittaa Facebookiin. Yli 2048-pikselin kuvat nettiin ovat ylimitoitettuja ja niiden lataus voi kestää pitkään.
Jos nopeus ei riitä, päivitä liittymä vaikkapa 21 Mbit/s -tasolle. 4G-herkut ovat yleensä rahanhukkaa. Ainakin sellaisille, joilla netinkäyttö ei ole kovin suurta. Silti, megan nopeudella voi siirtää käsittämättömän paljon dataa kuukausittain. Itse arvelen datakulutuksen olevan minulla jatkossa noin 50 gigatavua kuukaudessa, kunhan netti pääsee kokopäiväiseen käyttöön joulukuun jälkeen. Se olisi enemmänkin, jos musiikkini ei olisi kokonaan Offline-tilassa, mutta maksan toiminnosta.

Loppusanat

Tämä merkintä on tehty pilke silmänkulmassa, mutta ainakin itselleni suunta on käynyt testien aikana selväksi. Minun ei kannata omistaa kiinteää, jos leffat ja sarjat eivät kiinnosta ja nettivideotkin ovat katselussa vain satunnaisesti. Lataamalla musiikit Offline-tilaan säästin käytännössä koko kapasiteetin surffailuun ja näin sivut latautuvat nopeammin. Myös lataukset käyttöaikaan ovat nopeampia, koska musiikki ei enää kaistaa vie. Chromebookissa osa neuvoista ei toimi.

Tuolloin musiikki kannattaa ladata puhelimeen. Spotifyssä latausraja on 3 333 kappaletta ja jos valitsee listalleen vain parhaat sävelet, ei raja tule ihan heti vastaan, minullakin nyt 1 345 kappaletta. Todella hyvä idea itse asiassa oli, koska en ole ikinä tajunnut edes omistavani tätä, soi se musiikki netistäkin! Mutta nyt sitä ajattelee ihan eri näkökulmasta: ominaisuus auttaa parantamaan kokemusta hitailla neteillä. Jos et tarvitse supernopeaa nettiä, anna mennä. Se on 1 Mbit/s!

Tulen harkitsemaan asiaa uudelleen, mikäli taloon saapuu vuokraan kuuluva laajakaista, tai jos operaattorit hinnoittelevat niitä järkevämmin. Vaikka saisin joskus ilmaisen talokaistan, tulisin silti käyttämään sen perusnopeutta. Puhelimessa en aio myöskään megaa nopeammista liittymistä maksaa. Minulle riittää edullinen hinta ja hieman elämää puhelimen ulkopuolelta. Facebookia en kännykällä hoida, ja joskus olen varma, että tilin poistokin tulee ajankohtaiseksi.

Kommentit