Saisiko olla puhepaketti?

Suoratoistoa verkosta
Minulla on DNA:n Äly-liittymä huhtikuun 21. päivästä alkaen. Nopeutta siinä on nykyisellään 3G-verkossa 21 Mbps. Olen saanut kuulla välillä telemyyjien sanomisia, että nykyään täytyy melkein olla rajaton paketti. Ei tarvitsisi laskuja arvuutella ja toisaalta arki olisi huoleton.

Kukaan ei ole kuitenkaan onneksi soittanut markkinointipuheluita eli lähinnä on yritetty saada vaihtamaan liittymää kauppojen tiskeillä. Elisalle kuudetta vuotta talossa oleva asiakas oli iso menetys. Mikään tarjous ei tosin saa minut sinne enää palaamaan, koska Elisan 3G-verkko on täällä nykyään tukossa ja toimii vielä huonommin työpaikalla. DNA:n kanssa ei ole ollut toistaiseksi ongelmia ja hyvä niin. Asiassa on yksi mutta.

Monenlaisia syitä, mutta onko pakko

Nykyään olen soitellut ja viestitellyt enemmän - se alkaa näkyä laskussa. Kenties sata 4.5 senttistä tekee jo hieman laskua. Toisaalta lasku on ollut parhaimmillaankin vain viisi euroa 13.90 euron päälle. Saisin kuitenkin luultavasti paremman vastineen rajattomasta paketista - lasku olisi aina ennustettavissa ja sama, vaikka joskus menisi puhe normaalia suuremmallekin tasolle. Toisaalta puhepaketeissa ei olisi minuuttihinnoittelua. Lyhyt puhelu maksaa nyt minuutin verran.

DNA:n mukaan suurin kuormitus on 4G-verkossa. Siis myös 50 megabitin liittymä voi jäädä puhelimessa kauaksi luvatusta, sen sijaan tuo minun 3G on toiminut todella hyvin hintaansa nähden. Esimerkiksi viime viikolla Helsingin Ruskeasuolla tuli liittymällä aikaan katsomatta joka mittauksella liittymän maksimit eli 21 Mbps / 5 Mbps. Helsingin keskustan alueelta poistuessa mobiiliverkon nopeus alkoi kuitenkin tasaisesti laskea ollen alimmillaan muutamia megoja.

Kapasiteettia ja sitä tarjoavia tukiasemia ei siis keskustojen ulkopuolella ole paljoa ja nopeus yleensä tippuu reippaasti. Kannattaa siis muuttaa Helsinkiin, jos liittymän maksimeita haluaa tavoitella. Täälläkin sellaisiin pääsee, mutta yleensä yön pimeinä tunteina. Muulloin nopeus on noin puolet liittymän maksimista. Olen myös edelleen sitä mieltä, että 4G ei välttämättä paranna oikeastaan mitään. Suoratoistettava biisi tulee yhtä hyvin laitteeseen myös 3G-paketilla.

4G on toki parempi siinä mielessä, että keskimääräinen nopeus on siinä parempi, mutta toisaalta peruskäytössä ei sillä ole juurikaan merkitystä. Miksi siis niin moni ostaa kalliimpia 4G-paketteja? Todennäköisin syy on se, että uuteen 4G-puhelimeen halutaan 4G-yhteys - kaikki ilo irti paketista. Olen itsekin sitä miettinyt, vaikkei tarvetta olisikaan. Monelle 4G on vaihtoehtoinen yhteys - jos 4G sattuu olemaan hidas, kokeillaan saman tien 3G-yhteyttä. Toisaalta nopeus ratkaisee.

Joku ehkä haluaa pysytellä nopeammassa verkossa vain kotona, muualla on 3G pakotettuna, siinäkään ei ole mitään väärää minusta. Mutta kuka maksaisi 30 euroa kuussa 4G-yhteydestä rajattomilla paketeilla, jos täysin saman saa 25 eurolla 3G-verkosta? Hyvin moni. Tähän operaattorit myös pyrkivät, ihmisille markkinoidaan parempaa ja se auttaa operaattoreita - 3G:stä on lähivuosina pakko luopua. Onko sinun puhelimessasi jo 4G? Jos 4G:lle tulee tarjous, saatan vaihtaa.

Loppusanat

DNA:n tiskillä on yritetty tarjoilla varsin kiinnostavia 4G-paketteja kotiin ja Soneralta huvikseni kysyin tarjousta. Heillä olisi ollut 4G-paketti puhelimeen rajattomalla netillä alennuksessa vuodeksi. Sain laskelmat mukaan ja tarjous oli voimassa parisen viikkoa. En ole sitä hyödyntänyt, koska olen tyytyväinen DNA:han. Ehkä en oikeasti tarvitse 4G-puolta mihinkään, mutta jokainenhan sitä ajattelee näin: puhelimessani on tuki sellaiselle! Juuri näin ajattelen myös itse nyt.

Myyjä tosin oli sitä mieltä, että jos minua ei kiinnosta maksaa 30 euroa kuukaudessa, hänellä olisi 25 euron 4G-paketti. Netti olisi rajaton, mutta muu käyttö olisi 200 kappaletta asiaa kohti. Katselin laskuja, käyttöni tulisi kuitenkin halvemmaksi käytön mukaisena. Olisin kuitenkin halunnut 4G-nopeuden liittymän luuriini. Pakko ei tietenkään ole, mutta näin luurin ominaisuudet olisivat käytössä mukavasti. Jään siis miettimään ja tulen kysymään tästä liittymästä tarjousta myöhemmin.

Elisalta tuli myös kirje, että kaapelimodeemiyhteydet ovat korvautuneet VDSL2-yhteyksillä ja nyt sellaisia voi tilata sataan megaan asti. Tarjous ei kuitenkaan minua enää kiinnosta.

Minulla on toimiva mobiililiittymä, hyvä niin. DNA:n kanssa on mukavaa.

Kommentit