DNA Veppi 4G Perus ja TP-Link TL-MR6400

Paketti purettu

Kaikki on auki
Kiinteä laajakaista Viihde-sopimuksena päättyi viime vuoden lopussa. Marraskuusta olen jakanut nettiä Saunalahti Tarkka 3G 1M -liittymästä ja tämähän on toiminut kauttaaltaan tyydyttävästi. Asiassa on kuitenkin yksi miinus. Älypuhelin ei tykkää tästä ollenkaan!

Lähinnä tarkoitan sitä, että älypuhelimen olisi hyvä tyhjentyä välillä, eikä olla laturin päässä koko ajan. Kun puhelin on laturissa, datan siirtyessä, puhelin kävi todella kuumana. Lisäksi jos akun antoi tyhjentyä vapaasti, puhelin on ollut viileämpi, mutta sitten akku tyhjeni nopealla aikataululla. Yleensä pois lähdettäessä akku olikin aina lähes lopussa.

Ratkaisuna DNA:n 10M/10M 4G LTE

Ratkaisin asian hankkimalla Verkkokauppa.comista tuollaisen TP-Link TL-MR6400 -reitittimen 4G-verkkoon ja menin palvelutiskille kysymään liittymää. Reitittimen sain 120 euron hinnalla ja seuraavana päivänä hinta nousi 140 euroon. Sain siis hyvään hintaan. Liittymäasioissa sanoin, että en halua Elisan liittymää enkä mitään järin nopeaa. Olin jopa miettinyt 2M-puheliittymää tuohon, mutta myyjä ei ole suositellut sellaista ratkaisua ainakaan normaaliin kotikäyttöön.

Lähinnä siksi, koska neljällä lisäeurolla hänellä olisi DNA:n rajoittamaton 10M/10M ja siinä olisi reilusti enemmän kaistaa molempiin suuntiin. Ja kyllähän sellainen kannattaa ottaa, koska heikon lähetysnopeuden takia olen joutunut matkustelemaan milloin tuttavien luo ja milloin fysioterapeutille suurempiin nettiasioihin. Nyt kaikki onnistuu kotona. Soneran puolelta saisi 21M/21M-liittymän lisäeurolla, mutta edes myyjä ei ole sitä suositellut minulle yhdestä syystä.

Hänen mukaansa nopeutta kyllä luvataan, mutta verkko on pystyssä alueellani vasta vähän aikaa - joten kuuluvuus ei olisi niin hyvä. Lisäksi minulla on huonoja kokemuksia Sonerasta muun muassa nettiliikennettä rajoittavana osapuolena, kun puheliittymissä vakiona ärsyttävät datakatot. Lisäksi operaattori on hukannut paljon verorahoja Saksan ilmoille. En siis halunnut tuollaiselta operaattorilta liittymää ja halusin tukea kotimaisempaa. DNA on ainakin sellainen.

DNA:n verkossa

Laitteen käyttöönotto oli helppoa ja se löysi verkon saman tien - kunhan poisti PIN-koodin kyselyn käytöstä. Valitsin laitteen, koska halusin mustan tietoliikenneratkaisun. Läppärini edustaa sellaista väriä. Puhelin on harmaamusta, mutta suojuksen takia käytännössä kokomusta. Laitteessa on sisäiset Wifi-antennit ja ulkoiset mobiiliverkon antennit. Wifi-kantavuus on todella hyvä ja nettiin pääsee ulkonakin noin kymmenen metrin päähän siitä ongelmitta. Hyvä laite siis.

Palkkien määrä on vahva - yleensä kolme tai neljä palkkia. Signaali on siis DNA-verkossa erinomainen. Laitteen miinus on kuitenkin se, että signaalin näyttö ei ole tarkka. Se toimii 25 prosentin asteikolla eli esimerkiksi erinomainen kuuluvuus on aina skaalattu ylöspäin sataan prosenttiin. Todellisuudessa signaali voi olla vaikkapa 80 prosenttia. Lisäksi laite ei erittele verkon taajuutta, esimerkiksi 4G:ssä nimenä on vain LTE, todella harmillisesti.

