DNA:n 4G-verkossa kaksi kuukautta

4G-verkossa muutaman kuukauden
Toimivassa verkossa musiikin suoratoisto onnistuu ilman kiukuttelua ja vieläpä halvalla - saisin edellisen kiinteän laajakaistan hinnalla lähes kolme 4G-verkon liittymää perusnopeudella. Olen myös peruskäyttäjä, joten otin yhden sellaisen 10M/10M-profiililla DNA:n mobiiliverkkoon.

Maksoin kahden vuoden ajan 40 euroa kuussa 100M/10M-netistä. Se oli kieltämättä vähän turhaa, koska nykyään minulla on vain Chromebook-tietokone ja Android-puhelin. Tällaiset laitteet eivät sataa megaa tarvitse. Niinpä jonkun aikaa menin puhelimen netillä, mutta sen jakaminen koitui ongelmaksi - akku oli luurissa lähes aina lopussa. Päätin pitää puhelimen puhelimena ja sillä tiellä olen edelleen. Nyt jaan näitä kokemuksia.

Vastaa kiinteää toimivuudeltaan

Yllätyksenä näiden viikkojen aikana tuli verkon laadukkuus. Se ei ole pätkinyt, ei ole kadonnut, eikä nopeus ole heitellyt lainkaan. Liittymä maksaa 14 euroa kuukaudessa ja nopeudeltaan se vastaa kiinteää kaapelimodeemilla toteutettua laajakaistaa 10M/10M. Kaapelimodeemina tuollainen maksaisi tänne 30 euroa. Silläkin hinnalla saisi siis kaksi tuollaista DNA:n mobiilinettiä. Dataa siirtyi viime kuussa 4G-verkosta noin sata gigatavua ja uskon tahdin jatkuvan samana.

4G yllätti positiivisesti ja ennen kaikkea miellyttää suoratoiston onnistuminen. Musiikki soi ongelmitta parhaalla mahdollisella laadulla. YouTube toimii bufferoimatta jopa Full HD -laadulla. Asun internetissä välillä tuntejakin, mutta netin kanssa ei ole ongelmia koskaan ollut. Kaapelimodeemin kanssa oli tämän tästä, välillä taajuuden hakua, niiden hukkaamista, resetointia. Kaapelimodeemiin ei ole enää paluuta 4G-aikakaudella! En palaisi siihen koskaan!

Ainoa huomionarvoinen asia yhteydessä on vasteaika. Alkuaikoina se oli 4G-verkossa noin 25 millisekuntia, mutta se on syystä tai toisesta noussut, noin 50 millisekuntiin. Itse asiassa en pelaa verkossa, joten tällä ei ole minulle mitään merkitystä. Lisäksi verkon signaalitaso hyppii välillä 25 prosentista normaaliin 75 prosenttiin. Tämä ei kuitenkaan näy nopeudessa tai toimivuudessa mitenkään - liittymässä on aina maksimivauhti riippumatta modeemin palkeista.

Olen ollut varsin tyytyväinen tähän, vaikka pärjäisin hienosti myös DNA:n 2M/2M 3G -liittymällä, puhelimesta jako ei vain enää kiinnostaisi, nimenomaan akkuongelmien takia ainakaan nykyisessä puhelimessa. Toisaalta jos kotikäytössä netti, niin ei kai tuollaisesta järeämmästä ratkaisusta haittaakaan ole, siinäpähän olla köllöttelee tasollaan Wifi-kaistaa jakamassa. Mukaan en ole kyllä paria megaa enempää tarvinnut myöskään, joten sielläkin suoratoisto pelaa.

Liittymät saa samalle laskulle, joten todella hyvä vaihtoprosessi oli. 10M-netti toimii DNA:lla lupausten mukaan. Sisään sekä ulos tulee noin 1 Mt ja 250 kilotavua sekunnissa ilman minkäänlaista eroa tuntien tai päivien välillä. Ruuhka-aikaan toimivuus on siis samanlaista kuin aamulla. Toki tilanne voi näissä aina muuttua, jos muutama muukin korvaa kiinteän laajakaistan 4G-verkon liittymällä kotikäytössä. Tähän asti kaikki on kuitenkin toiminut myös vapaapäivinä.

Loppusanat

Kahden kuukauden aikana tuli selväksi: 4G-verkosta on kotikäytössä myös vaativampaan menoon. Varsinkin kun hinta on tämä, ei ole mitään moitittavaa. Voisin maksaa tällaisesta yhteydestä vaikka euron enemmänkin. Peruskäyttäjänä en tarvitse kovin nopeita yhteyksiä ja uskoisin, että moni muukin miettii samaa, miksi maksaa tarpeettomista nopeuksista. Minulle olisi riittänyt jopa tuota hitaampi netti, vaikkapa 2M/2M kotikäytössä, mutta ei siitä nopeudesta haittaa ole.

Toisaalta vaikka puhelimessani toimii YouTuben 720P-laatu 2M-netillä, ei se kuitenkaan aina jaksa puskuroida sitä tarpeeksi. Kotikäytössä on mukavaa, jos suoratoisto toimii ilman keskeytyksiä. Matkoilla puhelimen kautta ei niin väliä, jos joskus HD-versiota joutuu hieman odottelemaan. Siksi tuo 10M-netti on ollut hyvä valinta kotikäyttöön. Kuvarikkaat blogisivut avautuvat nyt nopeasti verrattuna vaikkapa 2M-nettiin. Myös tutuilla on sama 10M-liittymä, ovat tyytyväisiä.

Nopeus kotona on siis viisinkertainen molemmissa suunnissa puhelimeen verrattuna. Matkalle toki kelpuuttaa vähän hitaamman netin - puhelimeen en ikinä hankkisi muutamaa megaa enempää. Siellä oikeasti pärjää vähemmälläkin. Toivottavasti DNA:n mobiiliverkot jatkavat toimimistaan näin. DNA:n kanssa suoratoiston tauot ovat jo viikkoja historiaa mobiiliverkkojen kautta. En siis jää kaipaamaan entistä Elisan puheliittymää, joka on toiminut todella huonosti yleensä.

Kommentit