Alkoholisti älypuhelimelle

Kuunteletko musiikkia vai ihmistä
Kuinka moni tunnistaa itsensä? Ennen lapsuudessa elettiin ilman kännyköitä ja nettiyhteyksiä, nykyään ollaan ulkona olemisen sijasta sisällä, kenties tietokonepelissä lähettäen välillä viestejä Whatsapissa. Ulos mentäessä matkapuhelin on aina kädessä, myös täällä lounaalla.

Mutta onko älypuhelin kaiken syy? Ei, vaan mainonnalla meille kaikille on perustettu tarve Whatsapille, Netflixille, Skypelle, Twitterille, Instagramille ja vaikkapa Facebookille. Meidän älypuhelimessa on oltava nämä kaikki - jotta pysymme ajan tasalla tästä maailmasta myös ystävien kesken. Mutta milloin on aika palata vanhaan - peruspuhelimella voi soittaa ja viestiä? Siis kyllä, luit oikein. Enkä edes halua sitä. Voit käyttää älyä vähemmän.

Tarve paremmalle ja enemmän käyttöä

Markkinoijat eli valmistajat ovat onnistuneet tehtävässään. Kaikilla on älypuhelin. Kaikki käyttävät sitä. Eräs mies pikaravintolassa näppäili Facebookissa "Tykkään" monta kertaa - sen kuuli niistä soundeista. Vieressä istui ilmeisesti täysin tuntematon nainen, kun ei juttua heidän kesken ole syntynyt yhtään. Itse toki olin yksin lounastamassa, mutta en sentään puhelin kädessä herkuttelun aikana. Minulla on älypuhelin, mutta en ole sentään mikään alkoholisti sille.

Kun menen ulos, oli se sitten pyöräilyä tai kävelyä, saatan joskus tsekata nopeasti viestit ja vastata puheluun. En kuitenkaan tee tätä itse toiminnan aikana vaan pysähdyn. Olen nähnyt monenlaista. Noin 15-vuotias poika ajeli polkupyörällään älypuhelinta katsellen. Siinä on keskittyminen kaukana ja toivottavasti ei ollut hänen viimeinen Twitter-päivitys, kun hän ei katsonut ollenkaan eteenpäin ajon aikana. Onko sinulla vastaavia kokemuksia maailmasta täynnä älypuhelimia?

Minulle peruspuhelimeen paluu ei nappaa ihan sellaisenaan, koska olen tottunut striimaamaan musiikkia mobiiliverkosta, siksi älypuhelin on minulle työkalu. En pidä sitä tarpeellisena, mutta en turhanakaan. Onkin tärkeää, että pystyn pyöräilemään kauppamatkankin pysähtymättä katselemaan niitä viestejä. Moni ei pysty. Alkoholismi nykyaikana on levittäytynyt myös viihde-elektroniikkaan. Haluaisitko twiitata vielä huomennakin? Älä käytä puhelintasi kävellessä tai pyöräillessä!

Olen myös tehnyt aika paljon muutoksia älypuhelimeeni. Minulla ei ole siellä Netflixiä, itse asiassa en käytä ollenkaan noin yhdeksän kuukautta, sarjoihin ja leffoihin menee liian paljon aikaa. Näiden sijasta kuuntelen musiikkia ja lenkkeilen tai teen muuta hyödyllistä. Musiikin kuuntelun aikana voit olla aktiivinen, television ääressä olet paikallaan. Toki ymmärrän viihtymisen tarpeen ja siksi käytän YouTubea lähes päivittäin. Vain hyviin videoihin kuitenkin., en hauskuuteen.

Yksi uutuuspuhelin 700 euron hintaluokassa sai mainoksen tällaisena "5,3 tuuman näyttö on tarvittaessa todella kirkas ja siinä on myös kätevä Always on -ominaisuus, josta näet jatkuvasti tärkeät ilmoitukset ja kellonajan." - vai niin. Juuri tällaiset ilmoitukset koukuttavat, niitä tulee jatkuvaan sosiaalisesta mediasta ja ihmiset eivät lakkaa katsomasta niitä, tykkää näköjään naapurin Seija myös minun tuoreesta koirakuvasta. Vau, liittykää mukaan! Kaikki tykkää nykyään kaikesta!

Älypuhelin hiljaiseksi vaikka väkisin

Moni ei oikeasti tiedosta kuinka paljon hukkaa aikaa älypuhelimen parissa. Ne vain piippaavat ja piippaavat läpi päivän ja yön. Olet aina tavoitettavissa ja siten saatat joutua joustamaan tehtävissä, jotta kaverisi saa vastauksen. Mielestäni ei ole mitenkään pakollista vastata reaaliajassa, paraskin kaverisi osaa kyllä odottaa sen vaaditun ajan, vastausta odotellessa. Miten usein yritykset vastaavat sinulle reaaliajassa viesteihin? Niin, mieti sitä. Lisäksi panostaisin itse työntekoon.

