Sukella minimalistin kotiin

Minimalistin koti ilman mattoja
Nyt sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus sukeltaa minimalistin kotiin. Paljonko minulla on kenkiä ja vaatteita? Vaikka kuvista osa jäi piiloon sisääntulon naulakkoon, sielläkin oli vain peruskauraa: talvikengät, takki, housut, hattu ja villapusero.

Ryhdyin minimalistiksi jo vuosia sitten ja nyt se on syventynyt. Eilen kävin kaapistoja läpi ja mietin kovaan ääneen: miksi säilytän joitakin vaatteita, vaikka viimeksi käytin niitä vuoden 2010 aikana. Osa olivat myös kuluneita, heitin saman tien pois. Toisaalta huppari ja housut kelpasivat hyvin veljelle. Kysele, älä tarjoa väkisin, vaan lahjoita muualle.

Minimalistin kaapistot järjestyksessä

Kun tavaraa ei ole ylenpalttisesti, ei sekasotkua ole. Tässä tilastoja: kenkiä viisi kappaletta, paitoja kaksitoista, alushousuja kahdeksan, sukkia on vähän enemmän ja pohjassa vähän lisää täysin uusia varalle... Voisihan paitoja olla vähemmän, mutta pidän tuota määrää hyvänä. Siksi, koska en pese vaatteita käsin, haluan siis pyöräyttää pesukoneen mahdollisimman täytenä sähkön hyötykäyttöä ajatellen. Pesen siis 1-2 kertaa viikossa. Tämä toimii minulle.

Mielestäni minulla on liian paljon takkeja, paitoja ja housuja. Esimerkiksi täysin uusia farkkuja kolme kappaletta, kahdet riittäisi. Sain osan lahjaksi - tässä jälleen muistutus lahjanantajille: saajalla voi olla jo kaikkea ja niitäkään saaja ei ehdi käyttää. Siksi en jatkossa tule suuria lahjoja antamaan ja toivon samaa muilta. Lahja voi olla aikaa tai lounas yhdessä. Takeille en aio tehdä mitään - niille on kuitenkin aina käyttöä. Varsinkin loskasäässä näistä on jatkuvasti pesukoneeseen.

Pitää olla jotain varalle. Mutta se tärkein. Olen kuullut kyllä tarpeeksi: käytätkö huomennakin samoja kenkiä? Vastaus "kyllä" ei onneksi kysyjää enää yllätä, mutta mikä on ongelma? Täytyykö minulla olla 50 eri kenkää, jotta vastapuolen tarpeet olisi tyydytetty? Ja vaikka minulla on vain kymmenisen paitaa ja muutamat housut, kyllä niistäkin jotain valinnanvaraa löytyy. Minua tämä ei haittaa, päinvastoin: vähemmän on enemmän. Se on enemmän aikaa ja nopeita päätöksiä.

Minun ei tarvitse pukea itseni aamulla pitkään vaan otan minkä ensimmäisenä kaapista saan - asukokonaisuus on siinä. Minimalistinen koti ei kuitenkaan ole täysin sisällötön - meillä on vain tarvitsemamme. Me ei tarvita täysiä kaappeja vaihtoehtoja, sillä vähempikin riittää. Osaatko muuten itse sanoa miten paljon sinulla on paitoja tai takkeja? Entä mitä näistä et ole käyttänyt moneen hetkeen? Pitäisikö joistain luopua? Aloita jo tänään, sillä tunti päivässä riittää.

Mieti mitä ilman eläisit ja vie varastoon. Jos et kaipaa tavaroita kolmen kuukauden päästä, toimi. Lahjoita, myy, vie huonot/rikkinäiset roskiin... Tee mitä vain, mutta luovu niistä. Et tarvitse niitä. Säästät samalla rahaa, kun voit asua pienemmässä asunnossa. Muista: jos sinun täytyy ostaa lisää säilytystilaa, kuten laatikoita, sinulla on liikaa tavaraa. Onnellisuus ei lisäänny ostamalla lisää roinaa. Lakkaa vastaanottamasta lahjoja ja luovu tarpeettomasta juuri nyt.

Olohuoneen/keittiön kaappi:

Yksi makuuhuoneen kaappi:

Toinen makuuhuoneen kaappi:

Kaappeja on makuuhuoneessa muitakin, mutta en niitä tässä ala availla tarkemmin - yhtä siistiä ja yhtä vähän. Yksi on omistettu kodinhoitotavaroille - esimerkiksi imurille, silityslaudalle ja -raudalle ja pesutarvikkeille. Viimeisessä on makuuhuoneen ja kylpyhuoneen tavaraa - pyyhkeitä ja petivaatteita esimerkiksi. Minulla ei siis ole mitään ylimääräistä - kaikelle on tarvetta. Toki takkien paljous ei aiheuta suoraa ostopakkoa, jos yksi kuluu käytössä. Jos ostan, panostan laatuun.

Loppusanat

Meillä on liikaa tavaraa ja käytämme näihin kokoelmiin paljon rahaa. Lopeta. Rajoita rahankäyttöä ja tee kaksi ulkomaanmatkaa vuodessa säästöillä. Voi paremmin, hanki ilmaisia iloja, kuuntele musiikkia järven poluilla. Vaihtoehtoja on. Raha ei ole tae onnellisuuteen. Päin vastoin: paraskin selviytyjä väsyy siivotessa näitä täpötäysiä kaapistoja. Ajattele sitä säästettyä aikaa, jonka voit vapauttaa siivoamisesta mielipuuhiisi? Mitä tekisit huomenna kaksi tuntia enemmän?

Valinta on sinun, enkä pakota ketään, mutta moni harkitsee asiaa jo tänään. Monet ovat tajunneet, että rahaa menee täysin hukkaan kauppareissuilla. Ostetaan se tarjouspaita, vaikka kotona sellaisia on jo tarpeeksi, mutta kun oli se mainos. Itse tein maanantaina hauskan tempun. Jätin pankkikortin kotiin ja menin Lidliin 10 euron setelin kanssa. Pääsin pois kuluttaen sen kokonaan ja oli reppu täynnä. Tästä riittää sapuskaa, joten seuraava reissu kauppaan loppuviikosta.

Kyllä, minimalistina syön myös vähän. Mutta toisaalta mielestäni ihmiset syövät liian paljon. Maha tottuu kyllä, jos vähennät vähän. Samalla paino pysyy kurissa. Verrattuna moniin samanikäisiin, olen mielestäni erittäin paljon laihempi. Elän terveellisesti, en istu television ääressä, menen ulos kuuntelemaan musiikkia vaikka kävellen. Olen todella onnellinen siitä, että ryhdyin minimalistiksi ja jos aiot tulla mukaan: kerro ihmeessä miksi ja miten aiot edetä matkallasi?

Kommentoi alle ja kerro kokemuksiasi minimalismista jo tänään.

Kommentit