Nörtin mobiililaajakaista nopeutui

8 Mbit/s -nopeus halvalla
Internetissä asuva nörtti, siis minä, päivitin 2M-mobiililaajakaistaani reippaasti nopeampaan 21M-versioon. Eilen täytin lomakkeen Minun palveluni -osiossa DNA:n sivuilla ja jo hetken päästä tiputtivat liittymäni verkosta. Melko nopeaa kyllä operaattoriltani.

Eilisillasta maksiminopeus on siis käytössä, kun käynnistin puhelimen uudelleen. Vanha liittymä oli todella hyvä - maksoi kymmenen euroa ja sillä toimi HD ja kaikki. Mutta se ei ihan riitä, kun aloin tehdä jotain muutakin. Musiikkisoittolista taustalle YouTubessa ja saa kyllä yrittää avata kuvatäytteisen blogiartikkelin muokattavaksi. Kahden megabitin nopeus on siis hidas nykyajan sivuille. Enkä ole edes odottanut 21 megaa - paitsi ehkä yöaikaan.

Parannusta nörtin nettiin?

Mobiililaajakaistoja myydään teoreettisilla maksiminopeuksilla. On siis hyvä, jos 21 megan liittymällä saa vaikkapa 7 megaa, mutta todellinen lupaus alkaa DNA:lla 0.6 megasta päättyen aina 15 megaan. Liittymäni on siis mukavasti vaihteluvälissä. Olisin toki ottanut jonkun 4G-liittymän, mutta en ala siitä makselemaan 30 euroa kuussa, en DNA:lle enkä kyllä muillekaan. Mukaan tuleva puheen ja viestien määrä olisi minulle täysin tarpeeton, paitsi jos saisin alennusta siitä.

Toisaalta myös DNA:n 50M/50M 4G kyseisessä puheliittymässä olisi liian huokea käyttööni. Vaikka puhelimessani on 4G, niin ei sitä pakko ole käyttää. Kuvan otin tänään aamulla, jolloin DNA 3G antoi sisään noin kahdeksan megaa ja ulos noin viisi megaa. Selvä parannus aiemmasta ja hinta nousi vain neljällä eurolla, noin 14 euroon. Nopeus vaihtelee noin seitsemästä megasta kymmeneen. Joskus mentiin hieman nopeammin, mutta aikoinaan tämä vasta toimikin tosi hyvin.

Vuosia sitten DNA 3G antoi täällä testiaikana 18 megaa ajasta riippumatta. Internetiin päin nopeus on edelleen aikalailla viiden megan tienoilla lähes jatkuvasti. Sen lisäksi, että liittymässä ei ole mainoksia, tekee se siitä mitä mainioimman minulle, vaikka latausnopeus on vuosien mittaan laskenut. Puhe- ja viestitaksa laski edelleen vaihdoksen myötä, se on nyt aiemman viiden sentin sijasta neljä ja puoli senttiä. Saunalahden vastaava 3G-liittymä maksaa noin 18 euroa ja siihen päälle vielä mainonnan esto sekä muu käyttö, niin mennään jo 20 euroon. Säästän siis viisi euroa kuukausittain.

En olisi välttämättä kyseistä päivitystä tarvinnut, mutta on se mukavampaa, kun voi suoratoistaa musiikkia ja samalla availla kuvarikkaita blogisivuja ilman että musiikki pätkii tai blogin avautuminen kestää valovuosia. Asun siis internetissä, mutta en sentään aina, useimmiten olen vain riippuvainen internetistä. Jos minulla ei ole internetiä, en voi suoratoistaa musiikkia esimerkiksi lenkkeilyn aikana, siksi olen valmis siihen panostamaan. Tämä netti on myös varsin edullinen ostaa.

Tele Finlandilla on vastaava rajaton 3G-liittymä, mutta se on Elisan tavoin DNA-vaihtoehtoa kalliimpi, joskin Elisaa hiukan halvempi. Veikkaan, että DNA myy nykyään aika hyvin juurikin tuota 3G-maksiminopeutta, muut kun ovat hinnoitelleet itsensä pihalle. Netin nopeutuminen sen sijaan tuntuu käytössä, muoti- ja sisustusblogit avautuvat kymmenessä sekunnissa aiemman minuutin sijasta (en yleensä lue niitä, mutta runsaiden kuvien takia hyvä liittymän testauksessa).

Loppusanat

En olisi liittymää päivittänyt esimerkiksi Saunalahden hinnoilla, mutta nyt korotus laskuun oli niin pieni, että kannatti kokeilla. Nopeudeksi tuntuu jäävän noin 7 megaa, siis 1/3 liittymän teoreettisesta maksimista, mutta minulle pääasia on se että kodin ainoa netti toimii hyvin niin kotona kuin kylillä. Tuleeko sieltä nyt sitten 7, 14 vai 21 megaa ei merkkaa minulle mitään. Nyt ei tarvitse edes miettiä voinko jättää videon taustalle. Se toimii tosi hyvin vaikka Full HD -laadulla.

Minä voin, osassa nettivideoita puhe on pääroolissa, silloin voi surffailla samaan aikaan. Aiemmalla kahden megabitin nopeudella piti tehdä valintoja - kuunteleeko puhepainotteista videota vai surffaileeko. Nyt voin jättää taustalle ja tehdä muutakin. Saunalahti hädin tuskin antoi kolmea megaa ruuhka-aikaan täällä, joten DNA on selvä parannus. Soneran toimivuudesta ei ole uusinta tietoa. Aiemmin käytössä ollut DNA:n oma 4G antoi varmuuden operaattorin vaihtoon.

Nyt ei ole ollut netissä mitään ongelmia ja kyllä kannatti nähdä se vaiva testaamisessa. Vihdoin minulla on toimiva nettiyhteys. 4G jäi aika tarpeettomaksi, joten testin jälkeen peruutin sopimuksen ja nyt nostin nopeutta maksimitasolle. Pitkä testi osoitti, että 3G-verkko oli aina hinkannut 10M-liittymän maksimiarvoja ja näin se on tänäänkin. Loput 11 megaa ovat ekstraa, vielä en ole kokeillut missä kaikkialla pääsisin maksiminopeuteen. Vaihdan 4G:lle, jos se halpenee tarpeeksi.

Se on kuitenkin selvää, minulla on vihdoin toimiva nettiyhteys.

Kommentit