Työn tehokkuus nousee ilman häiriötekijöitä. Minulle älypuhelin on tosiaan työkalu. Käytän sitä yhteydenpitoon ja kuuntelen sillä musiikkia. Bussimatkoilla esimerkiksi Helsinkiin, se on ajankuluksi. Vierailla ollessa, vaikkapa Saksassa, osaan navigoida perille sen kanssa. Älypuhelimella säästän rahaa, kun voin pitää yhteyttä muihin ensisijaisesti netin kautta. En kuitenkaan ole tuon laitteen orja, vaan pystyn menemään kauppaan pyörällä ilman tarvetta availla sitä jatkuvaan.

Itse asiassa olen tehnyt muutoksia puhelimeeni. Se ei ilmoita äänillä saapuvista sosiaalisen median viesteistä. Ääni on päällä tärkeimmille operaattorin ja internetin kautta soitettaville puheluille sekä lähetetyille viesteille. Sosiaalisen median tykkäykset, päivitykset, kaveripyynnöt, niiden hyväksynnät - kaikki tuollainen on poistettu käytöstä. Muutenkin yritän käyttää näitä palveluita kotikoneella. Ei ole mitään tarvetta esimerkiksi maksaa laskuja puhelimesta, teen tämän kotona.

Minun puhelimessa on siis vain vähän sovelluksia. En ole ikinä käyttänyt Whatsappia, en tiedä mitä tekee Twitterillä, en tarvitse Viberiä, en ole kiinnostunut Instagramista. Minulla on vain Facebook käytössä ja Googlen mukana tulee tietysti tuo Google+. En siis ole netissä kovin sosiaalinen, koska minulla ei ole näitä suosittuja palveluita käytössä. Olen kerran katsellut Instagramia. Sen ainoa tarkoitus on näyttää elämän parhaat puolet. Ei niitä huonompia tietenkään.

Siinä tuo Instagram on onnistunut kyllä todella hyvin. Sitten vielä pitäisi alkaa seurata, että näkee jonkun toisen päivityksiä siinä. Kaikki on niin kaunista ja lasketaan joka ilta onko tullut lisää seuraajia. Minä en ole sellainen - enkä edes päivittele Facebookiani kovin usein. Jos kaverini niistä harvoista haluaa jotain päivästäni tietää, me soitetaan videopuhelu tai avataan Chat-ikkuna. Lähes kaikki ovat kuitenkin nettikavereita minulla, koska olen erilainen, jos sitäkään.

Loppusanat

En ole älypuhelimia vastaan, mutta en ole niiden puolellakaan. Olen neutraali ja osaan käyttää niitä oikein. En myöskään ymmärrä miksi pitäisi olla kaikkein tuorein ja kallein. Mitä ihmiset viestivät tällä? Okei, sinulla on 800 euron huippupuhelin, vuoden päästä jo toinen samanlainen - on meinaan sitten pari megapikseliä lisää etukamerassa ja kymmenen takakamerassa. Ostoksille kaikki. Eihän 150 euron älypuhelimella voi kuulemma soittaa tai viestiä ja nettikään ei aukea!

Totuus on tämä, jos 150 euron puhelin rikkoutuu, ostan uuden. Puhelimesta tulee myös netti läppäriin, En ole mainonnan orja. Toisaalta monet ovat. Ennakkotilauksia tulee paljon operaattoreille. Puhumattakaan elektroniikkaliikkeistä. Ihmiset nyt vain haluavat näyttää varakkailta, siksi olen aina ajatellut näin: köyhät ovat maapallon suurimpia kuluttajia. Oikeasti rikkaat eivät osta ja säästävät heti suoralta 800 euroa. Älä ole mainonnan orja, löydä hyvä siitä, mitä jo omistat.

Tärkein - palaisimmeko peruspuhelimiin? Mummoni käyttää peruspuhelinta ja hän tulee hienosti toimeen. Hänellä on lisäksi laturi. Minä arvostan tätä. Hän ei halua nykyaikaa monesta syystä: yksi on selkeä - vanhassa mallissa ei ole mitään vikaa. Hän ei kuitenkaan katso nykyaikaisia käyttäjiä pahalla. On selvää, että niin kauan kuin osaat käyttää älypuhelintasi ajatuksella, voit jatkaa sen käyttöä joutumatta alkoholistiksi sille. Mutta mieti mitä todella tarvitset ja poista tarpeeton.

Älypuhelin ei ole syypää ongelmiin, me olemme. Me voimme myös muuttua.

Älä ole riippuvainen älystä. Tee jotain, mikä ei vaadi sitä.

Kommentit