Hyppy megabittiin tanssien

Kannettava ja puhelin
Hyppy megabittiin tapahtuu noin kuukauden päästä joulukuun alkupuolella. Jo nyt olen testannut usein mobiililiittymää arkisessa käytössä ja kaikkeen on riittänyt ihan päivittäin. Joskus nopeutta jää kaipaamaan oikein urakalla. En kuitenkaan maksaisi turhasta.

Tässä ollaan voiton puolella. Kaikkeen sitä ihminen tottuu, kun joutuu päivittäin kestämään. Eikä se netti nyt niin hidas ole, olen vain entistä enemmän ymmärtänyt kokeilujen aikana maksaneeni täysin turhaan 40 euroa kuussa liittymästä, minkä nopeutta en edes tarvitse. Nykykäytössä siis, ennen oli toki kiinteä perusteltu Netflix-käytössä esimerkiksi. Nyt en ole sarjoja ja leffoja katsonut yli neljään kuukauteen. Valehtelematta, ollenkaan! Enkä aio.

Joulukuussa vai? Erittäin mielenkiintoista!

Kyllä niin, 13. päivä joulukuuta kaapelimodeemi 100M/10M vihdoin loppuu ja modeemi menee kierrätykseen taikka myyntiin. Ehkä joku tämän ostaa uuteen avattavaan liittymään. Hitaammasta on minulle tarjottu seitsemän kuukautta puoleen hintaan, mutta koin päätyväni samaan, 10M/10M on sekin periaatteessa tarpeeton ja maksaisin edelleen kahdesta netistä. Vaikkakin vähemmän kuin maksiminopeudesta ja mobiilimegasta. Elisalla sanottiin, että parempia tarjouksia ei ole.

Eikä varmaan olekaan, kymmenellä eurolla kuussa rajaton ja hyvin toimiva 1M-netti Elisan 3G-verkosta on ainutlaatuinen. Olen nyt seuraillut Windowsin ja Androidin tilastoja. Wifin kautta on siirretty Windowsilla ja Androidilla yhteensä noin 70 gigatavua, joista 67 gigatavua kannettavalla. Aika vähän ja ei tuollaiseen määrään dataa tarvitse kiinteää ollenkaan. Uskon, että jos käyttäisin koko ajan 1 Mbit -nettiä, niin internetin käyttö vähenisi edelleen erittäin runsaasti.

Varmaan olisin noin 50 gigatavun tasolla kuukausittain. Nyt käyttö on suurempaa, koska YouTube valitsee oletuksena HD-laadun, kun netti on vielä nopeampi. En kuitenkaan hirveästi sitä laatua arvosta, koska 480P on ollut täysin riittävä satunnaiseen videokäyttööni. Käytössä ainoaksi ongelmaksi muodostui akun kesto: kun viimeistelin talkoot datakäytön vähentämisessä, ei tuokaan enää mikään ongelma ole. Voisin myös alkaa etsiä tähän puhelimeen uutta akkua.

Nyt musiikki, omat videot, kuvat ja tiedostot ovat kaikki tietokoneella paikallisesti ja en siis käytä näihin dataa. Musiikkiin menee dataa ainoastaan kun biisi tulee soittolistalle tai kun päätän kuunnella jotain listan ulkopuolelta. Muut datan kuluttajat ovat surffailu, YouTube satunnaisesti sekä Hangouts-videopuhelut muutaman kerran kuukaudessa (yleensä pitkiä, joten dataa menee). Jälleen, megabitti on kuitenkin riittänyt. Elisa olisi voinut säilyttää asiakkaan, alentamalla hintaa.

En löydä enää mitään syytä maksaa kiinteästä. Kun suurimmat datarohmut ovat asetettu paikallisesti striimauksen sijasta, niin sitä dataa ei enää mene paljoa, puhelimen akkukin kestää jakoa läppäriin noin kahdeksan tuntia käytöstä riippuen. Toki pitkä YouTube-sessio kuluttaa sitä nopeammin, mutta laturikin on vieressä. Ainoa miinus tässä on mobiiliverkon ajoittainen epävakaus, mutta säästö huomioiden vain pikkuvikoja. Toisaalta niin alhaalla kuin alle 1 Mb/s ei verkko yleensä edes käy.

Loppusanat

Kohta siis siirrytään mobiiliverkkoon vakiokäytössä, mutta niin sitä pitääkin, jos datatarve on alle 50 gigatavua. On vielä hankalaa sanoa lopullista datatarvetta, kun käytän vielä kiinteää myös, mutta uskoisin ettei mennä yli 50 gigatavun mobiilikäytössä kuin satunnaisesti kuukaudessa. Muutkin ovat sanoneet minulle, että turhaan makselen kahta nettiä, jos yhdelläkin pärjää. Nyt sitä huomasi vain enemmän, kun kaikki on paikallisesti. Toki tilanne voi muuttua lähivuosina.