Laitteeseen voi kuitenkin onneksi asentaa ulkoiset antennit tarvittaessa ja tukiasemien paikat saa yleensä operaattorilta. Lisäksi 4G-merkkivalo häviää laitteen ollessa 3G- tai 2G-verkossa. Laitetta ei myöskään voi pakottaa esimerkiksi pelkästään kaupunkialueen 4G-tajuuteen. Hintaan nähden laite on kuitenkin varsin käyttökelpoinen, vaikka hallinta onkin vain englanniksi, mutta lähes jokainen englantia täällä osaa! Jos ei, niin Googlen kääntäjällä viimeistään saa selvää.

Loppusanat

Olen ollut tähän ratkaisuun varsin tyytyväinen ja DNA Veppi 4G Perus nopeudella 10M/10M on toiminut vakaasti kaiken aikaa, myös ruuhka-aikaan. Nopeudet 4G-verkossa täällä ovat 25 ms 10M/10M ja 3G-verkossa vastaavasti 50 ms 10M/5M. 4G-verkon käyttö on siis suositeltavaa, jos haluaa alhaisempaa vasteaikaa ja entistä parempaa lähetyskaistaa. Elisan verkko on täällä varsin tukkoinen ja toimivuus sen myötä 3G-liittymissä on varsin kyseenalaista.

Puhelimesta jaettuna Elisan verkossa oli satunnaisesti ongelmia, kun data ei ole liikkunut lainkaan, kaiken lisäksi tätä oli toivottoman usein. Puhelimessa vika ei ole, koska samaan aikaan netti ei ole toiminut edes puhelimen selaimella. DNA on toiminut asennuksesta asti kaiken aikaa ongelmitta. Pistin siis myös puheliittymän vaihtoon kyseiseen puljuun - 3G-verkko näyttää toimivan heillä erinomaisesti. Laitoin numeronsiirrolla samanhintaiseen liittymään elämää helpottamaan.

DNA Äly 2M, noin 10 eurolla kuussa ja minuuttiveloituksella. Se ei haittaa, koska puhun vähän, mutta asiaa. Lisäksi DNA:n minuuttitaksa on halvempi. Ei siis haittaa minuuttiveloitus. Joskus pitkäkin asiakassuhde päättyy ja miksei kokeilisi toimivampaa. Pätkivät yhteydet eivät ole nykyaikaa. Elisa on kuitenkin toiminut kohtuullisesti, mutta näiden ongelmien takia täytyy vaihtaa maisemia. Ja niin, saapahan liittymät samalle laskulle sitten myös ja edullisesti.

Ongelman olisi toki voinut ratkaista myös hankkimalla tehokkaamman puhelimen paremmalla akulla ja siirtämällä liittymä DNA:lle suoraan 4G-verkkoon. Menen nyt kuitenkin näin toistaiseksi.

Kommentit

  1. Olen myös todella tyytyväinen tuohon 10M-liittymään. Kaapelimodeemi samalla nopeudella maksoi 27 euroa ja operaattori ei halunnut antaa parempaa modeemia, kun edellinen pätki ja uusi olisi toiminut paremmin. Tuli kokeiltua Soneraa, ei toiminut 21M 4G -liittymällä. Tuo löysi heti signaalin ja tulee maksiminopeudet. Asun metsässä niin sikäli todella hyvä että täälläkin on 4G tupaan. Lähimpään kauppaan 5 km eli en ihan ihmisten ilmoilla asu, lähin naapuri 300 metriä. Elisaa en ole kokeillut, kun 23 euroa 4G-liittymästä mielestäni liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla, että muillakin pelaa yhteydet. Varmaan tarkoitit ADSL-yhteyttä, kun kerta kauppaankin yli viisi kilometriä? No ainakin on nyt lähetyskaistakin kunnossa, joka ADSL:ssä jää aika hitaaksi nykykäyttöön.

      Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle