Kapselivaatekaappi ja uudet pyyhkeet

Uusia pyyhkeitä
Eilen kävin Ikeassa. Syy oli painava, pyyhkeet kaipasivat nimittäin vanhuuttaan vaihtoa. Olen käyttänyt nimittäin samoja pyyhkeitä jo vuodesta 2010 ja oli todellakin aika vaihtaa. Jatkossa aion vaihtaa näitä muutaman vuoden välein. Hintaa pyyhkeille tuli vaivaiset 33 euroa.

Ostin samaa väriä kylpyhuoneeseen kahtena kappaleena jokaista. Yksi käytössä, toinen varalla. Iso kylpypyyhe, käsipyyhe ja kasvopyyhe. Vihreät pyyhkeet ostin keittiöön kahtena kappaleena. Virallinen termi noilla oli vieraspyyhe, mutta kutsun itse näitä kasvopyyhkeiksi. Keittiössä enimmäkseen käsipyyhkeenä käytössä. Lisäksi olen katsellut kapselivaatekaappiani.

Vaatekaapissa oli valmiiksi pienestä koosta huolimatta hieman poistettavaa.

Minimalistinen vaatekaappi

Nyt olen todella tyytyväinen vaatekaappiini. Joskus vuosia sitten minulla oli 30 henkaria tässä pitämässä vaatteita paikoillaan. Tänään niitä on enää 15, toiset viisi ovat pienemmässä vaatekaapissa makuuhuoneessa. Tuntui niin vapauttavalta heittää vanhat pyyhkeet uusien tieltä, lisäksi heitin vanhoja paitoja vain siksi, että jos joskus tarvitsen. Todellisuudessa paidat olivat hyvin kuluneita, enkä niitä tulisi enää käyttämään mistään hinnasta, paitsi ehkä kalastuksessa.

Lisäksi heitin muutaman muun vaatteen pois. Osassa oli reikiä, toiset eivät enää vastanneet tyyliäni, olivat lisäksi liian kuluneet lahjoitettavaksi. Pari kassillista pyyhkeitä ja vaatteita meni siis taloyhtiön roska-astiaan. Enää on pari asiaa Ehkä-pinossa ja mietin mitä teen näille. Yksi asiasta on talvitakki, mutta minulla on jo sellainen. Toinen on vaahtotyyny, mutta se ei sovi oikein petivaatteisiin. Siksi varmaan heitän pois jossain vaiheessa. Tyynyjä ei sovi lahjoittaa.

Viime vuonna lahjoitin erään takin veljelle, koska usko pois, minulla oli takkeja joka lähtöön... Pikkuhiljaa olen lahjoittanut vaatteita sukulaisille ja jos heillä ei ollut tarvetta, meni se muuta kautta lahjoitukseen tai roskiin. Tärkeintä on antaa tarpeeseen, ei väkisin. Minulla on edelleen liian paljon takkeja ja niille kuuluvia housuja, mutta tämän nykyisen määrän kanssa voi elää. Esimerkiksi loskasäässä takkeja ja housuja tulee vaihdettua usen pesukoneen tähden.

Vähän vaatteita

Tänään kapselivaatekaapissani on noin 50 vaatetta ja viisi kenkää. Vaatteisiin kuuluu esimerkiksi kuvan anti, parit farkut, paitoja, alushousuja, sukkia, mutta en ole laskenut mukaan lippiksiä, käsineitä, vöitä tai muuta vastaavaa lisävarustetta. Jos lasken mukaan vain päältä näkyvät vaatteet, niin mennään varmaan 35 asiaan. Lisäksi olen ollut tarkka ostamisessa, en osta uutta ja jos saan sellaisen, vanha vastaava asia menee pois. Kenkiä on edelleen hieman liikaa arjessani.

Vaikka minulla ei ole kaappeja täynnä vaatteita ja kenkiä, löydän paljon vaihtuvuutta. Pieni vaatekaappi on myös iloa elämään - minun ei tarvitse päättää joka aamu varttitolkulla mitä päälle laitan. Vaatekaappini ei ole tässä, yhden kaapin yläosassa on muutama asia varalle. Siellä on kolmannet farkut, kolmas tuulipuku, seitsemän uutta sukkaparia (sain lahjaksi) ja näitä en ole viitsinyt heittää pois. Tulee sitten aikanaan käyttöön nykyisten kuluessa. Ja sukkia kuluu aina.

Suomessa talvet ovat kylmiä, joten talvitakille on täällä käyttöä. Lisäksi syksyt sekä keväät ovat yleensä viileitä, joten erilaisille takeille on kyllä tarvetta. Ehkä en tarvitsisi näitä kaikkia, mutta enpä toisaalta ole Extreme-minimalisti kuitenkaan, joten saavat takit olla sellaisenaan. Vuosien varrella olen luopunut lähes kaikesta turhasta ja välillä kyseenalaistan omistamiani asioita edelleen. Saatan miettiä tarvitsenko todella sitä tai tätä. Yleensä löydän paremman paikan kaikelle tälle.

Loppusanat

Minimalismi ei ole köyhdyttänyt elämääni. Päinvastoin. Nyt osaan nauttia vähemmästä ja sen mukaan elämäni on parantunut reippaasti vuosien takaisesta. Omistamasi asiat ja niiden paljous ei oikeasti tuo onnea. Onni on se, kun on aikaa nauttia asioista, joista oikeasti tykkää. Onnea ei voi ostaa kaupasta, vaikka mainostajat väittävät aina muuta. Ihan tyhjä kämppäni ei kuitenkaan ole, minulla ei vain ole mitään tarpeetonta. Jääkaappini on muuten myös minimalistinen.

Siellä on vain muutaman päivän ruoat, en osta varastoon mitään, haluan tuoretta. Olen myös hävikkiä vastaan ja tästä syystä en osta mitään varastoon. Aiemmin tein juuri näin ja silloin osa asioista joutuivat roskiin, koska menivät yksinkertaisesti vanhaksi ennen kuin ehdin käyttää, tästä oppineena tein saman tien muutoksia elämääni. Nyt en osta kahta maitopurkkia, ainoastaan yhden, kaupat ovat muutenkin lähellä täydentämään. En enää edes etsi mitään ostettavaa tuntikaupalla.

Ennen saatoin etsiä kaupasta hienoa tavaraa. Minimalismi on opettanut minulle paljon. Minulla ei ole autoa tai ajokorttia, koska suosin polkupyörää ja jalkoja. Tämän ansiosta harrastan aina liikuntaa esimerkiksi kauppareissujen aikana. Elämänlaatuni on parantunut pienten valintojen avulla. Asun lisäksi pienessä kämpässä, joka tukee minimalismin ylläpitoa. Jos taloon ei mahdu uutta hienoa Ikea-työpöytää, en osta sellaista. Tällä hetkellä kaikki tavarat ovat mieleeni.

Olen heittänyt kaiken tarpeettoman roinan vihdoin pois. Nyt on aika elää.

Kommentit