4G-paketit tuntuvat jatkuvasti halpenevan. Musiikin kuuntelu ei kuitenkaan puhelimella dataa tarvitse, mutta silti some ja surffailu sitä tarvitsee, ehkä joskus YouTube myös. Yleensä data on ollut vähäistä, kun kotona olen käyttänyt kiinteää. On siis perusteltua valita neteistä toinen ja nyt parhaan vaihtoehdon tarjoaa mobiili. Kaapelimodeemi on myös sama jaettu yhteys, niin nopeudet eivät aina ole maksimissa olleetkaan. Hieman typerää maksaa täyttä hintaa. Lisäksi se oli reistaillut ajoittain.

Toisaalta, kuten käyttöni osoittaa, en oikeastaan jää mistään paitsi hitaalla netillä. Yksin asuvan kodissa ei tietokoneelle ruuhkaa ole ja jos pois lähden, niin netti tietysti lähtee jatkossa myös, mutta sitten läppäri sammuu samaan hengenvetoon. Kone on muuten ainoa laite joka voi mennä nettiin Wifillä. Toki puhelin sinne hyppää myös, mutta jatkossa puhelin toimii vain reitittimenä. Nettitikkuja olen miettinyt, mutta sitten paljastui totuus: puhelin hoitaa täysin saman asian.

Kommentit

 1. No mikäs siinä jos riittää tuo megan netti. Mummoni on niin vanha, ettei tarvitse muuta kuin laskut maksaa, ja kuuntelee jumalanpalveluksia. Sanoi ettei maksa kiinteästä mitä pyydetään, paitsi jos ilmaiseksi saa. Jouduin neuvomaan ja käytiin dna:n myymälässä, sai älypuhelimen ja siihen siirrettiin numero peruspuhelimesta 13,90 euron 1M/1M liittymään 100 min ja 100 sms paketeilla. Toimii ok ja nyt maksaa laskut. Ennen maksoi kiinteästä yli 3o euroa kk. Olisi pitänyt tajuta aiemmin. Käytätkö vielä tuota megaa, kun kerroit tästä 4G:stä. Minun mummo on jo 70-vuotias, monta vuotta maksanut kiinteästä, mutta kun en minäkään ole tajunnut sitä laskua. Törkeän kallis tuo 30 euroa ja omillaan asun itsekin, niin 4G:llä menee 50 megan liittymällä. Telialla oli vieläpä kallis, onneksi samalla käynnillä sain omani myös dna:lle tosi hyvään 24,90 euron hintaan kahdeksi vuodeksi 29,90 eurosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihdoin Elisasta DNA:lle huhtikuussa, jossa oli samaan 10 euron hintaan rajaton 2M/2M 3G ja puhe sekä viestit olivat halvempia viiden sentin hinnalla seitsemän sijasta. Käytin sitä aika pitkään, koska sillä toimi jo HD-videot 720P-laadulla YouTubessa. Myyjä kuitenkin soitti ja tarjosi parempaa liittymää, joka kuulosti silloin halvalta: 10 eurolla lisää 4G 50M/50M, 200 min ja 200 sms. Tämä tarjous oli hetken aikaa, kunnes iski normaalihinta 24,50 euroa.

   Tästä sain myöhemmin hieman pois 21,90 euron hinnalla, eli 2,10 euron alennuksella vuodeksi normaalihinnasta, ja tämän alennuksen olen nyt saanut jatkettua alkamaan huhtikuun alusta edellisen päättyessä. Minulla on nykyään Chromebook, joka on netistä riippuvainen tietokone, joten sinänsä 4G on kyllä palvellut etenkin kun kutsun itseäni edelleen nörtiksi. Tuo nykyinen nopeus on noin 50 kertaa nopeampi ja vain kahdeksan euroa kalliimpi.

   Hyvä kun on muitakin tyytyväisiä DNA-asiakkaita! Mega on tosiaan riittävä laskujen maksuun ja kevyeen käyttöön, sillä kuitenkin esim. kuuden minuutin musiikkikappale latautuu 320K-laadulla Googlen Play Musiikista sen kaksi minuuttia, kun tässä menee ihan viisi sekuntia. Ihan tästä syystä taivuin tuohon 4G-tarjoukseen alun perin, koska on halvempi kuin kiinteä, ja nopeampi kuin megan liittymä. Etenkin kun suoratoston aikana tänä kahtena minuuttina muu netti tuntui takkuilevan tuolla megabitillä.

   Tosiaan kuten sanoin, niin mega on hyvä peruskäyttöön juurikin sinun mummolle ja vastaaville ihmisille :) Olisin toki itsekin sitä käyttänyt, jos 4G olisi kalliimpi.

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle