Astiasto kuudelle ei palvele yksinasujaa

Kallis investointi, kuusi tällaista
Moni omilleen muuttava ostaa astiaston kuudelle. Tällaisen virheen tein itsekin seitsemän vuotta sitten. Tuttava sanoi että perhettä tulee ja vieraitakin alkaa käydä. Maksoin astiastosta 99 euroa vain pitääkseni suurimman osan pölyssä kaapin nurkilla täysin tarpeettomana.

Kaikki nämä seitsemän vuotta. Nyt on aika sanoa hyvästit ylimääräiselle. Kahdet jokaista astiaa ja ruokailuvälinettä jää kotiin ja loput menevät kirpputorille myytäväksi. Lahjoitan, sillä en jaksa näitä itse myydä. Iittalan kulhot ja mukit menivät kuitenkin nopeasti kaupan Tori.fi-palvelussa ilman rekisteröintiä. Muilla astioilla ei liene olevan samanlaista arvoa, joten ne täytyy lahjoittaa vaikkapa Kontti-tavarataloon. Tee sinäkin näin ylimääräiselle.

Miksi kuudelle? Asun sentään yksin

Niin hauskaa kuin se onkin, asun pikkukämpässä, jossa ruokapöytä on suunniteltu kahdelle. Pieni tila huomioiden täällä ei ole edes asiaa suurelle väkijoukolle. Miksi siis keräilen kaappien nurkille ylimääräisiä astioita keräämään pölyä? Jos katselen vieraslistaa, sivut näyttävät tyhjää jo monen kuukauden ajan. Yleensä hankitaankin lisäastioita ja -tuoleja vain siksi koska olemme peloissaan, jos tilanteen tullen meillä ei ole mitä tarjota. Sama juttu kuin pitää keksejä varuilla.

Useimmat ostavat kokonaisen setin kuudelle, kahdeksalle, kenties kymmenelle. Todellisuudessa ei olisi tarvetta, harvemmin sitä tarvitsee näitä kaikkia kerralla. En tiedä ketään, joka pahastuisi sille, että tarjoilet ruokaa kertakäyttöisillä astioilla ja välineillä. Eikö olisi parempaa mennä ravintolaan syömään kohtuuhintaiseen paikkaan? Ei tarvitse olla ihan paikoistakaan pulaa. Lisäksi vaikka yhteiskunta ajattelee toisin, sinun ei tarvitse. Naapurillani on myös kaikkea kahdesti.

Sinulla voi olla astioita ja ruokailuvälineitä sinun tarpeesi mukaan. Huomaa paino sanalla sinun. Jos asut yksin, sinulle riittää kahdet juomalasit kuuden sijasta ja tämä kaikessa keittiön olennaisessa. Vai mitä tekisin kuudella haarukalla? Vähemmän keittiön astioita ja välineitä on myös hyvä asia - asiat menevät pesuun nopealla aikataululla, koska puhtaitakaan ei ole. Näin tiskipöydälle ei kerry likaisia astioita päivien edestä. Vaihtoehto on aina mielekkäämpi kuin tylsä astianpesu.

Astioilla ei välttämättä pääse rahoille, mutta ainakin Iittalan merkkiastiat ovat menneet hyvin kaupaksi, samana iltana ilmoituksesta. Hirveän paljon ei niistä toki kehdannut pyytää vaan meni neljällä eurolla kappaleelta. Käytettyjä kun olivat, vaikka suurimman osan ajasta pölyyntymässä sitten, kun tajusin vähentää esillä olevien astioiden määrää. Piilottaminen ei toimi - astiat ovat edelleen mielessäsi, vaikkakin kaukana katseista. Jos et tarvitse enää, ehkä joku muu huolii.

Loppusanat

Nyt lähtee kertaheitolla noin 20 artikkelia 250 kodin artikkelista. Omistan siis vieläkin vähemmän tavaraa ja näin ollen vähempi määrä tästä kaikesta tavarasta omistaa minut. En elä luksuselämää, sillä kallein kodin tuote taitaa olla omistamastani pesukone, maksoi 299 euroa tarjouksessa noin kaksi vuotta sitten. En sanoisi olevani mikään rutiköyhä, mutta en vain halua kuluttaa asioihin, joista en saa mitään iloa ja jotka vievät tilaa yleensä paljon tärkeämmältä tässä elämässä.

Paljon kokematta jää, jos aikasi menee siivotessa ja järjestellessä tavaroita, olivat ne sitten fyysisiä tai digitaalisia. Tavarat pitää viedä pois häiritsemästä ja tietokoneen kiintolevy on siivottava turhasta niin aikaa vapautuu reilusti. Siivoa heti kun siihen tulee mahdollisuus. Elämä pitäisi olla kokemuksia, ei tavaran paljoutta. Lähipäivinä aion myös edelleen käydä vaatekaappiani. Vaikka vähensin seitsemästä viiteen paitaan, liikaa on liikaa, viisi jokaista päivittäin vaihdettavaa asiaa riittää.

Ensin mietin kuutta, mutta ajattelin pärjätä kuitenkin viidellä tai neljällä.

Kaksi olisi jo nimittäin hardcoreminimalismia.

En tykkää hardcoresta minimalismissa.

Kommentit