Osta uusi kone

Philipsin uusi partakone latauksessa
Minulla oli Philipsin partakone jo pitkään, vuodesta 2011, mutta nyt se ei enää ole toiminut kuluneiden teriensä vuoksi kunnolla. Ne olisivat vaatineet vaihdon, kun eivät enää kyenneet toimimaan uuden veroisina, ja vaihto maksaa. Lähdin kuitenkin katsomaan terien hinnastoa.

Järkytys oli suuri, kun terien hinnaksi tulisi 40 euroa. Sehän on aivan järjetöntä ostaa 5-vuotiaaseen koneeseen näin kalliit terät. Toisaalta tämä entinen koneeni maksoi noin 80 euroa, uudet terät kustantaisivat siis puolet koneen hinnasta, miten tällainen on mahdollista? Ainoa järkevä ratkaisu oli heittää täysin toimiva kone kierrätyslavalle ja ostaa uusi.

Uusi koneeni maksoi 60 euroa eli vain 20 euroa enemmän kuin terät vanhaan.

Kallis varaosien maailma

Luulisi, että olisi kannattavaa vähentää maailman kuormaa ostamalla varaosa. Tuolla hinnalla järkevämmäksi tulee uusi partakone. Heitin siis täysin toimivan koneen kierrätykseen. Niin tekisi moni muukin, "tylsillä" terillä ei nyt kauhean mukavaa parranajo ole. Toisaalta onhan se nyt ymmärrettävää, että tätä halutaankin. Uusi vain tilalle. Ainakaan vanhaan partakoneeseen ei terien osto kyllä mielestäni kannata. Kaikkea voi tapahtua, koko kone voi rikkoutua seuraavaksi.

Olen minimalisti ja en voi hyväksyä hyvän asian kierrätyslavalle viemistä, koska se ei ole vain väärin, se on nurinkurista maapallon hyvinvoinnin kannalta. On tehty maailma, jossa elektroniikka vanhenee käsiimme ja kun on aika mennä, sen korjaaminen on tarkoituksella niin kallista että moni jättää väliin. Oletko koskaan miettinyt sitä, miksi uusi tulostin on halvempi, kuin vanhaan tilattavat mustepatruunat? Maailma on itse asiassa aika julma paikka, eikä pelkästään partakoneissa.

Kalliit terät, vanha kone, menisi vielä koko roska rikki terien jälkeen. Sitten vasta harmittaisikin. Eiköhän ole aikansa palvellut tuo entinen kone. Uusi kone on nyt noin viikon käytössä ja kyllähän uusien terien olemassaolo tuntuu. Homman saa valmiiksi muutamassa hetkessä, kun entisellä koneella samaan meni useita minuutteja. Mielestäni terien tulisi olla kohtuuhintaisia. Jos terät olisivat kustantaneet 25 euroa, ostaisin saman tien. Mikä näissä terissä siis maksaa?

Mielestäni 50 euroa kolmesta pyöreästä terästä on liikaa. Bisnes on kuitenkin bisnestä, aina on suosittu uuden ostoa, kuin vanhan korjauttamista. Pesukone rikki, osta uusi. Jääkaappi rikki, osta uusi. Jotain muuta rikki, osta vain uusi. Mutta miten pitkään maailma voi pyöriä noin? Ostetaan aina uutta ja heitetään vanha pois osittain toimivana - ainakin kierrättäminen on mahdollista. Maailman resurssit eivät ole loputtomia ja edullinen korjauttaminen tulisi oikein hyväksi valinnaksi.

Loppusanat

Nykyään korjauskustannukset ovat kuitenkin pilvessä. Esimerkiksi kännykästä rikkoutuneen lasin korvaaminen toisella maksaa niin paljon, että on järkevämpää ostaa kokonaan uusi puhelin. Silti, jos korjaaminen olisi kohtuuhintaista, vanhasta saisi vielä toimivaa. Toki työllä on hintansa eli halvalla ei voi mitään saada. Toisaalta olisiko hyvä, jos ihmiset toisivat asioita korjaukseen, jos se olisi selvästi kannattavaa ja kustannustehokasta? Silloin korjaamolla olisi sopivaa ruuhkaa.

Kyllä varmasti. Näin olisi huoltajillakin töitä ja maailma säästyisi. Itse nykyään teen järkeviä valintoja. Vältän erittäin halpaa ja ostan hieman laadukkaampaa. Esimerkiksi sadan euron pölynimuri kestää varmasti pidempään kuin 30 euron halppis. On siis kaksi eri asiaa ostaa imuri viideksi vuodeksi tai vain kahdeksi. No, tulipahan päivitettyä kokemusta parranajossa, vaikka vanhakin olisi tullut uudeksi uusilla terillä. Mutta se hinta pisti miettimään asiaa kahdesti ja sain uuden takuun.

Verkkokauppa.com pakotti ostamaan uuden. Mummo kommentoi, että ei voi mitään.

Kommentit