Mihin tarvitaan annosteluohjeita?

Pakkauksen ohjeet
Älä anna lehdistön, kaverin tai valmistajien määrätä arkirutiineja, sillä pesuaineen annosteluohjeet ovat varsin ylimitoitettuja. Minimalistina sanoisin, että pakkauksen merkinnät ovat täyttä huumoria. Kuka tarvitsee noin paljon pesuainetta edulliseen pesukoneeseen?

Ja jos sattuu olemaan iso kone, niin lisää ihmeessä 38 millilitraa ihan vain huvin vuoksi! Minulla on, mutta olen aina vähentänyt ohjeista yli puolet - eikä siinä mitään ongelmaa ole. Paitsi tämän pesuaineen jälleenmyyjille, koska käyn pesuainekaupoilla vain neljästi vuodessa. Käytkö sinä pesuainekaupoilla joka kuukausi? Lopeta annosteluohjeiden tuijottaminen.

Se on huumorimiehille. Kerron toki miksi. Jos viitsit lukea.

Valmistajat huijaavat meitä

Ensin haluaisin sanoa, että ostan pesuaineeni Lidlistä. Vaikka se ei ole merkkivalmiste, niin yllättäen huomasin, että vaatteet peseytyvät sillä todella hyvin hintaansa nähden. Minulla ei ole koskaan ollut kalliita Omo- tai Pomo-pesuaineita. Olen kokeillut, kun jotkut sukulaiset suosittelivat niitä. Ihan samaan tulokseen pääsin puolet halvemmalla Lidlin pesuaineella. Puhtaat vaatteet on pääasia. Miksi maksaa pesuaineesta yli kahta euroa enempää? Niinpä. Mieti sitä itsekin ja säästä.

Mitä tulee annosteluohjeisiin, ne ovat ylimitoitettuja. Kuka oikeasti tarvitsee pesukoneeseen sataa millilitraa pesuainetta? Kun minä pesen pyykkiä, oli sitten likaista tai ei, laitan ekaan reikään huuhteluainetta noin 20 millilitraa, keskimmäiseen en laita mitään, kolmanteen noin 25 millilitraa varsinaista pesuainetta. Olen tehnyt näin siitä asti, kun sain elämäni ensimmäisen pesukoneen, eikä siitä ole kauan. Usko pois, joka kerta täysin puhtaat ja raikkaat vaatteet.

En ole myöskään pesukoneen suurkuluttaja. Moni laittaa vaatteet 60 asteeseen ja muutamaksi tunniksi hyrräämään. Ei siitä tule sen puhtaampaa vaatetta, mutta sähkölaskua kertyy enemmän. Lisäksi pesukone voi mennä rikki nopeammin, jos ohjelmat ovat pitempiä. Miksi muuten pesukoneessa ei ole muuta kuin vartin pikaohjelma, tunnin peruspesu ja muut ovat jotain kolmen tunnin pesukoneseminaareja? En minä jaksa istua vahtimassa sitä konetta tunteja.

Ei ne valmistajat tyhmiä ole. Käyttäkäämme enemmän pesuainetta, enemmän vettä, enemmän sähköä, enemmän rahaa pesukoneisiin. Todellisuudessa olen saanut kaiken hoidetuksi 40 asteen lämpötilassa ja tunnin sekä 25 minuutin ohjelmalla. Pesukone noin vuoden vanha Gorenje, ostettuna vanhan lahjakoneen tilalle, joka meni rikki käytössä. Ihan samaan tapaan meitä huijataan kaikessa. Lidlistä ostettu lattianpesuaine suosittelee enemmän. En tottele ja lattia tuoksuu hyvältä.

Sen mukaan isoon Orthex-sankoon täytyy laittaa korkillinen ainetta. Olen niin omituinen että rikon tämän säännön jo vuosia mielelläni - eikä kaduta. Laitoin tänään puolet korkillisesta. Lattiasta tuli puhdas ja kokonaisuudessaan projektin jälkeen oli kukkien tuoksu kotonani. Siis puolet vähemmällä mitä annosteluohje sanoi. Mihin siis tuollaisia ohjeita tarvitaan? Jos puhdasta, raikasta ja ravitsevaa tulee vähemmällä, niin miksi ihmiset silti annostelevat liikaa? Kokeilkaa itse!

Loppusanat

Tarjous on tarjous. Usein saa esimerkiksi pesuainetta kolmen kappaleen erässä kymmenellä eurolla Citymarketista. Sillä pesukone pyörii. Mutta tarvitseeko joku oikeasti kolme tuollaista varastoon? Minä toimin näin: yksi käytössä, toinen varalle. Jos minulta loppuu pesuaine, kauppa on aina lähellä. Miksi hommata enemmän? Lidlissä myydään joskus kolme kappaletta suosikkipesuainetta vitosella. En todellakaan osta. Niitä saa halvalla muutenkin ja toisaalta eivät vanhene koskaan.

Siis ihan normaalihintaan ostan. Autottomana ei kuitenkaan näitä jaksa kantaa ja kuitenkin samalla teen yleensä muitakin ostoksia. Busseja en käytä, koska pyörällä pääsee. Tämän merkinnän tarkoitus on kertoa totuus annosteluohjeista. Ne eivät ole totta. Kokeile ihmeessä vähentää ja huomaat, että vähemmälläkin pärjää, säästät samalla runsaasti rahaa muihin ahaa-elämyksiin. Älä ole pesuaineen annosteluohjeiden vanki! Kokeile rohkeasti erilaisia määriä pesuainetta ja löydä suosikkisi.

Muista myös, että ei todellakaan tarvitse pitää pesukonetta tunteja päällä. Riittää noin tunnin pesuohjelma. Esimerkiksi omassa se on 25 minuuttia yli tunnin likaiselle pyykille ja tunnin normaalille pyykille, kun taas tuttavan Siemensissä pesuaika on hieman lyhyempi. Sähkölasku kiittää, mutta ilmeisesti sähkönsiirron kuukausimaksuihin olisi tulossa huhtikuussa jotain muutoksia. Silti, säästäminen on oikein, myös pesuaineessa. Ja halvalla saa näköjään hyviä pesukoneita!

Kommentit