Danceclusive suoratoistuu DNA:n mobiiliverkosta

Musiikki on tärkeää
Tanssimusiikin suoratoisto ei kyllä hirveästi kaistaa vaadi, mutta toimivuuden kannalta vaihdoin liittymää DNA:lle. Tänään se on käytössä ja parani monta asiaa: yllätyin suuresti liittymän nopeudesta. Se oli tasalaatuinen molempiin suuntiin eli hieno 2M/2M.

Aiemman lähetysnopeus oli hidas 0.5M ja kyllähän sillä kesti liitteitä laittaa. Nyt ne menevät nopeasti. Lisäksi puheluiden ja viestien käyttömaksut pienenivät kahdella sentillä minuuttia ja kappaletta kohti. Myös EDGE-verkkoon hyppiminen poistui käyttöpaikoissa. Siis merkittävä parannus ja ei siitä nopeudesta ainakaan haittaa ole aiempaan 1M/0.5M-mobiililaajakaistaan nähden Elisan puheliittymässä.

SIM-korttien vaihtoa

SIM-kortin vaihto ei ollut kaikkein nopein operaatio, koska ensiksi otin irti tavallisen ja kun yritin ottaa Micro-kokoisen, Nano-kokoinen pullahti sieltä ulos. Sen sai kyllä takaisin hyvin kiinni Micro-kehikon sisään. Silti mielestäni Nano-korttimahdollisuus on täydellistä turhuutta ja vaikeuttaa hieman korttien vaihtoja. Toisaalta juuri tuollaisia Trio SIM -kortteja on muillakin operaattoreilla nykyään. Vielä ymmärrän Duo SIM -kortit ilman sitä pienenpientä Nano-osuutta.

Nykyään SIM on tehty niin, että niitä muita osia sieltä voi käyttää vastaisuudessakin, jos esimerkiksi haluaakin joskus laittaa kortin toisen kokoiseen paikkaan. Kuitenkin kolme korttia yhdessä ei ole käytännöllisesti katsoen mitenkään järkevää. Halutun kortin irrottaminen on paljon hankalampaa, mutta vahingonkin sattuessa, Nano-kortin saa kyllä onneksi hyvin tiukasti takaisin paikoilleen Micro-kehyksen sydämeen. Näin kävi myös DNA:n kortilleni! Hyvä niin.

Mitä suoratoistoon tulee, se on parantunut, kun nopeutta on lisää - voin samalla huoletta pistäytyä verkkoselaimeen puhelimella. Myös äänenlaatu on tasalaatuisempi, koska liikkeessä liittymä lataa nopeasti biisin kokonaan. Jonkin verran huonompi sisätilakuuluvuus on nyt kotonani ja joskus liittymä on kolme palkkia viidestä, mutta toisaalta toisessa tärkeässä käyttöpaikassa ei mennä enää 2G-verkkoon. Tämä on hieno parannus ja paras kompromissi.

Kuitenkin pitää huomata, että kotona liittymä menee viidestä palkista kolmeen tai neljään vain ajoittain. Niin on tehnyt myös Elisa, mutta se hyppi yleensä neljän ja viiden välillä. Toisessa tärkeässä käyttöpaikassa Elisa toimi niin huonosti, että akkua kului ennätystahdissa. Sitä kuluu, kun liittymä seilaa 2G-verkosta 3G-verkkoon jatkuvalla syötöllä. Pakotus 3G-verkkoon ei auta, kentät hävisivät kokonaan sitten. Se ei ollut mitenkään kivaa, kun ajoittain minuun ei saanut yhteyttä.

Löysin siis parhaan kompromissin ja ei haittaa, vaikka joskus ei kotona ole täysiä kenttiä. Pitääkö edes olla? Hieman heikommallakin signaalilla data yleensä toimii ja puhelut kulkevat. Olen lisäksi aina tykännyt suoratoistosta ja arvostan sitä, kun se toimii hyvin, nyt se toimii edellistä paremmin. Pikaisesti testattuna tietokoneelle 2M jaksoi pyörittää jopa 720P-videoita YouTubessa kokonaan ilman bufferointia. Nopeus oli 2.4M/1.8M ja vasteaika 35 millisekuntia.

Loppusanat

Vaihto sujui itse asiassa hyvin ja DNA:n kotiverkkokin toimii hyvin mobiilisti 10M/10M-nopeudella 4G-verkossa. Olen aiemmin tykännyt jakaa nettiä puhelimesta, mutta akku ei siitä tosiaan tykkää. Toisaalta nyt avaan kuvarikkaita blogisivuja kahden minuutin sijasta 20 sekunnissa. Eikä tuo 14 euroa kuukaudessa ketään tappiolle vie. Puheliittymä maksaa kymmenen euroa. Tällä hetkellä olen todella tyytyväinen DNA-liittymiin ja käytän näitä tavalla tai toisella jatkossakin.

Puhelimessa on monella 4G. Itse en ole nähnyt sellaiselle tarvetta, YouTube 480P ja Google Play Music 320K toimivat kyllä puhelimessa 2M-liittymän kautta täysin moitteettomasti. Mielestäni näissä muutenkin myydään ilmaa eli maksiminopeus on vain paperilla erinomainen. Todellisuus on yleensä muuta ja luonnollisesti hitaamman nopeustason on helpompi saavuttaa. Aion siis jatkossakin striimailla musiikkiani, mutta en tule maksamaan siitä senttiäkään liikaa.

Monet kelpuuttavat vain 4G-yhteyden puhelimeensa ja tottahan toki jokainen saa maksaa siitä mistä tykkää, vaikka 30 euroa kuukaudessa. Tilasin myös Chromebookin testiin ja katsotaan mitä siitä tulee. Jos en tule siitä tykkäämään, palautan sen takaisin ja saan rahat tililleni. Toisessa tilanteessa ollessani tyytyväinen tulen harkitsemaan nykykoneen myyntiä. Minulla on tälläkin hetkellä auki vain selain Chrome. En siis oikeastaan tarvitse sitä Photoshopia tai edes Counter Strikeä.

Kommentit